Prijava

Pokušavam sebi ovo prevesti: "ЈОВИЧИЋУ СПАСИТЕЉУ!!!111"

Mislim da bi trebalo da znači nešto u stilu: "E moj Jovičiću, moja budalo, čime se ti zanosiš. Kao prvo, koga bole kurac za francuskim? Kao drugog, ako nekog i bole kurac, ko još ima živaca da gleda klip od 2 i više sati? Kao treće, i da pogleda klip, ko će još tu nešto stvarno upamtiti i naučiti? Kao četvrto, koja si ti budala kad se možeš s tim glupostima oduševljavati i još to dijeliti sa drugima, misleći da će oni na to pozitivno odreagovati, a i sam znaš da od tog nema ništa i ne samo to nego će jedva dočekati da te zajebavaju zbog otvaranja glupe teme? Zašto ti to treba?"

Eh, zašto mi treba?

Kao prvo, impulsivno sam otvorio temu bez dublje analize, i bez razmišljanja o poslijedicama.
Kao drugo, to što će me neko zajebavati zbog teme je manje zlo od dobra koje neko može imati ako stvarno iskoristi te klipove za učenje jezika.
Kao treće, već sam oguglo na prozivke, jedna prozivka gore-dole, ne mijenja stvar.
Kao četvrto, stvarno su mi se svidjeli klipovi, bar na prvu.
Kao peto, mislim da tema, budući da ne traži jesti, nikome ne može nanijeti nikakvo zlo ili štetu, osim možda samom meni, jer sam prinuđen da trpim cinične komentare.

pa,dobro čoveče,bio si,postavio,
šta sad praviš tezu i antitezu u suludu sintezu sažimajući
i kukaš nad sudbom?
koga zanima gledaće,koga ne zanima,
a dosadno mu je,sprdaće,bilo i biće zanavjek

.

morao sam, jer je stvarno zanimljivo analizirati jednu tako kratku rečenicu "Jovičiću spasitelju!" koliko se samo značenja krije u te dvije riječi!

Опуштено Јовичићу, неком ће да користи...

Ја лично нисам имао намјеру да будем циничан. Ок је је тема јер је едукативног карактера, па ко воли нек изволи. Али, послије првог поста је све кренуло низбрдо, и ја сам умрео на Бриџисове констатације :)

a oće kurac, još sam ja klinac i zelen, moram se što prije oko mnogo čega deziluzionirati.

Озбиљно ти кажем јеоте, ескивирам француски други семестар већ, а нем појма одакле дучим.

Овако је то код мене мање више изгледало

http://www.youtube.com/watch?v=5yJ_HrZImWQ

Шалу на страну, добра тема, и верујем у те онлајн курсеве. Не може сигурно да се научи као на курсу од пар месеци, али може нешто, нека основа.

simpa fora, čisto da se stekne neki osnovni uvid u francuski jezik, ali nema neku utilitarnu vrednost. jer nije dovoljno samo pogledai ovo, potrebno je zapravo koristiti jezik neko vreme kako bi ga savladao i mogao reći da ga znaš. a ovo pogledaš i posle mesec dana zaboraviš štas vido....

ali ako se držiš onog repetitio mater studiorum est, pa neke stvari pogledaš više puta sa razmacima od po recimo sedam dana, eeeee
može nešto i da ostane u tintari, samo treba imati volje
ne kažem da je ja imam :))

Ја верујем у то и држим се те теорије, језик можеш да знаш тек кад га читаш, пишеш и говориш. Што ће рећи, све је ово лепо, па чак и да завршиш неки курс који се наплаћује, али стварно ћеш овладати језиком тек кад одеш у дотичну државу, чујеш различите нагласке и остало. Без тога можеш само основу да набуџиш, темељ.

Мени и треба основа за шестају, учим га годину дана, а све што знам да кажем је ОКЕЕЕЕТ

pa naravno da ono nije dovoljno da se nauči jezik, al je možda dovoljno da ti da osnovu, pa da onda malo pokušaš uvježbavati čitajući neke tekstove, vamo-tamo, mislim da je dobar start.

žemapel Maja.
Jovičiću, znaš za sajt livemocha?

E čuo sam za to i čuo sam da je dobra stvar, al nisam isprobao, jel imaš ti iskustva s tim?

Јовичићу ај' ископај негде за Руски. Морам да научим до јуна Руски.

Организоваћу неку кајлијашицу да ти изгланца муда.

ali ako se držiš onog repetitio mater studiorum est, pa neke stvari pogledaš više puta sa razmacima od po recimo sedam dana

nije dovoljno da gledaš i ponavljaš sam sa sobom, nije to jbg matematika pa da bubaš reči i gramatička pravila napamet. kao što rekoh, super je ovo da neko stekne uvid u neki jezik, ali ako hoćeš da ga koristiš, apsolutno je neophodno da imaš interakciju, dijalog, komunikaciju na tom jeziku, potrebno je da budeš sposoban da razmišljaš na tom jeziku. ponavljam - govorim o ozbiljnom znanju, a ne "vule vu kuše avek mua" znanju....

evo iz ličnog primera. moja francuskinja u osnovnoj školi nas svakog časa prozivala da izdeklamujemo datum koji je taj dan, 4 strane sveta, 4 godišnja doba, 7 dana u nedelji, 12 meseci u godini i da opišemo kakvo je vreme napolju i alfabet. mene sad u sred noći da probudiš ja i dalje sve znam to da izdeklamujem. ali sa jednom prijateljicom francuskinjom kad pričam, ja znam 3 rečeninice da sastavim, a dalje od toga ni da beknem.

daklem, nije ovo učenje frsncuskog, ovoj je bubanje francuskog. garantujem ti da ako ovo svaki dan gledaš godinu dana gledaš i ponavljaš sam sa sobom i odeš u francusku, možda ćeš umeti da pitaš "de je ovde klonja" al neš razmeti šta ti kažu... i onda će se usereš na sred ulice, i šta smo onda uradili?!?!??!

pa nisam ja rekao da su oni klipovi početak i kraj učenja jezika, samo da su jako zgodni i dobri i da se puno može iz njih nabrzaka naučiti... a tek onda ide pravo učenje, ko hoće, ko ima volje itd. al ja ti garantujem da oni klipovi mogu da razore početnu barijeru koju mnogi imaju prema francuskom zbog njegovog vrlo zeznutog izgovora i načina pisanja.