Prijava

Ало Царе, јел ти ја дижем рејтинг теми овде да би ме ти миниро? Кад ја кажем да су Млеци тај дан били тамо, нема шта ти ту да мисиш :)

To Mile rođeni, RECI MU!

Ало Царе, јел ти ја дижем рејтинг теми овде да би ме ти миниро? Кад ја кажем да су Млеци тај дан били тамо, нема шта ти ту да мисиш :)

Нема ту никаквих рејтинга које бих ја дозволио, а да се историја тек тако уништава.

Ма зајеби ти то дечко, ја би за сценаристу узео Јована Деретића! Историсјки спектакл, еп, од цирка, не мање од 12 сати!
ЕДИТ: А Миле би свакако био режисер.

Ма треба неку триологију набуџену направити типа Господар прстенова, с тим да се помешају ликови из разних временских периода, и Марка Краљевића, Обилића и остале мудоње у држави цара Душана, тај фазон. Наравно на крају ми побједимо и све најбоље.

Српски историјски спектакл је кад се пласирамо на било које првенство у фудбалу.

Kako bi dokazali veličinu našeg roda možda bi bilo bolje da snimamo Srpski praistorijski spektakl. Srpska se truba iz Mesopotamije čuje.

Vidim da je tema otišla u pravcu sprdnje, a obećavala je. No, da ja probam da je vratim u iskrene patriotske okvire :)
Postoji jedna scena u Ćosićevom "Vremenu smrti" koja je filmična u tri lepe, a moguće je i da je istorijski utemeljena: scena kada voz iz Skoplja sa 1300 kaplara, kremom srpske omladine ulazi u žel. stanicu u Kragujevcu, a svi mladići pevaju "Vječnaja pamjat" dok narod na stanici šokiran nemo prati voz i svi odreda plaču. Kada sam čitao, pred očima mi je bila scena u fazonu Nikite Mihalkova.

Da li je napravljena ekranizacija Srpske trilogije? Ako nije treba da se načini, to je jedna od boljih knjiga koje opisuju I svjetski rat. Ili može i Knjiga o Milutinu. Da li je ono Sremac pisao o Vlastimirovićima i Nemanjićima? I njegove su knjige solidne.

Направити филм "Смрт попа Мила Јововића" са Милом Јововић у главној улози. :Д

Не, стварно може да се направи неки филм по тој песми.

Мислим да су четници заслужили бар један четнички филм на фору партизанских филмова, само да су овде четници позитивци, а партизани кољачи, издајице и то. На пример нешто о Бици на Неретви, као четници се повлаче са људима оболелим од тифуса и неким инвалидима, а Швабе, партизани и усташе рокају по њима са свих страна. Онда Равногорац рашири хармонику, почне да пева неку четничку у сред крљања и четници добију велику мотивацију, па растуре све пред собом. Швабе се укењају и побегну, као и усташе, а већину партизана заробе четници и наравно не стрељају их, него у заробљеништво с њима, па касније на суд. И онај један четник, што је попиздио кад су му партизани кокнули најбољег ортака, па почео да пуца рафалном паљбом по заробљеним партизанима, и њега исто на суд.

Зајебавам се, мислим да би било кул да се направи неки филм о четницима из угла једног од вођа, лупам на пример Павла Ђуришића. Као нешто филм прати догађаје његове и његових четника. Пар ратних сцена, неки важни дијалози, догађаји и на крају трагичан крај у Јасеновцу и Словенији. То само пример, може и нешто друго о четницима.

Имаш филм на јутјубу Chetniks- Serbian guerilla

Стварно има. :О Тражио сам га прошле године, никако нисам мог'о да га нађем. Треба сад неки нови направити на нашем језику.

Брате Срето, слажем се, треба направити данашњу, нашу екранизацију, али док има људи попут Јове Капичића на слободи, то неће бити могуће....

Гледе првог поста, било би до јаја кад би се направила нека серија од 10ак сезона која би обухватила целокупну нашу историју нпр овако некако (25 епизода по сат времена би било довољно да за неки општи обухват по сезони):
1. сезона - долазак Словена на Балкан и прве државе.
2. сезона - Немањићи до цара Душана.
3. сезона - Немањићи од цара Душана и Србија до пада Смедерева.
4. сезона - Србија од пада Смедерева до Велике сеобе (што сматрам да је најзапостављенији део наше историје)
5. сезона - наизменично Србија под Турцима и Срби под Аустријом до Првог српског устанка.
6. сезона - Први и други српски устанак.
7. сезона - Србија као кнежевина.
8. сезона - Србија као краљевина са обухваћеним ПСР
9. сезона - Краљевина Југославија са обухваћеним ДСР
10. сезона - СФРЈ до распада

А од филмова је огромна срамота што их нема више о Првом светском рату. Пробој Солунског фронта, Колубара, Мојковац и прелаз преко Албаније су заслужили да се овековече на платну. А и могли би нешто и о 1300 каплара јер ми се већ на курац пењу људи који их везују за партизане и ДСР.

Супер би то било, само што би требали милиони и милиони евра за тај пројекат, Турци имају толке паре па могу да пропагирају Сулејмана .....

5. сезона - наизменично Србија под Турцима и Срби под Аустријом до Првог српског устанка.

А шта ћемо са Србима под Венецијом децхко!?

Ова песма мора да иде http://youtu.be/P-u_X5fpO48

Већ им плаћамо буџетско студирање, још и историјску емисију да им плаћамо? Нека им то праве РТЦГ или Атлас....

ЕДИТ: Лаки, није то толико скупо колико се мисли. Крај династије Обреновић је добро одрађена серија, па није коштала милионе.

Можда те изненади чињеница да Венеција није била господар Црне Горе, већ Истре и Далмације (па и мањег дела Лике), као и Дубровника и Боке Которске, тако да чисто сумњам да им ви плаћате буџетско студирање, као и да то треба да сниме РТЦГ и Атлас.

Мораћу те разочарати брате Царе.... Преко гувернадура је Венеција управо у периоду за који ја говорим итекако утицала на ЦГ и били су једнако важни колико и владике (укратко, преко гувернадура су покушали да успоставе неформалну власт у Црној Гори, што им је донекле и успело).... А и најбитнији део данашње Црне Горе тада је била управо Бока. Тако да....
Можда сам превидео Србе у Далмацији, али исто тако, за наведени период (од сеобе до устанка) су били више везани за Аустрију, као и сама Венеција која би, да Аустрија није започела рат са Турцима 1716, готово сигурно пала под власт Стамбола. Уместо што су чекали да их Наполеон разбије, боље би им било да су одмах тада прешли под формалну власт Аустрије.

Морам те разочарати Дипере децхко, али гувернадур је имао утицај само на владику, а не и на Црну Гору. А Бока Которска није била део Црне Горе до 1918, нити је икада сматрана делом Црне Горе. Срби у Далмацији нису били везани за Аустрију, јер су Млечани спутавали све покушаје удаљавања од њих у корену + је Венеција имала своју православну архиепископију којом је покушала да италијанизује православни живаљ. Не верујем да би Венеција пала под власт Стамбола јер је имала прејаку флоту, као и папску помоћ.
А да, заборавих да кажем, заборависмо Дубровник, људи божији.