Prijava

aha, provaljen si Care!!!

Svi Srbi su pomalo Hrvati

Sad smo Hrvati a ja kad napadam Komad prezirete me. Pa znate šta, jebite se

Ja te podržavam po pitanju komada brt

Na 3 teme istovremeno drvimo kurac nas cetvorica

I dalje nas žele

Ustvari, bolje da postujem dok niko ne gleda. Dakle neke mitove i to sam grupisao u pet pitanja:

1. Crkva bosanska: Bošnjaci obično insistiraju na dualističkoj crkvi kao na nekom vidu otpora vekovnim težnjama Hrvata i Srba da ih asimiluju, upoređujući ova dva naroda čak sa Normanima u Engleskoj. No, neću se zadržavati na pitanjima identiteta osim ako nekog to ne interesuje. Ne postoje dokazi o postojanju Crkve bosanske pre 13. veka. Oni jeretici koji se pojavljuju u izvorima pre njih pokazuju odlike učenja pravoslavnog anahoretskog monaštva (što doduše ne znači da su nužno bili pravoslavci, ali pokazuje jake istočne uticaje). Sama Crkva bosanska pokazuje znake pravoslavnog porekla. Zvanja "starca" i "gosta" su titule pravoslavnog monaštva. Podela vernika u 3 kategorije nije tipična za bogumilske i patarenske zajednice, već za pravoslavlje, a za razliku od bogumila i patarena, krstjani (kako su sebe zvali) su pokazivali znake ekstremnog dualizma.

(nastavljam u sledećem postu)

Crkva bosanska se ne može izjednačavati sa nekakvim bosanstvom i stoga što je po svoj prilici bila malobrojna, budući da je svojim članovima propisivala izuzetno stroga pravila (nema hrane životinjskog porekla, nema braka, nema seksa). Ljudi su obično čekali samrt da se krste, te su tehnički bili pagani - što je omogućavalo da se oni zarobe i prodaju kao robovi na trgu Drijeva (ušće Neretve), ili, ako navrate u Dubrovnik, da jednostavno budu kršteni.

Takođe, širenje bosanske države nije dovelo i do širenja Crkve bosanske, čak naprotiv. Crkva bosanska je uzmicala pred gradovima koji su se razvijali od doba bana Stefana II. Gradovi su bili nosioci rimokatoličke ofanzive pod vođstvom franjevaca i rudara Sasa.

Apsurdna je i tvrdnja da su preci današnjih bosanskih muslimana da su potomci dualista koji su prešli na islam jer je on nekako blizak "bogumilstvu" ili jer Crkva bosanska nije bila dovoljno organizovana.

(nastavljam u sledećem postu)

Sama činjenica da su krstjani bili dualisti znači da su oni bili još dalji u odnosu na islam od rimokatolika ili pravoslavaca. Na to treba dodati činjenicu i da su oni kao hrišćani bili ahl al-kitab (Narod Knjige, šerijatski termin za pripadnike avramskih religija) znači da Osmanlije nisu imali nikakvih posebnih razloga da im nude prelazak na islam ili sablju preko vrata.

Tu je i ona tvrdnja da su oni navodno tako doskočili pravoslavcima i rimokatolicima koji su ih nagonili na preveravanje. I dok bi se to i moglo tvrditi za rimokatolike, nema izvora za neke velike misionarske poduhvate se pravoslavne strane.

2. Bosančica, bosanska ćirilica totalno različita od svih ostalih - "Bosančica" je zapravo nastala na srpskom dvoru kao kurzivno pismo u doba kralja Stefana Uroša II (a.k.a. Milutina), a u Bosnu je stigla u vreme bana Tvrtka, kao posledica toga što je dvorane uzimao dobrim delom iz Srbije.

(nastavljam u sledećem postu)

3. Nemačko poreklo Kotromanića - Samo "prezime" (zapravo rodovsko ime) Kotromanića i njihovo navodno nemačko poreklo javljaju se prvi put u izvorima iz 15. veka. Nema ozbiljnih razloga da se izvorima veruje. Verovatno je u pitanju posledica okretanja Bosne "Zapadu" (u to vreme bosansko plemstvo usvaja zapadne manire, ide se na viteške turnire, vojvoda Hrvoje Vukčić pravi Jajce po uzoru na Kastelo del' Oro u Napuljskom Kraljevstvu itd), te su Kotromanići verovatno prisvojili poreklo koje bi u "zapadnim" krugovima donelo prestiž". Čuvena priča o Gotu po imenu Kotroman koju je popularizovao V. Ćorović je preuzeta iz spisa "Kraljevstvo Slovena" Mavra Orbina koje je nastalo 1601. godine.

5. Tvrtko se krunisao u Mileševi - Možda, ali izvori za tako nešto ne postoje. U svim izvorima iz toga doba pominje se da se bosanski ban krunisao u "raškoj zemlji" (tj. teritoriji koju je osvojio od Nikole Altomanovića izuzev primorskih krajeva), ali se ne pominje tačno gde.

(nastavljam u sledećem postu)

Ostali bosanski kraljevi se gotovo sigurno nisu krunisali u Mileševi, niti u "raškoj zemlji".

5. Vlatko Vuković i bosanski odred na Kosovu - Nema savremenih vesti o učešću vojvode Vlatka i Bosanaca u Kosovskoj bici. Prvi pomen njih je tek s kraja 15. veka u jednom dubrovačkom letopisu (koji btw navodi Lazara kao bosanskog kralja, te nije sasvim pouzdan). Zanimljivo je da izvori često mešaju vojvodu Vlatka sa velikašem Vlatkom Vlađevićem, koji je imao posede u blizini Vukovićevih. Razlog zašto pominjem Vlađevića jeste način njegove sahrane, koji je možda ušao u kosovski mit. Navodim natpis na grobu sluge mu (iz R. Mihaljčić, Junaci kosovske legende, Paraćin 1993, 142):

Ovde leži vojvoda Miotoš sa svojim sinom Stjepkom, svom gospodinu Vlatku Vlađeviću kod nogu koji mu posluži živu, a mrtva pobliži božjom pomoću i kneza Pavla milošću. A ovde /nas u/kopajte na plemenitom. I pravi /reče/ vojvoda Miotoš: I mnogo na zemlji bi ubijeno, a ja ni od jedne i niko od moje ruke ne bi mrtav. Ne hteh ubiti.

хаха босанци глуперде

има ли ишта позитивно о босанцима кроз целу историју?

Nadam se da je ovaj car sve ovo kopipejstovao, jer nema budale koja će da čita ova sranja.

Маркo
има ли ишта позитивно о босанцима кроз целу историју?

Nema mamu im jebem balijsku. Da nema nas iz RS i dalje bi jebali koze po planinama.

републикосрбистанци не постоје

Republikosrpskijanci najjači narod sig!

Rasni, ovaj tekst i jeste poduži da ti ne bi imao snage da ga celog pročitaš.

Care šta rade Milutinove mošti po sred Bugarske?

Jebiga mnogo se kralo iz Srbije i Hilandara. Mada meni je veći problem što mu je neko maznuo vugla s tela.