Prijava

za prvo nubaro
za drugo nubaro

lol gravitacija rođo

Glavni nešto mlati, ostade mi pitanje na prethodnoj strani:

Ako se Zemlja vrti 1600+ km/h na ekvatoru i nešto manje kako se ide ka polovima, da li se zajedno sa njom vrti i atmosfera?

Ako se vrti zajedno, kako let od recimo Njujorka do Tokija traje isto kao i let od Tokija do Njujorka?

Ako se ne vrti zajedno, kako onaj Baumgartner nije pao par hiljada kilometara (koliko je za vreme poduhvata "obišla" Zemlja) od mesta gde je poleteo ka granici atmosfere, nego samo nekih 60-ak kilometara?

gravitacija rođo, odoh na rekreaciju, posle obrazlažem

naravno valjda imaš neko predznanje lololo

da li se zajedno sa njom vrti i atmosfera?

Ne vrte se svi slojevi jednakom brzinom, zato imamo haos vjetrove na velikom visinama.
Mislim da letovi ne traju jednako u oba pravca tacnije avioni vise trose kad lete uz vjetar tako da eto, pilot doda gas.
Baumgartnerov skoj je odlagan bas zbog vjetra, nisu znali gdje ce sletjeti ali ipak nije od papira. Gravitacija ga je jace vukla nego sto su ga struje nosile.

@Predražinjo

Vrti se i atmosfera. A sa atmosferom i okean i brod i avion. I ti. I ja. Čak Noris i Vojvoda se isto vrte. Referentna brzina momčino. Zemlja ima brzinu rotacije na ekvatoru i kreće se u odnosu na svoju osu, Mesec, Sunce i nebeska tela. Ali zbog gravitacije koja nas prikiva za nju, kao i tu istu atmosferu, vodu i Vojvodu mi to ne osetimo i ona se u odnosu na nas ne kreće. A isto tako se ne kreće istom brzinom u odnosu na različita nebeska tela. Tako da Njujork-Tokijo ili Tokijo-Njujork isti ti racq. Kao što ti staneš na raskrsnicu i jedan auto ide sa jedne strane 40 na sat prema tebi, a druga dva sa druge 50. U odnosu na tebe kreću se 40, odnosno 50. Ovaj sa jedne se u odnosu na ova dva sa druge kreće 90, ali ta dva se jedan u odnosu na drugog ne kreću uopšte. Sada podigni to na planetarni nivo.

Baumgartner je pao gde je pao jer je padao pod uglom, a ne direktno na dole. Računaj još i trenje vazduha. Malo nam ga je i leteo.

Do Meseca mogu da odu, do Meseca nije teško doći, ali je skupo i mora se naći opravdanje za trošak. Bili su gore više puta, nisu našli ništa, dok je bilo pitanje prestiža išli su, sada nema para za te zajebancije, idemo na Mars.

Ala si mu objasnio, ko Bil Gejts kad objašnjava koje su prednosti eksplorera nad mozilom. :)

Mars je Potemkinovo selo, da neko zaista želi tamo da ode otišli bi mi bez po muke. Ideja vode na Marsu služi samo da bi se neuki i tupi Amerikanci navukli da ratuju za svoju zemlju jer moraju stići tamo pre Rusa.
Svemirska putovanja zahtevaju energiju za početak puta i energiju za usporavanje padanja na planetu. U suštini, napraviš plastenik na naduvavanje direkt u svemiru, u njega spakuješ sve što ti treba i poguraš ga lagano prema Marsu (daš onom gitaristi grupe Kvin da ti izračuna sve wink:wink:nudge:nudge), posle pešes godina otvoriš padobrane i sve to laganini rokne na Mars, izađu migranti i nasele se.

Karikiram preterano, nemojte vi stručnjaci odmah da mi otkinete glavu, znam za sve začkoljice. Ovo je suštinski ono što laik treba da zna.

Sale, hvala na trudu za objašnjenje, ali meni to i dalje izgleda krajnje nelogično. Ne znam pod kojim je uglom onaj čovek trebalo da pada da bi pao u radijusu od 60 km u odnosu na početnu tačku.

Mnogo mi nelogičnosti ima u toj postavci Zemlja okrugla, vrti se tom i tom brzinom.

Zašto se sa odredjenih mesta na Zemlji mogu videti neka druga mesta udaljena desetinama kilometara kad bi to matematički s obzirom na zakrivljenost Zemlje bilo nemoguće?

Zašto su putanje aviona na južnoj hemisferi tako čudne, nikad nisu iz jednog leta i uvek su punjenja goriva na nelogičnim destinacijama (npr. Johanezburg - Sidnej ide preko Dubaija što na okrugloj Zemlji nema nikakvog smisla)?

Zašto su neki pomorci u pokušajima da oplove oko Antarktika navodili da su putovali i po 50-60 hiljada kilometara?

Zašto nema preleta aviona preko Antarktika?

Zašto nikakva ekspedicija po medjunarodnom sporazumu koje su potisali sve najveće države sveta ne sme da ide na Antarktik?

Na koju god visinu da se popneš, linija horizonta je uvek ravna, kako?

Kako je moguće da je Sunce udaljeno 150 miliona kilometara a da su njegovi zraci pod ovim uglom prilikom zalaska?

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/07/29/article-0-20179A3900000578-482_634x404.jpg

I još mnogo, mnogo toga.

Pre će biti da je Zemlja ravna.

http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2009/12/phobos_up_close/9558586-4-eng-GB/Phobos_up_close.jpg
DEIMOS

Deimos is the smaller and outer of the two natural satellites of the planet Mars with a mean radius of 6.2 km,1 the other being Phobos. Deimos takes 30.3 hours1 to orbit Mars. The name "Deimos" is pronounced /ˈdaɪməs/ DY-məs, or sometimes /ˈdiːməs/ DEE-məs or like the Greek Δείμος. In Greek mythology, Deimos was the twin brother of Phobos and personified Terror.

ЗЕМЉА ЈЕ ШУПЉА ПРЕДРАГИЊО А ТО НАТО КРИЈЕ НЕЖЕЛЕ ДА ЗНАМО ДА У УНУТРАШЊОСТИ ЗЕМЉЕ ЖИВЕ СРБИ ИЗБЕГЛИЦЕ СА АТЛАНТИДЕ

а зраци се преламају јебига видиш да је ово облак а он је сачињен од воде кроз коју се преламају зраци брт

Nisu oni izbjeglice, oni su Atlantidu sakrili unutra, da joj bude fino toplo u utrobi majke Zemlje, i da je ne napanu srebroljupci, masoni i licimuri.

И бре Предражињо...

Zašto su neki pomorci u pokušajima da oplove oko Antarktika navodili da su putovali i po 50-60 hiljada kilometara?

Zašto nema preleta aviona preko Antarktika?

Zašto nikakva ekspedicija po medjunarodnom sporazumu koje su potisali sve najveće države sveta ne sme da ide na Antarktik?

- Zato što su umesto kiselog kupusa za lek od skorbuta poneli pejotl.

- Ima neke veze sa magnetnim poljem i sranjem po instrumentima.

- Zato što je tamo Doomsday shelter za najbogatije i najuticajnije.

Daleko, skupo, zima, niđe nikoga. Sapienti sat.

Pre će biti da je Zemlja ravna.

nije brt veruj mi ja sam geometar

ja sam geometar

Na Marsu međa-mjeri se

Predražinjo, da ne tupimo previše. Idi na Jućub i kucaj "Kerbal Space Program tutorial". U pitanju je igrica u kojoj je svemirska fizika maksimalno uprošćena.

Još bolje, evo ti link ka kanalu batice koji pravi te tutorijale, a pri tome je astronom, profesionalno pravi satelite i raketle i radi za Evropsku Svemirsku Agenciju.

https://www.youtube.com/channel/UCxzC4EngIsMrPmbm6Nxvb-A

Pošto si bež'o iz škole pažljivo slušaj šta čovek priča. :) Objašnjava maksimalno prosto, za duduke kakvi smo, osnove orbitalne fizike i kako uopšte lete rakete, sateliti i čudesa.

Antarktik je prazan kontinent, a teoretski je pun resursa kao Sibir i Aljaska, dogovor je da se ne osnivaju kolonije i baze da ne bi počeo rat za resurse po principu "mi smo tu bili pre vas dođoša, nas je još Arsenije dov'o ovdi, a vas jeb'o voz kojim ste došli".

Zašto nema preleta aviona preko Antarktika?

Нема летова ни изнад Арктика. Изнад полова тропосфера престаје већ на 8-9 км на висине за разлику од екватора где иде и до 16-18 км. Већ на 10 километара изнад полова небо постаје црно, јача је радијација јер ту већ почиње тропопауза. Интеконтиненетални летови се обављају на висини од 12 км. А и никакво загађење или појачана радијација нису дозвољени да не би дошло до вештачког изазвања топљења леда. Делује блесаво, али густ ваздушни саобраћај изнад полова би довео до појачаног топљења леда.

Антарктик је по ободу подељен између више земаља, али се централни део Антарктика је територија под заштитом УН, тј. ничија земља.

Много мањи проценат копна је јужно од екватора, тако да нпр. лет од Буенос Аиреса до Сиднеја не би био много краћи, ако би ишао преко Јужног пола.

Zašto su neki pomorci u pokušajima da oplove oko Antarktika navodili da su putovali i po 50-60 hiljada kilometara?

Какво опловљавање кад је Ричард Берд прелетео Антарктик 1929. године, додуше на мањој висини него садашњи авиони на интерконитнеталним летовима. А људи су стигли на Јужни пол 1911. године.