Prijava

А што смо ми у позицији нације која изумире? Мислиш да ће шиптарке хтети и наредних сто година да рађају по десеторо деце? Чим се мало еманципује друштво и њихов наталитет иде у курац, а већ је кренуо тим путем. И даље смо бројнији народ и бићемо још доста дуго.

А што смо ми у позицији нације која изумире?

zato što naciju vezujemo za religiju i neki "genetsko nasledje" osećaj, umesto da vezujemo za jezik ili neku kulturu, zajednični interes... samim tim kao društvo nismo spremni da se menjamo, i propadamo u trenutku kad naše razmišljanje ne odgovara razmišljanju neke sile.

šiptare je trebalo prihvatiti i rasturiti ih širom srbije. pravoslavna crkva nije smela da kaže da bosanci muslimani nisu srbi. danas ne smemo da teramo kineze i ko god da dodje, nego da prihvatamo one koji hoće da se prilagode društvu. vremenom, kad se malo i razvijemo i ostale došljake treba da prihvatamo i integrišemo umesto što teramo i izolujemo.
ali takva nam priroda i vaspitanje, ne volimo nepoznato... jako društvo je promenljivo društvo. mi nismo.

Неки енглески дипломата из зајебанције реко: ''Ми радимо за вас Србе. Избомбардовали смо Косово осиромашеним уранијумом, контаминирали смо ту територију. Намерно смо њих гађали. За 50 година видећете шта ће бити са Албанцима доле када се потрују сви до једног. Косово ће опет бити ваше. Ми смо уз вас Србе.'' који лол

Granjka, objasni kako nema dovoljno ekonomske moći da tih par miliona Palestinaca živi u Izraelu, Jordanu, Libanu, Siriji i Egiptu, i da ekonomski faktori utiču sami na pojavu verskih terorista i ostalih govnurdi sa kace ljudskog roda. Objasni mi pojam "svetog mesta" kroz ekonomiju. Na Bliskom istoku je problem što ljudska stoka opijena religioznom politikom ne može da napravi države, nego mora da se ubija.

Што више читам о односу Израелаца и Арапа, ништа ми није јасно. Ја сам на факсу имао пар другара који су из мешовитих бракова (мајке су им Српкиње, а очеви из Ирака и Сирије). И они кажу да су Израелци и Арапи уствари исти народ, али различитих вероисповести и да је Израел палестинска (арапска) земља јер су Арапи и да су данашњи Арапи (Египћани, Саудијци, Сиријци, Ирачани, Оманци, Емираћани...) пре појаве ислама били јевреји и хришћани и да су они уствари тај прастари арамејски народ, а да су већина данашњих Израелци у мањем проценту изворни Јевреји који су ту живели у време Мојсија и Христа, а да је већина хазарског порекла.

Опет понављам, кључ свега је Јерусалим. На тај град полажу право и Јевреји, и муслимани, и хришћани. Јерусалим мора да постане неутрална територија, а онда поделити Јевреје и Арапе, направити другачију територијални поделу, мењати појас Газе за северни део Израела.

По овој слици се види да је 1947. године, направљен хаос са овом територијом. Палестинска територија је ишрафирана.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/United_Nations_Partition_Plan_for_Palestine_map.svg/322px-United_Nations_Partition_Plan_for_Palestine_map.svg.png

Да су велике силе хтеле мир на Блиском Истоку не би направили 1947. такав план где су Палестинци били територијално исцепкани и где су њихове територије одвајали јеврејски коридори. Све је рађено да ту буде увек жариште. Што се мене тиче, нека раде шта хоће, само што даље од Балкана и Европе. Рата нам је свима преко главе.

Још кад би ови атеЈистички фашисти схватили да нису религије проблем, већ економски интереси који диктирају СВЕ, можда би нам свима сванило. Кад прочитам ваше ставове, јасно ми је где се сакрио фашизам (сад ће да сване неки дебилни коментар типа - "па, у религијама", и онда ћу дефинитивно да запевам ону стару - Са Овчара и Каблара)

Па добро. АтеЈисти ће кривити верски фанатизам за настанак фашизма, верници ће тврдити супротно... Нпр. Хитлер је био сатаниста, Мусолини, творац фашизма, је био анархиста и атеиста... А опет католичка црква је злоупотребила фашизам за убијање, али и насилно католичење православаца, јевреја и муслимана.

celt
zato što naciju vezujemo za religiju i neki "genetsko nasledje" osećaj, umesto da vezujemo za jezik ili neku kulturu, zajednični interes... samim tim kao društvo nismo spremni da se menjamo, i propadamo u trenutku kad naše razmišljanje ne odgovara razmišljanju neke sile.

Ово није тачно. Срби НИСУ религиозан народ и мислим да уопште немају осећај за народну припадност нити за било који ОРГАНИЗОВАНИ облик деловања, осим криминалног. Нама су у суштини култура и језик везани за религију, нераскидиво, али просто, ови модерни Срби не познају ниједан од ова три стуба наше нације (религију, кулутуру и језик) тако да је илузија смештати Србе у било који организовани облик заједнице, а посебно верске - цркве парзне, манастири готово пусти, граде се нове цркве које ретко ко посећује, док о верском активизму СПЦ може да се каже да је МИНИМАЛАН (у поређењу са било којом другом верском заједницом у Европи или на Балкану).

Ne lupaj gluposti granjka. Nismo religiozni, al ne mozemo preko glave da prevalimo i da vidimo muslimana kao srbina pa da se prevrnemo naopako. To mozda nije ova "idi u crkvu" religioznost, ali jeste vezivanje crkve za naciju.

I stubovi nacije koja prezivljava su jezik (mozda, dok se ne promeni), kultura i zajednicki interes da ti bude bolje u drustvu.

Religija kao stub nacije je malo zastareli pojam, gde se religija koristi da namece kulturu.
Za malo razvujenije drustvo organizovana religija je bespotrebna jer samo steti nekim idejama a ne moze da kontrolise.

ови модерни Срби не познају ниједан од ова три стуба наше нације (религију, културу и језик)

Ишао бих обрнуто: Срби прво не познају ни свој језик, па онда ни културу, а о вери да не говорим.

Е баш на примеру тог Јерусалима се види шта би свет требало да постане, уз сво уважавање историје, нација, религије и свега.
Полажу сви право на њега, а то је ипак само јебени град. Кинези их направиле десетине који зврје празни, и нема коме тај Јерусалим да припада него његовим становницима, јер шта је град без људи и јесу ли грађевине ту због људи или су људи ту због грађевина? Дебилно скроз.

Цео сукоб је гордијев чвор који ће се завршити или тоталним уништењем неке од страна или крајњом еманципацијом, што је скоро па немогуће. Оно што ја не могу да разумем је да су неки народи (укључујући ту и Србе) спремни да цео свој век проведу у некој борби за територију и слично, у ратовима и јебањима уместо у развитку и напретку.

A pored toga smo rasisti. Kinez ne moze da bude srbin. Jedno dete crnce sam skoro video u beogradu, neko ko zna od kud doneo, prica srpski, bice srpkinja sutra, ide sa nekom zenom u prodavnicu i kako izadje zena sa tim detetom, ogovaranje prodavacica u tri lepe, kako to moze...
Drustvo nikad nece da je prihvati kao srpkinju, iako je odrasla i vaspitana u srbiji, jer se ne uklapa u nas tradicionalno srpski (tursko-rusko-bugarski) izgled.

Zato ce sutra deca ili unuci tih kasirki da se klanjaju alahu i da pricaju drugi jezik. Kulturno smo slabo drustvo.

Луди Чак
Ако погледамо историју Блиског истока, видећемо да тамо нема довољно економске моћи јер их Европа, а пре свега Велика Британија и данас Америка, вековима касапе, уназађују и уништавају на све могуће начине.

Ево како економски фактори утичу на појаву верских терориста: док је било економске стабилности у Ираку за време диктатора Садама Хусеина, није било муџахедина у Ираку, нити рушења џамија, убијања људи по пијацама, протеривања хришћана и других исламских заједница. Када су Американци одлучили да им не одговара цена нафте коју диктира Хусеин (Садам, не Обама), они су сручили бомбе на Ирак. У Ираку данас влада беда и хаос, људи немају економску стабилности и од почетка утеривања демократије и "западних вредности" у Ирак, сваког дана људи гину као муве. Сада имају и муџахедине и новог Осаму бин Ладена и друге манијаке. Математика је проста за оног ко зна да сабере 2 и 2.

Други радикални пример је Саудијска Арабија. Људи имају паре, не знају шта ће са њима, али нема ни једног јединог муџахедина да неког неверника разнесе на пијаци или неком тргу. А код њих владају врло оштри шеријатски закони. Па, где су им муџахедини? Нема. Опет треба сабрати 2 и 2.

Појам "светог места" кроз економију се врло лако објашњава: тамо где се укрштају трговачки путеви, ту цветају све људске активности, па међу њима и религије (множина). Ко успостави највећу економску моћ, он место прогласи за "свето" како би учврстио своје позиције, јер одатле он црпи економска средства за развој свог изабраног народа (скоро сваки народ/нација, чак и у модерно доба, има тај осећај или трип да је изабран када му економија цвета, доказано). Израелци су изградили Соломонов храм, а ако је веровати историји, тај Јеша је био препун пара. Дакле, није зидао чатрље од блата и трске, већ храм од камена и злата, нешто што сведочи о економској моћи аутора.

Израелци, односно Јевреји, а онда и муслимани су Јерусалим одабрали за свето место из простог разлога - миленијумима је управо тај град једно од главних трговачких чворишта између Азије, Африје и Европе. Зашто се нико не бије око земље Ескима? Зашто нико не шири тамо демократију, људска права и верска учења? Шта тамо има? Нема ништа. Док не провале нафту или нешто што је важно за економију. Е, онда ће им бачит` бомбе на главу јер врше геноцид над фокама и зато што држе жене у подређеном положају племенском поглавици уместо да их пусте да иду у шопинг мол.

Na Bliskom istoku je problem što ljudska stoka opijena religioznom politikom ne može da napravi države, nego mora da se ubija.

Стока је особа која те није научила да користиш цивилизован речник и основе из историје. Док су у Европи јели рукама, на просторју који данас зовемо Блиски исток су цветале религиозне државе од којих су поједине имале и улично осветљење (уљне лампе). Од пада Отоманског царства, сваки пут кад је неки народ на Блиском истоку пробао да успостави државу, долазили су љигави Енглези или неки европски фашисти да им руше државе. Читај мало историју, није толико тешко схватити драму Блиског истока.

celt

Ne lupaj gluposti granjka.

Не бих те лупио, не волим насиље.

Nismo religiozni, al ne mozemo preko glave da prevalimo i da vidimo muslimana kao srbina pa da se prevrnemo naopako.

Није тачно, причаш ствари напамет, извучене из своје малограђанске средине. Наш однос према муслиманима није толико радикалан, а доказ томе је присуство муслимана у четничким јединицама Драже Михиловића. Осим тога, нисам још чуо неког Србина да се одриче Мехмед паше Соколовића јер је био муслиман, већ га хвале као српску мајку. Ту нам је и Меша, Мехмед Селимовић који такође није одбачен код Срба јер је муслиман, али јесте одбачен код Бошњака јер је изјавио да је Србин исламске вероисповести.
Према томе, биће да си ти тај који лупа глупости.

Za malo razvujenije drustvo organizovana religija je bespotrebna jer samo steti nekim idejama a ne moze da kontrolise.

Можда је у твојој глави или некој личној варијанти развијенијег друштва религија беспотребна, међутим, модерне државе попут Јапана, Америке, Канаде или Немачке немају проблема са тим питањем - религиозно опредељење је људско право појединца које нови фашисти не могу да забране или оспоре. Но, тачно је да са степеном економског просперитета опада религиозност и морална моћ друштва. То је као са здрављем - кад је човек болестан, он иде од лекара до лекара, моли се, пости, труди се да буде добар, а чим му буде боље, он заборави на све и понаша се као малоумник. Сит стомак и дебео новчаник обично стварају тврдо срце и ништаван карактер, али то је за "модерне" људе тешко за схватање као квантна физика за децу у вртићу.

celt
A pored toga smo rasisti. Kinez ne moze da bude srbin.

http://www.kurir-info.rs/vole-srbe-i-srpsku-kinezi-se-krstili-pa-vencali-u-manastiru-tvrdos-clanak-1233543

Грањка, кратко и јасно: глобализам = неофашизам!

Колико сере овај Грањка, човек све гледа кроз призму религије и стандардно је ходајућа логичка грешка.

Чаче, да имаш елементарно образовање из социологије и историје не би писао глупости које по обичају пишеш. Овако, пошто се трпаш у социолошке теме, а о њима немаш благог појма, онда мени говориш да серем. Ја серем, ти једеш. Срећан?

чини ми се да смо много брзо отписали палестинце, а не рачунајући са тим да се рецимо и иран ту нешто пита и да може да улети, или чак сирија. а иран има и атомску бомбу и шта ош, и може озбиљно да изгази израел.

и стварно би било до јаја да јерусалим добије статус некаквог слободног аутономног града, можда и потпуно независног као сингапур фазон.

а ово да се не мисли за србе мусимане да су срби ја мислим да је то наслеђе 90их и да ће нестати, јер раније је постојала та свест, још у 17, 18. веку.

Грањка, твоје виђење социологије и историје није исто што и социологија и историја људи који их знају.

не рачунајући са тим да се рецимо и иран ту нешто пита и да може да улети

Prijatelju, muslimani u Iranu su Šiti a ovi po bliskom istoku i domaći su suniti. To je kao da Srbija ide da pomogne Hrvatskoj kada bi tamo bio neki građanski rat protiv muslimana npr. Osim kad bi imala neki veliki interes se ne bi bavila time sigurno.

Чаче, ако ти кажеш - онда мора да је тако. Кад би се гађали трамвајима. Да си учио у школи када је требало, не би писао глупости које иначе пишеш.

ПС. Буди љубазан па ме остави на миру, нађи неку другу жртву.

Pišeš gluposti Granjka, po običaju.