Prijava

tebi trebaju samo akordi koji se poklapaju sa azrinom verzijom, jel?

jel to ova jedna jedina verzija na jutjubu što ima?

Има ове две верзије. На коју си мислио?

https://www.youtube.com/watch?v=ApQdqlTkfzQ

https://www.youtube.com/watch?v=w_wAr7EwdXE

Акорди што си нашао су ти за ову прву.

E ova prva što je Fender okačio je u pitanju.

Ја умем да свирам прстима, свирам трзалицом, али нешто сам натуцао што се тиче свирања без трзалице, ја бих свирао овако:

Hm------------------A---------bass: A-H-C#
Sunce sija Ibar se talasa,
D-----------Em----Hm---
Sitno broji, sitno, bato,
G-------------F#7---Hm----bass: E-F#-G-A-H-C#-D
Moja junska kla___sa.
D-----------Em---Hm-----
Sitno broji, sitno, braco,
G-------------F#7-----bass: H-A-G-F#-E-D
Moja junska kla_____sa.

može li neko pojasniti konfiguracije magneta (SSS,SHS,HSS,HHH) i kako utiču na ton, koliko je hum bolji za distorziju i da li se isplati uzimati ga
meni se lično sviđa distorzija singla

Probaj... ton zavisi od svega, od magneta, preko potenciometara, pa onda dužine kablova, pa pojačala. Recimo single coil magneti u fuzz idu super, dok u zavisnosti od pojačala, fuzz i humbuckeri mogu zvučati čudno. Za mnogo distorzije su bolji humbuckeri, jer nema onog "60 cycle hum"-a iz single coila.

U suštini, sve se svodi na probanje. Odeš u Mitros ili bilo gde, uzmeš jedan Fender Strat/Tele i jedan LP/SG i probaj sa jednim Maršalom i jednim Fender pojačalom jer su drugačije lampe i drugačiju imaju gain strukturu i odnos frekvencija. Recimo Fenderi obično imaju jak bas i kristalan spanky treble, dok Maršali imaju izbalansiraniji ton, puniji, sa više low mida.

I onda staviš pred sebe jedan OD, recimo Tube Screamer neki, jednu klasičnu rok/metal distorziju, tipa neki OCD klon i jedan fuzz, Big Muff Pi ili FuzzFace i sviraš jebiga.

Koja ti se kombinacija svidi, to je za tebe. Nema pravila osim nekih generalnih smernica.

I zapamtite, GAIN nije VOLUME :)

I još jedan stvar, kad svirate uživo, naročito rok i metal, zaboravite ton koji ste imali kod kuće u sobi. Znači SAMO MID, da se čuje i miksu. One fore iz spavaće sobe gde otpanjiš BASS da gruva mjetal, to je kurac, nećeš se čuti od buke bubnjeva i bas gitare. Znači gitara samo MID, ako ti pojačalo ima BASS, MID i TREBLE, otprilike bi trebalo da bude bass na 4-5, mid nekih 7-8 i treble u zavisnosti koliko ti reže gitara, da li je mutnija ili kristalnija. Ako se ne čuješ lepo, naravno, uzimajući u obzir da je tonac podesio monitore i sve ostalo da je ok, fali ti mid i high mid. Naročito u solažama, sigurno ste se svi naslušali klinaca po klubovima koji kad krenu da sviraju solaže, zvuči kao da sviraju iz druge dimenzije.

A što se tiče priče oko procesora i pedala, lepo kaže Radjard, dok ne osetiš odvrnut lampaš sa par pedala i dobrom gitarom, ne možeš da skapiraš zašto 90% ljudi na svetu ima tu opremu. Tek u prethodnih godinu ili dve su digitalne stvari poput Kempera i procesora uspele da dostignu nivo kvalitetnih lampaša i analognih efekata.

E sad, utilitarnost je drugo, ako si tezgaroš, onda naravno procesor, osim ako nemaš tipa 2-3 pedala, to ne moraš da menjaš procesorom.

Rudy Jacques

EDIT: Nemam ništa da dodam, samo sam htio da napišem, kako sam ovako pročitao tvoje ime sada ludi čače

hahahha kako obožavam ovog cuparu jebenog

ahahaha

a sereš da se tako prezivaš, ćiro

jel znaš za priču kako je nastalo to prezime

a sereš da se tako prezivaš, ćiro

Da brate, tako se prezivam

jel znaš za priču kako je nastalo to prezime

N'zonzi brate... osim neke priče da smo zaklali nekog hodžu u bosni pa utekli u CG ili da smo neđe iz neke Albanije došli nemam pojma... ono što mi je nevjerovatno je da neko prepoznaje to prezime hha

Ово што је Чак написао, копирам и чувам заједно са акордима и табалтурама. Озбиљно.
Ово је као кад Реме објашњава филм или производњу пива - буквално нацртано.

Pazl, ma ja mislio da je to malo severnije prezime, al sad sam se demantovao internetom.

Ne znam kolko je realno da je ovako kretenska priča istinita, ali kazao mi tvoj prezimenjak da su se njegovi pranđedi iz Bosne prezivali Sirača dok je Bosna bila pod Austrougarima. Valjda pravili dobre mlečne derivate. I pravio Švabo neki kurčev popis stanovništva, stigao do Sirača, oni se potpisali ćirilicom, da l' iz fazona što Švabo ne čita ćirilicu, da l' što nisu znali latinicom, sve u svemu, zaveo ih Švabo u knjige onako kako su se potpisali i kako je pročitao i posle zahtevao da se odazivaju na ime kojim su se potpisali. Vreme prolazilo, gledali da izbegnu birokratske komplikacije i da sačuvaju glavu, vrag odneo šalu i na kraju ostade:

СИРАЧА
CUPARA

Pa ja veću glupost nisam pročitao od kako Tilmo víše ne piše ovde

pa ti mora da se salis!

Hahaha pa jebo te koliko sirovinsko prezime (no pun intended).
Ako je tako, šteta što nije ostalo Sirača... Kapiram da bih sad umjesto 1,96m imao 2,26m i da bih bio prvi pick na NBA draftu nakon osvajanja Evrolige sa KK Sutjetska i 30 skokova u prosjeku po utakmici.

I da, 100% bih vozio golfa dvojku