Prijava

Напишите речи које се све ређе користе јер су неке "нове" почеле да се користе уместо њих.

Тек да не заборавимо.

evo nekih anglizma koji mi najviše idu na živce
bina - stejdž
događaj - ivent/hepening
mržnja - hejt
zvezda - star
izložbeni salon - šou rum
karta - tiket
ulaz/kapija - gejt
obezbeđenje - sekjuriti
vodonoša/šegrt - asistent
dodaću još kad se setim

Добро, Праскевичиус, већина тих речи се и даље активно користи. Ја чак нисам никог здравог чуо да каже тикет, гејт и сикјурити. А шегрт не може баш у сваком случају да замени асистента. :)

Ja stalno nailazim na takve primere, i već me nervira. Koriste ih valjda da skrenu pažnju na sebe, propagiraju atraktivnost, to je sad moderno ... jebani urbani fazon.

besposličar - menadžer
mafijaš - kontroverzni biznismen

''Koriste ih valjda da skrenu pažnju na sebe, propagiraju atraktivnost, to je sad moderno ... jebani urbani fazon.''

То је тачно. Можеш да замислиш како је тек мени, који студирам енглески, кад чујем како се неко тако просерава и мисли да је неки курац кад употреби енглеску реч тамо где опуштено иде и српска. Дође ми патетично.

Иначе, свиђа ми се ''обљуба'' више него ''секс''. :)

Sigurno ti se diže kosa na glavi, zajdeno sa krvnim pritiskom.

Meni se diže kosa (a to je stvarno zajeban događaj obzirom na dužinu) od sranjeta koje sam čula na TV-u. Neka nesrećnica je odvalila "eskepaža" iako naš divni jezik ima jako lepu reč za to što je htela da kaše, "beg" i varijacije na tu temu.
Ima koš zilion primera gde svako sklepava neke pozajmljenice i kovanice sve sa ciljem da deluje elokventno. Neke reči i jesu ušle u masovnu upotrebu (topa cool) pa se i mogu nekako tolerisati ali neke nebuloze tipa gorenavedena su za povraćanje

Тако је моја ћерка, која је први разред, приликом препричавања неке приче у школи написала:

... "и девојчица рече: у, кул, јабука!"

:)))

Pa, jos ispade i dobro kada se koriste makar i postranjene srpske reci-u odnosu na situacije kada neko izgovori recenicu tipa:
-Brate, mislim, sine, ono, vrh kao, a mraci me!
Sta je pisac hteo da kaze, bojim se da ne znamo, ali ni do ovoga, ni do bekstejdza, bileta i ofisa, kuliranja i brojnih nonsensnosti ne bi dolazilo da svest samog govornika nije podlozna uticajima i nerazmisljanju... :(

"Mama,jel' možeš da mi ovo daunloduješ?"

Sad, ne bih da kvarim zabavu... Ali, braća Hrvati, su imali odličnu ideju ''hrvatizacije, hrvatskog jezika'' (to što su sjebali, to je druga priča). Mislim da je srpski jezik odaaaavno zreo za srbizaciju!!!

Pa jeste kad vise niko nista ne radi nego svi imaju neke projekte.
A Hrvatski je tek prica za sebe imaju i oni tamo nekog bolida ko i mi ovde onog Sipku pa uvaljuju svoje knjige preko nekih institucija. Gledo sam jedno jutro dizanje , i pricaju o hrvatskom ,al pazi strucnom jeziku nesto za medicinu , pazi izraz. Uspeo sam da zapantim.Srcana steznica. To je ono valjda kad te cuka istrza 3 sekunde pred smrt.

Ideja o očuvanju jezika je fenomenalna! Ne znam, kako se kod nas, niko nije toga seto već 200 godina? a kao što gore rekoh, to što su Hrvati, jednu fantastičnu ideju, da kažem, zloupotrebili i izvitoperili, to je posebna priča!

Medicus, ideja o ocuvanju srpskog jezika odaaaaaaaaaavno postoji, samo niko i ne obraca paznju na nju, posebno ne filolozi!
"Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se moze izgubiti kao grad, kao zemlja, kao dusa. A sta je narod izgubi li jezik, zemlju, dusu?
Ne uzimajte tudju rec u svoja usta. Uzmes li tudju rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudjio. (...)
Znaj da te je tudjinac onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reci potkrao i svojih naturio. (...)
Znaj, cedo moje, da ta bitka izmedju jezika ne traje dan-dva, kao bitka medju vojskama, niti godinu-dve, kao rat medju narodima, nego vek ili dva, a to je za jezik isto tako mala mera vremena kao za coveka tren ili dva. Zato je, cedo moje, bolje izgubiti sve bitke i ratove, nego izgubiti jezik. Posle izgubljene bitke i izgubljenih ratova ostaje narod. Posle izgubljenog jezika nema naroda."
Odlomak je iz Hilandarske povelje Stefana Nemanje, a kad je to bilo, racunajte sami... :)
A zasto niko nije razradio ideju - pitanje za 10 Bambija!

То је било пре 15 година! То је написао публициста, Миле Медић...
Идеја о очувању српског језика, НИКАДА није постојала, нити ће постојати!

Овај Медикус ОПЕТ изиграва лингвисту! :)

Ne razumem.
Mislis, Hilandarska povelja je napisana pre 15 godina ili je Mile Medic iz nje prepisivao pre toliko vremena?
Postoji ideja, samo ne postoji i ideja o realizaciji prve.
Citala sam neku knjigu, daaaavno, sa potencijalnim resenjima za odredjene strane termine. Tako je predlozeno da se zargon zameni sa zboromuc...I slicne smejurije su navedene. Ljudi se neozbiljno bave ozbiljnim pitanjima,tako da su zato ideje o ocuvanju jezika propale i neprimecene.
Ponavljam, bile, sada ih definitivno (zaista ne znam odgovarajucu rec na srpskom) nema.

@Džimi:
''Školovani lingvinisti'' su nas i doveli ovde gde smo!
@Snohvatica:
Tu Hilandarsku povelju je zaista napisao Mile Medić pre 10-15 godina(ne znam tačnu godinu), i jeste lepa, i jeste krasna, ali nije primenjiva!
A što se ideja i realizacije tiče, ta naklapanja šta je moglo da bude, šta bi moglo biti, okačite mačku o rep! Ja govorim univerzalnim jezikom, jezikom činjenica, a za to vam ne treba rečnik:
srpskom jeziku, nema spasa!
(a ni srpskom narodu, kad smo već kod toga)...
@All:
A vi se možete buniti kol'ko vam drago, to je javna tajna, svi to znamo, a svi ćutimo i gledamo!
Zašto bi se iko i borio za jezik koji nema budućnost?
Zašto bi se iko borio za narod koji nema budućnost?
P.S.Definitivno=Zasigurno!

Pa, dobro, bre, sto vices odma'? :)
Ne mislim da nisi u pravu, na zalost, studiram srpski jezik i svesna sam da cu, kad diplomiram, verovatno predavati srpski kao mrtav jezik, ili pojati na njemu u crkvi.
Samo sam htela reci da su ideje nekad, negde, postojale, ali smo lenji za 'iljadu, i nikoga nije briga, tacno.