Prijava

Ja imam tri biljke ali se kvalitetno brinem o njima, objasnila već. :)
Za kuriku prvi put čujem, ali je lepa. :)
A jesu mi čudni ljudi koji posvećuju toliko pažnje pelcovanju, presađivanju, priči o tome. Sestra i majka su mi ogadile tu sklonost. Cveće u dvorištu obožavam, naročito ruže, i volela bih da radim u cvećari zbog onog aranžiranja. Divan posao!
http://www.cvecarakazablanka.com/files/Aranzman-134.jpg
Ovaj košta 4100 din. :)

To raste kod moje babe na selu, pored reke leti. Odmah pored Murećepa (narodno ime, još poznata kao vinobojka ili latinski: Phytolacca Americana), koja ima jednu od najlepših prirodnijh boja, kojom su male bobice prepune i lako ostaje na svakom materijalu (od metala, preko tkanine, do papira).

Ali dobro, ovde nije reč o konzumaciji biljaka, već o kućnim, jelte.
Volim puzavice. I Kaktuse. Većinu neobičnih biljaka. Volim kada je prepun stan biljaka.

EDIT: Žnji, kako si uspeo Kuriku da odgajiš u stanu?

Браво, поред реке, мезо - хигрофилна биљка (има приличне потребе за влагом). Али не само лети, него се зими мало теже уочава. :) Свиђају ми се ови народни називи што си навео, мораћу да их препишем. Чуо сам да је зову још и попова капица.
Иначе није тема само о кућним биљкама. Штавише, лично мислим да је пожељније да дискусија о биљкама буде шира.
Што се курике тиче, не гајим је у стану, већ на тераси у Студењаку док је не пресадим на место које јој је природно, јер се слажем са Џимијем да су биљке за природна станиша, па да чекам да порасте једно 5 метара, па да плодоноси, па да закрилати, па да будем срећан. :)
Иначе, ако те интересује курика, имаш је у расаднику Шумарског факултета за 130 динара (ову обичну, шумску, јер постоје и ''декоративне'' које нису ништа више декоративне од обичних, с тим што чак и делују мало вештачки јер су хибридизовано шатиране).

Поред овога, нисам неки фан декоративних врста које су са јужне хемисфере (сви ти фикуси и остале зајебанције). Код нас влада неко опште мишљење да је декоративно само оно што је алохтоно, а то по правилу код нас не успева добро, а што је најгоре, наше врсте су декоративније у нашем поднебљу и мало су потцењене. На пример, ова брекиња на мом профилу, лепша је од свих фикуса заједно, иако је ово можда пресубјективно.