Prijava

Da,za to što ne zvuči ˝normalno˝(kao i sudinica,psihološkinja,trenerica itd. ). Ali,ako sam te ja skapirala dobro,oni za sve izbacuju -ess. Da li i mi treba da izbacimo sufikse -ka,-ica itd. (u svim rečima)?

Хм... а ово:
Кувар Вања Срејић

Он/Она???

Pa to ti pričam... Ili dr Protić. Muško ili žensko? :)
Zato je meni glupo što nekome piše diplomirani pravnik/profesor itd. a ne pravnica/profesorka... Da li bi tebi bilo ugodno da ti na budućoj diplomi piše doktorka? :)

Али се ЖЕНЕ морају сложити са тим! И наравно да све буде у духу српског језика!!!

Da. Jednog dana...

Хипнос, извини што сам ти се обраћао у мушком роду, тек сам сад сконтао да си женско. :)
Елем, не избацује се у енглеском свуда -ess. Нпр. увек ће да постоји actress, пошто је информација о полу у том послу есенцијална. Увек ће се тражити глумац или глумица за неку улогу, док је код посла, рецимо, стоматолога, апсолутно небитно да ли је неко мушко или женско. Осим онима који су сексисти.
Слични примери су princess, hostess, goddess.
Ипак, где год је то могуће, избегава се употреба -ess, па е нпр. уместо stewardess све чешће користи израз flight attendant. Скроз обрнуто него овде.

$Медикус: Поменуо си Вању Срејић(а), а ја сам то већ сврстао у изузетке поменувши Џорџ Елиот. То је женско. :)

kao što rekoh, ja sam ''slavista'' ne anglista...

Да ниси којим случајем с београдског Филолошког?

Džimi,a ti jesi?

U nekim slucajevima neophodni su sufiksi - na primer nastavnik/nastavnica - ali kod titula je glupo. Za moju majku su jednom rekli 'doktorka nauka' na sta se ona zgranula. Dzimi, tvoje primedbe su na mestu, ali ipak srpski, za razliku od engleskog, ima vokativ, zbog koga je sve mnogo zajebanije.

$Александра: Тачно да има вокатив и да то чини ствар малчице зајебанијом. :) Али, колико реално? Где бисмо употребили вокатив код занимања? Можда само код докторе/докторка, наставниче/наставнице и сл, али реално, колико људи ословљава нпр. адвокатицу са ''адвокатице'' или адвоката са ''адвокату'', а да не помињем хирурге, инжењере, асистенте итд. Тако да, мислим да увек свему томе постоји алтернатива дозивањем особе именом или презименом + гђо/гдине итд.

Gospodine Hirurže...
Hm.. sviđa mi se...
Možda i promenim nick!?

Госпоџо Хируршкињо?

Nemojte,ježim se :)

Dzimi... Naravno da je u NEKIM slucajevima glupo, ali negde je i korisno, tako da jebi ga. Ma bitno da se razumemo :)