Prijava

Toma aka pudla autorka sajtusa

slobodno brt nije kao da nas boli kurac

+1

Ma to su automatski nikovi kad se ulogujes preko Gmail

Kasno sad, ukotvio se nadimak

De je to raskrinkavanje Tome za kog 97% srbije boli kurac osim kada oće da kažu da slušaju narodno a da to bude kul, je li Majstro

Maestro se jebeno oštri. Ovom temom doživećemo samospoznaju.

Ne smem dočekam finalni post

Negde osamdesetih godina svirao sam sa svojim orkestrom "Zlajini drugari" svadbu jednom Dorćolcu u "Velikoj Skadarliji" kod Srbe. Mladoženjina želja je bila da mu peva Toma Zdravković. "Kralj" je po običaju bio na visini očekivanja. Glasom i čuvenim šarmom fascinirao je sve, pa je uz obode bašte bilo više slušalaca, nego na svadbi.

Kada je svadba završena, Toma i ja smo krenuli uz kaldrmu lagano, jer sam ja nosio kofer sa harmonikom. Negde kod kafane "Tri šešira" iznenadi nas pravi proletnji pljusak. Sklonili smo se u baštu dok kiša ne mine. Tu ispod strehe je stajala mala cigančica s' velikom korpom punom ruža.

Toma je znao i upita je:

Je li Zorice, kako si noćas prošla?

Loše je bilo, mnogo loše Tomo. Ali, veče mi je i pored lošeg pazara, bilo prelepo. Slušala sam te kako si pevao i zadovoljna sam.

Toma je iz džepa izvadio novac i bez reči ga prosledio u njenu kecelju. Zorica mu je uzvratila jednom lepom ružom. Pravo iznenađenje je tek sledilo. Kad smo nakon što je kiša prestala izašli iz Skadarlije, a pošto smo se rastajali jer smo išli u dva različita pravca, Toma mi reče:

E, majstore, daj mi 100 kinti za taksi.

Tek tada sam shvatio da je maloj Zorici dao čitav honorar od 700 maraka! On se nije dao iznenaditi. Pogledao me i rekao:

Njoj su pare potrebnije, a i ova ruža, veruj mi, više vredi od bilo kojih para.

Kad se Toma preselio na neko lepše mesto, svirao sam negde u Švajcarskoj. Žao mi je, nisam mogao da budem na poslednjem ispraćaju najvećem boemu koji je šetao ovim prostorima.

Moj gitarista mi je kasnije pričao. Na sahrani je dominirao jedan veliki venac od prirodnih ruža na kojem je pisalo:

"Tomo, moje detinjstvo te žali", a donela ga je, tada već devojka, lepa romkinja Zorica.

Priču je ispričao harmonikaš Zlatko Krstić.

Izvor fotografije: Toma Zdravković/privatna arhiva.
Jes Tomo bijo legenda

Претпостављам да је Тома приказан као српски Елвис Присли, док ће Ипче бити вероватно налик Џјемс Дину

Bravo Manijake, kapiraš
Od ovoga bio Jašar bolji pevač nego poginuo ko dete pa ga narod žali pa kao u Ipče legenda
Toma je bio čudak i samotnjak koji je jebao top kurvu Danicu u to vreme i koji je pevao balade i ništa više

A dobro sad, Ipče nije bio baš tier 1 kao Šaban ili Safet, ali već tu neki tier 2.0.2 sig, u rangu sa Slavkom Banjcem, Marinko Rokvićem i tako to recimo

Bolje da su napravili kvalitetan dokumentarac od sat vremena.

Toma aka pudla autorka sajtusa

Искр сам мислио да ће неко опет да пише о штрокавости дотичне кад сам видео наслов теме, превише пута споменуто на сајту, није ми филм ни пао на памет

Bolje da su napravili kvalitetan dokumentarac od sat vremena.

Naravno..
Kad ima vrlo malo upamćenih i zapisanih događaja i sećanja, ja sam uvek bio više za dokumentarce i dokumentarno-igrane filmove, bilo da je reč o istoriji ili istoriji umetnosti.

Искр сам мислио да ће неко опет да пише о штрокавости дотичне кад сам видео наслов теме, превише пута споменуто на сајту, није ми филм ни пао на памет

Ne verujem u te price o strokavosti. Jeste umela da bude odbojna, ali cuo sam da je uzivo ok osoba.

Jok bolje na vikipediji da se samo pročita i zašto jesti govna.

Jbt furate priču da je film nepotreban, samobanujtebse se sa neta. Jebo film ok je malo za mlade i degenericne naraštaje napraviti priču umesto da vide da je rasta ceo svet

Nisam gledao film, al ona pesmica će biti ok kafanski hit za narednih 10ak god

film jaka osmica. Bila bi i jača ocena da nisu dali aci pejoviću da peva. ne kapiram pored stevana anđelkovića zašto uopšte razmatrati druge opcije. vredi gledati .

Prvi put cujem za Safeta i sad slusam neke njegove pesme LOL kakvo govedo.

minus su radulovićka samom pojavom iritantna i brat željka joksimovića koga su ugurali da glumi južnjaka pored 70 000 leskovčana + još toliko okolna sela. Sreća nema ga previše ali ono kako priča nema veze sa akcentom. Karanovićka odglumila ekstra tominu kevu, skinula baš dobro akcenat i sve.

U 90 posto slucajeva akcenat u filmu nije pogodjen, usiljeno bas. Drugo, aj Tomi sto nos nisu pogodili, nego koj kurac s onom perikom njegovom, poprilicno lose odradili. Konstantno cupav nekako, ne ide. Malo vise patetike nego sto treba ali opet, kontam da su na to i pucali.
Sve u svemu ok je film za pogledati