Prijava

na ulici se radi matlab intenzivno

kelte, maco, svestan sam sta je matlab, ali ni ja nisam znao da su uradili jednu pametnu stvar. a to je implementirali dsp optimizacije pri generisanju embedded C koda za specificne kontrolere. i po kodu koji sam malo gledo, ono je prilicno optimalno, a i da nije imam sta da drljam, bar ne krecem od nule. imacu postavljene inicijalizacije i ta govna u najgorem slucaju.

plus sto su jako dobro odradili c implementaciju filtara kada ih tako odradis.

uglavnom, nisam ni ja znao, ali jebes ga, svi kazu da to radi do jaja. i kao takvo, do jaja, ja bih bar da probam pa da vidim koliko su ta jaja visoko.

veruj mi, video sam sve to puno puta kakvo je govno. i to ne zato sto taj C kod generator nesto lose radi, aj da kazemo da je dobar (iako je realno govno, ne moze nikakav optimizator da ti optimizuje problem koji ne zna, a dok mu pokazes, mozes 20x sam to da odradis).
veci problem je sto kad se covek navikne na matlab on izgubi kontakt sa bilo kakvom realnoscu, i pocne da koristi neke nenormalno komplikovane stvari da resi proste probleme, pa se posle krste kad izracunaju kolko ce to da kosta ili koliko energije trosi, pa na kraju kad treba da se ubace baterije, odustanu. ne moze da omane.

pogledaj, probaj, nemoj nikada da koristis.

a kako da probam brate, to i mene interesuje lololo

odakle znam.
koji problem oces da resis matlabom?

ne jebe, to je problem xaaxaxaxaxa

treba da testiram koliko mogu da iskoristim zvuk za prenos informacija(pwmovan, samo odredjena frekvencija)...
ne pitaj zasto, uglavnom to mi treba i alternative ne dolaze u obzir.

ne jebe, to je problem

LOL

Zar se od faksa ne dobije onaj đavo za original windows metleb metked i pregršt programa još?

На ком то фауклтету добијате?

Zar se od faksa ne dobije onaj đavo za original windows metleb metked i pregršt programa još?

Ja kad sam išao na mašinski, dobili smo piratski matlab koji je imao 10 virusa (solidworks isto tako), a morao si da ga instaliraš na svom laptopu jer u toj kompijetrskoj sali gde smo mi bili ima 20-ak krševa kojima treba pola sata da učitaju matlab. Inače mi je na 3/4 završenog rada na ispitu izašla poruka ''matlab has stopped working''.....

Inače, gde bi moglo da se uči PLC programiranje? Npr, ja to u ETŠ nisam radio tj. radili smo samo teoriju, a dosta poslodavaca očekuje da elektrotehničar elektronike zna to odmah da radi, niko neće ni da pokaže ni da da neku obuku.

Matlab je do jaja ako nisi moron koji će da sektaši i drka na isti. Treba ga koristiti za ono što je Celt rekao. Dakle, neki osnovniji problemi, izračunavanja, grafici. Sve preko toga bih ja lično izbegavao.

Sejo, Branko Popović mnogo bolje približi to gradivo totalnom nubu. Antonije zahteva da nisi totalni nub za gradivo. Makar je moje iskustvo takvo. Alternativno, ni Surutka nije loš. Ali ja se u Popovića kunem. Baš lep stil pisanja ima, bude ti lepo to što učiš.
Meni je Antonijeva literatura iz predmeta koji dolaze nakon oeta sasvim dobra, jer je koristiš u trenucima kada imaš neko predznanje iz oeta.

Za sve što ti nakon Popovića i Surutke nije jasno, guglaj. Sve može da se nađe.
I ovo što ti je Veliki Srbin rekao, pogledaj, ne znam kakva je knjiga.

Jest da sam pitao pre 7 meseci, ali ajde sada da donesem zaključak, Dukićeva knjiga za telekomunikacije je jedna velika K-U-R-Č-I-N-A. Što se digitalnih telekomunikacija tiče Lukatela ga jebe za tri koplja. A i Stojanovićeve Osnove telekomunikacija su mnogo bolje. Dukić baš ima nekako štur i nesistematičan pristup. Ne zna čovek da napravi pauzu i napiše rečenicu, da se zaustavi negde i pojasni neke stvari, nego gruva, gruva, gruva do smrti. Što je najgore, nije knjiga nerazumljiva, ali je jako dosadno pisana i ne drži pažnju.

I generalno mnogo domaćih autora ima taj šupački pristup.

Inače, za ETFovce, LabView je besplatan šest meseci valjda, za sve. Matlab, iskreno nisam siguran da li je. Zapravo, skoro sam siguran da nije. Microsoftov softver i sve što ti padne na pamet od Microsfta osim Office-a je besplatno.

treba da testiram koliko mogu da iskoristim zvuk za prenos informacija(pwmovan, samo odredjena frekvencija)...
ne pitaj zasto, uglavnom to mi treba i alternative ne dolaze u obzir.

sta ce ti matlab za to?

pogledaj koju maksimalnu frekvenciju moze da proizvede zvucnik koji imas, koju maksimalnu moze da pokupi mikrofon koji imas, i kreni odatle.
to PWM planiras da koristis kao neku vrstu FM signala?

Inače, gde bi moglo da se uči PLC programiranje? Npr, ja to u ETŠ nisam radio tj. radili smo samo teoriju, a dosta poslodavaca očekuje da elektrotehničar elektronike zna to odmah da radi, niko neće ni da pokaže ni da da neku obuku.

Ako hoćeš da se igraš sa ventilima, pumpama i sranjima treba ti hardver za to. Teško možeš PLC da učiš van neke laboratorije sa tim hardverom. Tačnije, ti možeš da programiraš, ali ne možeš da testiraš da li radi to što programiraš. :D
Jedino da negde nađeš neku zbirku rešenih problema pa da šupački i glupački radiš samostalno i testiraš jesi li isto isprogramirao, ali to nije način da se nauči programiranje. Za jedan isti problem imaš mnogo rešenja. Jebiga, PLC ti je igranje bitovima i sličnim glupostima. Ali je relativno lagano, za tri četiri nedelje rada na tome stekneš sasvim solidno i pristojno znanje. Makar dovoljno za start. Pa kroz naredne poslove napreduješ.

Jebiga, to je stvar koja se dosta koristi, a jebeno si ograničen.

Ako neko zna neki simulator potrebnog hardvera, voleo bih i ja da saznam za njega.

ako mene pitas, nadji zvucnik i mic koji mogu da rade sa ultrazvukom, da ti ne pisti to, i napravi predajnik da radi sa nekom centralnom frekvencijom, +delta f za 1, -delta f za 0, i eto ti. probas prvo osciloskopom, pa onda mozes demodulaciju da napravis ili hardverski ili softverski.

Нама су у Новом Саду на факсу давали крековани и Матлаб и Еплан када нам је требало, па се често дешавало да закажу. Нпр, кад смо колега и ја радили пројекат из неког погона у Еплану, запуц'о се програм и обрисао нам 15 шема што смо одрадили, скоро на 90% посто одрађеног пројекта. Слично је било и љетос са матлабом у ком смо радили некакав модел енергетског претварача који управља синхроном машином са сталним магнетима, па се дешавало да потпуно исправан модел на једном рачунару ради, а на другом не. Баш као што рекоше, крековане верзије Матлаба, а и осталих инжињерских програмских пакета треба користити само за најосновније ствари.

Сантјаго објаснио о Поповићу све. Имате ли какве литературе из Електричних инсталација у електронској форми, пошто је то нама предавао један испрепадани дебил који је сам по себи смушен, а литература је одраз њега самог.

PLC-ове је нама у НС предавао проф. Марчетић и има фину литературу за свој предмет.
http://www.ftn.uns.ac.rs/1390238245/382-darko-p--marcetic--programabilni-logicki-kontroleri-i-komunikacioni-protokoli-u-elektroenergetici-
Има и збирка са ријешеним проблемима, али вјерујем да ћеш много више задатака наћи на интернету, овдје има 20 задатака, звијезда-троугао упуштач, укључење фреквентног регулатора и задавање референце преко тастера...
Vlado Porobić "Programabilni logički kontroleri i komunikacioni protokoli u elektroenergetici - primeri sa rešenjima"

Eво нешто што сам изгуглао, па ко има времена нека се игра мало и нек остави утиске осталима. http://www.plcsimulator.net/plc.php

На ком то фауклтету добијате?

ETF BG znam da daje, neki dan mi drug pokazao, 107 original programa, što sistema, simulatora i ostalih kuraca, a ja sam u Sarajevu na ETFu i nama su isto to dali, al' ja nisam otvorio mejl još