Prijava

U ovo Dub ima da probam,deca će se oduševe.

Radiation - ja picu spremam još jeftinije, umesto kečapa stavljam domaći pinđur :)

Imam neku obavzeicu, za pet minuta dolazim da napišem recept za lagano testo za picu.

A nije keva spremala pinđur dugo pa mi greota da je cimam,al može i sa pinđur što da ne.

Od viška hljeba, prženice. Ako ste kojim slučajem te sreće pa imate domaći hljeb, onda se da napraviti i dobra popara.

Alkaloid je detaljnije objasnio onaj moj recept sa bundevom koji sam ja predstavila više kao skicu izbacivši sve što je delovalo skupo. Za moje recepte uopšte ne morate ići u prodavnicu po neutralnu pavlaku ili pomorandžu, sve naberete kod komšije domaćina. :)

Evo one pogačice, jes da se mesi, ali nije vam to nikakav bauk, može svako da napravi, dobije se nekih 40 komada, biće dobre i posle dva dana, mada ne verujem da se neće pojesti:

300 gr brašna
1 margarin
2 jaja
200 gr sira
1 prašak za pecivo
so
susam

Izgnječite u većoj činiji margarin sa jednim celim jajetom i jednim žumancetom (jedno belance ostavite za premazivanje).
Dodajte u margarin brašno, prašak za pecivo, izmrvljeni sir, posolite po potrebi. Izmesite rukom par minuta dok ne postane ujednačena masa, izvaljajte na pobrašnjenu površinu oklagijom i čašom vadite pogačice, premažite malo umućenim belancetom i pospite susamom. Stavljam ih na papir za pečenje, a ako ga nemate, onda malo nauljite pleh. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 25 minuta tačno.
(Koristim običnu čašu za vodu i ispadne mi 40-45 komada. Možete da se zezate i sa rakijskim čašicama, tako malešne su zgodne za dečije rođendane).

Gej tema možda,al šta da dam deci da jedu....

TO NATNAT!!!! TO!!!

Nisam ni video da je marcipan postavila bundevinu čorbu, super, još jedna varijacija na temu bundeve.

Kriške bundeve turiti na plek pa u šporlet, peći da porumeni i malko pocrni, izvaditi, poprskati maslinovim uljem i drobljenim suvim čilijem ili nekom drugom ljutom paprikom.

Alkaloid, je li to afirmativan komentar ili si zalutao? :)

Testo za picu:

500 grama brašna, 250 ml vode, 100 ml ulja, jedno jaje, kašika soli, kašika šećera, kesica suvog kvasca. Sve umesiti da bude glatko, ostaviti na toplo mesto da malo odstoji, podeliti na tri dela i NAULJENIM rukama formirati loptice od testa i ostaviti u friz na deset minuta. Svaki deo je dovoljan za picu veličine kao ona podloga što se kupuje, sve namirnice koštaju oko 100 dinara u zbiru, a pica se peče TAČNO 10 minuta na 220 stepeni. Može duže ko voli rešije, ali nebitno je.

Šta je bitno: onaj deo testa koji je premazan kečapom ili pinđurom ne raste u rerni, tako da se lepo formira onaj obruč oko pice koji sprečava curenje sastojaka :)

Dok Bruce sređuje svoje poslove, evo mog testa za picu (osnovu mi je ispričao nekadašnji pica majstor iz picerije Knez a ja sam je malo preradio tako što umesto mleka iz originalnog recepta stavljam kiselu vodu):
- 800 g brašna;
- 1 kvasac
- 1 dl ulja
- kisele vode za mešenje do potrebne gustine.

Kvasac rastopiti u toploj (ne vreloj) vodi, sa kašičicom šećera i malo brašna. Kada dobro proradi, umešati ga u brašno u koje je prethodno dodato barem 1 kafena kašičica soli i barem jedna kašičica šećera. Odmah dodati i ulje, a zatim dodati oko 1 dl kisele vode (za početak). Sve mešati u posudi dok se ne sjedini i po potrebi dodavati kiselu vodu. Testo treba da bude srednje gustine (ne previše žitko ali ne ni tvrdo kao za hleb). Testo mesiti da postane glatko, a zatim ga pokriti mokrom krpom i ostaviti u frižideru da narasta (ukoliko se žurite, nek narasta van frižidera). Testo je dobro naraslo kada, nakon što gurnete prst u njega, ostaje rupa. Dobro je premesiti ga još jednom i ponoviti postupak narastanja, ali to može da se uradi istovremeno sa deobom testa na kuglice potrebne veličine (zavisno od veličine pleha).
Mali savet: testo je ukusnije i hrskavije ukoliko se pored njega u pleh (u uglove) doda par komada putera ili margarina.

Omlet a la Skočimiš
Sastojci:
-šampinjoni 5-6-7 komada
-3 jaja
-pola glavice crvenoga luka
-so
-soda bikarbona
-kašika mlijeka
-maslinovo ulje
-četvrt paradajza (zamjena je kečap)
-kašika posnog sira

Pola glavice crvenoga luka isjeckati sitno, maslinovo ulje zagrijati i staviti luk da se dinsta na srednjoj vatri, nedugo potom staviti dva prstohvata soli i prstohvat sode bikarbone u dinstani luk da stvorimo Majardovu reakciju i brzo istopimo luk, smanjimo vatru na par minuta pa opet pojačati.
Šampinjone sitno isjeckati i dodati u dinstani luk, sve promiješati, posoliti i ostaviti da se krčka.
U međuvremenu umutimo jedno cijelo jaje i dva bjelanceta, dodamo dvije kašike tople vode, kašiku mlijeka, so i malo maslinovog ulja, i dooooobro ulupamo jal viljuškom, jal žicom, ko šta ima i zna.

Kada je voda iz šampinjona isparila prelijemo preko njih umućena jaja. Sad normalno pravite omlet, znači diže se ivica, sredinu ne dirate.
Kada je gotovo izručite na tanjir, paradajz isjeckan na kockice poslažete na jednu polovinu, dodate posni sir, preklopite drugu polovinu i ukrasite svježim peršunom.

Bon appetit!

Kriške bundeve turiti na plek pa u šporlet, peći da porumeni i malko pocrni, izvaditi, poprskati maslinovim uljem i drobljenim suvim čilijem ili nekom drugom ljutom paprikom.

TO!! A može i slatka pečena, prelije se medom i cimetom, mmm...

pohovani topljeni sir.
Uzmeš sira onog što se topi, isečeš krišku, umuljaš u prezle i propržiš 2 minuta. Najlepša stvar na svetu.

Gibanica od starog hleba? Ništa lakše!

Isecite lebac na kriške, može i od više različitih vrsta, poređajte na nauljen pleh, a ovamo u činiji izmućkajte 2-3 jaja, malo soli, šoljicu ulja, šolju mleka ili jogurta, dve šolje kisele vode, prašak za pecivo i naravno sir. Sipate malo više od pola smese na lebac, poređate još jedan red, sipate ostatak smese, izbodete nožem da se sve lepo natopi i pravac rerna, nekih pola sata na 200-220.
Još ako imate malo zalučenih paprika da vam je ostalo da poređate na prvi sloj hleba....Savršenstvo!

Zagrejati maslinovo ulje u tiganju, otprilike 3 supene kašike, turiti krupno nasečena dva čena belog luka i drobljene čili papričice komada dva i to pustiti par minuta da se przi fino ali da ne izgori nego da pusti aromu kako treba, u to dodati već skuvane i ocedjene špagete i dobro promešati da špagete popiju aromu, servirati u tanjir i poprskati sitno seckanim peršunom. Najednostavnija varijanta tradicionalne italijanske kuhinje, po meni savršeno jer je jednostavno, jeftino i bogatog ukusa.

Boli vas džidža što sam ja na poslu do dva, a to znači dva sata do ručka... visnula mi dzindza do grudi...

EDIT: E, ovaj recept mi je genijalan za špagete...

Natnat ljubim te u ruke. Dobra ideja kako da iskoristim stari hleb. :)

E, ovaj recept mi je genijalan za špagete

+++
Ko ume sa začinima, uvek će imati ideju.

U šerpu ili još bolje tiganj staviti gorgonzolu ili gorgonzolu mascarpone, ne treba puno pošto nije baš jeftina, sipnuti malko belog vina kad se tiganj zagreje i promešati da se napravi fin sos ali da ne bude jako gust, može se dodati i malo neutralne pavlake, u to ubaciti pennete rigate ili bilo koje drugo cevasto testo i promešati kao u mom prethodnom postu da testo popije sos. Servirati i poprskati od gore sitno naseckanom svežom crvenom paprikom prvenstveno zbog vizuelnog efekta.

Kod svih tih italijanskih jela sa testeninama bitno je da se testo ukuva sa sosom a ne da se testo turi na tanjir pa onda preliva što je apsolutno nakaradan običaj i za Italijane tako nešto je ravno bogohuljenju.