Prijava

Sranje, prvo što bi, kao i do sada u JSL gurali Beogradski mini klubovi koji ne vrede lipov kurac u odnosu na ostale, drugo što bi naša liga crkla, a ionako je već na samrti, treće što bi, k'o što Lupus kaže i tu dominirali menadžerčići koji bi kupili sve pare jebavali je vremenom, pa bi to izgledalo kao naša sadašnja, samo sa par zvučnijih imena.

koji bre centri, o cemu pricas... ni stadiona, ni tima... mogli bi konacno da pocnu da se bave mladjim kategorijama ozbiljnije, da stvaraju igrace. talenata nikad ne fali!

Jesi li video nekada Čika Daču, makar na slici? Jesi li bio nekad na Čika Dači? Jesi li video ljude koji se u većem broju pojave na utakmici jebene Telekom lige nego što može da primi stadion mini kluba iz Beograda koji forsiraju? Nisi, zato ne lupaj.

Да ли би Партизан, поред свег доброг рада успео да дође у ситуацију да у полуфиналу Евролиге игра "кош за кош" са Олимпијакосом, да је имао те сезоне читавих 6 или 8 јаких утакмице (Хемофарм, Звезда, ФМП и евентуални четврти клуб који би био јак у таквој лиги)? Би курац.

Да ли се Новица, Кешељ, Бјелица и Мачван развили у боље играче да су играли домаћу лигу уместо Јадранске? Тешко. Можда не би били гори играчи, али не видим зашто би се у таквој ситуацији развили у још боље кошаркаше него што су сад.

Недовић, Цветковић, Анђушић и остали таленти ће добити шансу да се покажу и не схватам причу о губљењу талената. Они као најталентованији су се пробили до Звезде, ФМП-а, Хемофарма и Партизана, и имаће прилику да играју јаке утакмице. Остали млади играчи, из ОКК Београда рецимо, опет ће на крају сезоне добити прилику да се покажу у дуелима са нашим највећим клубовима, као што би имали и да се игра само наша лига. Ништа не губе постојањем Јадранске.

Не видим ни зашто би стварање регионалне лиге утицало на већ ионако јадне фудбалске центре? Ево вам пример КК Радничког из Крагујевца - ојачао клуб у последње две године, када би изашли у Европу били би достајанствени представници ове земље и не би дозволили брукање против кошаркашких дилетаната, за разлику од неких европских епизода наших највећих фудбалских клубова.

Стварање Јадранске лига је добар потез који је допринео јачању кошаркашких клубова са Балкана, уверен сам. Сличан потез би побољшао бар мало квалитет фудбала на Балкану, али наравно, све то не би имало много ефекта док не почне као у кошарци да се даје шанса искључиво онима који талентом и радом то заслужују, а не разним татиним синовима и пуленима мафијаша који се називају менаџерима.

Стање са навијачима би у почетку било зајебано, али би се смирило након 2-3 године. Постане мање занимљиво кад играш годишње 3 утакмице са Хрватима у Бг-у. Јеботе, Цибона кад је долазила у Пионир прве 2 сезоне и гробари и делије су пунили халу и атмосфера је била на ивици линча. Сад дође у просеку 1000-2000 људи на утакмице са хрватским клубовима.

Превише сам писао, јеботе, ЗА! :)

Jesi li video nekada Čika Daču, makar na slici? Jesi li bio nekad na Čika Dači? Jesi li video ljude koji se u većem broju pojave na utakmici jebene Telekom lige nego što može da primi stadion mini kluba iz Beograda koji forsiraju? Nisi, zato ne lupaj.

то, џела, локалпатриотизам! :Д (јеб'о те раднички :) )
и ја сам за, дабоме. али је немогуће оформити тако нешто. сад, и убудуће, то никад не може да заживи. основни разлог - навијачи (ко њима шта може да забрани?), други - мали клубови који то неће да дозволе, трећи - толе (има подршку у тим малим клубовима... ко ће за њега да гласа тамо?). фудбал нам воде криминалци, и док се они питају, то је го курац, поштено.
уосталом, кад поменух толета, ко би управљао том организацијом?

Па оно, неко председништво, из сваке земље по један главоња...

А судије да се узимају са Уефине листе и да не буду из земаља које би учествовале.

то за судије је добар предлог, јасно.
али представништво... нема о'та посла ништа.
једино кад би ту улогу преузео неки високи функционер фифа/уефа (или макар једно 6, из сваке земље, прослављених фудбалера) можда, можда би било некако изводљиво. али и даље су проблем мафијаши и сличне говнурде. ту не би могли да се гурају татини синови, менаџерске позиције би ослабиле, и, што је најбитније, не би могло да се краде (и намешта) колико може у овим појединачним првенствима.
едит: старих, прослављених фудбалера, који су уз то и добри пријатељи, јер би у сваком другом случају дошло до тешког крвљења.
едит 2: видите ли колико ми задиремо у проблем установљавања те лиге, овако лаички, након само 3 стране преписке? а колико тек проблема још може да постоји (што спортских, што правних, финансијских), то се и не назире. једноставно, лепо, али немогуће.

Upravljali bi Slovenci :)

Словенци би били солидан избор, у случају да не може ШВАБО. :)

Да је Шваби дати да располаже кошаркашким потенцијалом који има Балкан, па чудо би направио.

Едит: Ја сад ово пишем у неком шаљивом тону, али није да не мислим то што написах.

Ja sam bas nesto razmisljao o tome i konto kako bi se to moglo ostvariti ne mora biti liga, moze i kup sa 16 ekipa, igra se po dvije utakmice a finale jedna na neutralnom terenu(ako igra u finalu neko iz Bosne i Srbije mjesto odigravanja neutralna drzava). Bila bi minimalno po dva tima iz svake drzave to je 12 clanova. Osvajac kupa ide direktno u narednu sezonu. Zemlja iz koje je ostali finalista u narednoj sezoni dolazi ekipa iz njihove drzave kao iz ostala 2 polufinalista. Predstavnici drzava se ne mogu sastati u prvom kolu. Sa Uefom bi se moglo dogovoriti da osvajac ide direktno u LP, a drugi u kvalifikacije. Ovo bi jako doprinjelo kvalitetu nogometa u domacim drzavam jer bi se ekipe borile da udju u kup, a u kupu naci dobre sponzore. Eh sad problem nas balkanski mentalitet i huligani. Problem koji je komleksan ali se moze rijesiti. Ako napravis manji preksraj zabrana ulazak na utakmice kupa 5 godina, minimalna kazna 1000 eura za veci kazna zatvora 3 godine maksimalno, ovu oblast uraditi da bude u svakoj drzavi ista kazna. Takodjer zabraniti pjesme koje vrijedjaju druge nacije, kazna zabrana ulaska navijacima do kraja sezone bilo na domacem ili gostujucem terenu.

едит 2: видите ли колико ми задиремо у проблем установљавања те лиге, овако лаички, након само 3 стране преписке? а колико тек проблема још може да постоји (што спортских, што правних, финансијских), то се и не назире. једноставно, лепо, али немогуће.

Јадранска лига ОДЛИЧНО функционише и зарађује од спонзора и теве права. Фудбал је гледанији уопштено, а и ова балканска фудбалска лига би прешишала Јадранску по гледаности. К'о из пичке.

Ljudi, sve je to lepo, ali zamislite situaciju gde 2 kluba iz Slovenije igraju istovremeno utakmice kao domaćini, pa svi ti ljudi ne bi imali gde da stanu lolo

Не знам колико је изводљиво за лигу, али та идеја о неком куп такмичењу типа тог балтичког ми се свиђа. Можда би било боље прво пробати то, па онда видети и разрадити планове за лигу. И публика би се у међувремену навикавала.

Stiven objasnjava. Zdravorazumski gledano, to je nacin da svi profitiraju. Klubovi u finansijskom smislu, timovi, igraci, publika. Uopste ne kapiram sta ih to koci. Navijaci? Zabraniti gostujucim navijacima dolazak. Jeste da nije to to, ali za pocetak dobro rjesenje... Pa jebem mu mater, za organizaciju bilo cega treba malo truda, a za ovako nesto trud stvarno vrijedi.

Mislim da treba da se proba sa sistemom engleskih klubova, što se tiče akademija i broja mladih u timu( bar što se tiče menadžera :D ).

Prvo treba da se uvede pravilo da u srspkoj ligi klub mora da ima određen broj igrača koji su prošli mlađe kategorije tog kluba i broj igrača koji su prošli mlađe kategorije nekog drugog kluba u Srbiji, pa onda prešli u novi klub. Da se smanji broj stranaca i da se uvede zabrana odlaska mladih igrača. Zabranu odlaska, odnosno transfera, određuje klub, na osnovu godina provedenih u mlađim kategorijama i stipendisanju. Npr, ako je igrač trenirao deset godina u klubu i primao stipendiju( ne znam tačno kako ovo funksioniše sa mladim fudbalerima), dužan je da potpiše profesionalni ugovor(ukoliko mu ponude) na 5 godina. (Ova kvota o broju provedenih godina u klubu i dužini ugovora može da se mijenja, ja sam samo stavio radi primjera.) Ukoliko igraču ne ponude profi ugovor, on može da traži drugi klub. A ako je talentovan, ne vidim razlog da mu klub ne ponudi profi ugrovor, pa da mora da ide vani da igra. Ako neki drugi klub želi da kupi igrača, a njegov trenutni klub mu isto nudi prvi profi ugovor, drugi klub mora da plati veliko obeštećenje, i tu bih roknuo i veliki porez. Na ovaj način bi se malo stabilizovao, odnosno smanjio, broj stranaca u ekipi kao i odlazak mladih igrača iz klubova čim dobiju prvu ponudu.

Kad se ovo uradi, liga će se stabilizovati i neće biti potrebe za plastičnom ligom zajedništva, da bi se mazale oči navijačima. A ukoliko bi se ta liga oformila, najbolje je da je uvedu u kalendar za vrijeme evropskih takmičenja, odnosno u dane kad se igra LE i LŠ.

Ali i kod sudija bi nastalo klanje. Igaju Zvezda i Dinamo i padne se da sudi Bosanac pa još musliman i on će naravno svirati za Dinamo, Crnogorci i Makedonci bi trebalo za nas da sviraju. Tako bi i naše sudije trebale da sviraju za njih. Jedino slovenci bi bili delimično neutralni. Jedini spas je da sudije ne budu sa Balkana uopšte.

edit: Klanje 2. Da li ''Kosovo'' da igra tu ligu?

vid' ovoga seselja.

Ja sam za. Bio bi bolji fudbal, dosta manje bi se namestalo, vise timova bi konkurisalo za titulu, ne bismo imali Hajduk iz Kule, BSK i ostalu bagru, ne bi bio poznat sampion na startu prvenstva kao sto je sad. Jedino sto bi nas Hrvati i Slovenci unistavali prvih godinu-dve, ali onda bismo i mi ojacali. Sto se tice tuca i ostalih sranja, bolje da se nasi biju sa Hrvatima nego medjusobno.

YB lepo zboriš za navijače.

Od 24 kluba sa prostora bivse Juge, samo 2 su se plasirala u grupnu fazu. KAKVA SRAMOTA! BALKANSKA LIGA U FUDBALU POD HITNO!

Било би моћно овако:
-Да лига садржи 18 клубова.
-Да, она земља која је најбоља на фифиној ранг листи даје 5 тимова (тренутно Хрватска).
-Да, другопласирана на Балкану има 4 представника, а да ове остале по три и два (Србија 4, БиХ 3, ЦГ 2, МК 2, Словенија 2).
-Играло би се по систему ,,свако са сваким'', што би чинило 34 првенствених кола (17 први и 17, други део сезоне)
-Жреб би наравно био измешан, а не по републикама.
-Прва два тима би изборила квалификације Лигу Шампиона, док би преостала 4, ишла у квалификације за Лигу Европе.
-17. и 18. би директно испали из лиге, док би 16. играо бараж са првим најбољепласираним из државе одакле је.
-Шампион би био онај ко има највише бодова (наравно), а ако би тимови имали исти број бодова, гледала би се гол разлика, а ако је и то исто, онда би се гледало ко је више голова дао у гостима.
-Не би се гледао међусобни скор да не би дошло до оног: нпр. прва утакмица 0:0, друга 1:1 и да шампион буде онај који је дао тај гол у гостима.
-Значи, у овом тренутку би лига требала изгледати овако.

1.Динамо
2.Хајдук
3.Вартекс
4.Сплит
5.Ријека

1.Партизан
2.Звезда
3.Војводина
4.Рад

1.Борац
2.Жељезничар
3.Сарајево

1.Могрен
2.Будућност

1.Шкендија
2.Раборнички

1.Марибор
2.Олимпија

Tole, sve je to lepo, ali imam zamerki.
1. Rank REPREZENTACIJE na fifinoj rang listi nema mnogo veze sa kvalitetom lige. Španija je prva na rang listi, ali im liga nije najjača. Recimo.
2. Ko bi stigao to sve dodigra? Morale bi na svaka 3 dana utakmice da sigraju, a ko još to može da isprati? Jedino da registruješ 40 igrača
3. Šta ako trenutni učesnik ne odbrani titulu kod kuće, a bude dobar u regionalnom prvenstvu? Recimo, da u Bosni titulu uzme lupam Zrinjski, a da Borac bude šesti, dok su oni šampioni Regionalne lige? Onda šampion ispada?