Prijava
   

Nemačkari

Verovao ti, dragi čitaoče sa Vukajlije, ili ne, ali u jednom periodu srpske istorije Srbi su dolazili iz Namačke da žive, ali prvenstveno da rade, ovde u majčici Srbiji (ne iz današnje Nemačke pošto kao takva nije postojala, već iz zemlje gde su živeli Nemci, dakle Austrije). O čemu se radilo: pošto je Srbiju činilo 99,99% nepismenih čobana morao je neko i da radi. Ne naravno kao seljak ili nešto slično već su nedostajali činovnici.

Prečani koliko god bili školovani u Monarhiji teško su mogli doći na neku višu poziciju jer su se prvo zapošljavali Mađari i Nemci, pa Česi i Poljaci, pa onda Hrvati i tako jadni Srbin nije mogao zaraditi za životi. Tu na scenu stupa Kneževina Srbija koja je bila gladna školovanih lelemuda koji će primati platu da ne rade ništa i povremeno lupe koji pečat.

Dakle, kada se usled nacionalne selekcije diskriminišu Srbi obrnuto proporcijalno gastarbajterima su NEMAČKARI. Ljudi iz inostranstva, iz Jevrope, za razliku od Srbije koja je više ličila na džunglu. Naravno, srpski seljaci a i oni koji to zvanično nisu bili nisu voleli nemačkare. Nemčkari su bili pristalice prosvećenog apsolutizma dok je Srbima sve bilo vražje što dolazi sa Zapada...ovog puta sa Severa.

1856. godine u Beogradu:
-Dobar dan! Je l' ovde more za vojsku?
-Molim?
-Ma bre pitam te je li ovde onoj za vojsku?
-Koje?
-Pa dobio sam juče pismo. Mislim nisam ga ja dobio, ja sam bio u njivu, Vukosava ga primi juče od poštara...
-Slušajte: ne zanima me šta je vaša frau primila od poštara, samo mi kažite zbog čeg ste došli ovdi?
-Pa piše ovde da treba u nekakvu vojsku didem bre!
-Pa u čem je problem?
-Ma koj će bre Krstimira dodvodi u vojsku preko 'artije, šta je s vama?! Knjaz lično da diže na kuku i motiku ovo ostalo sikter ćete od mene da dobijete!
-Dajte to da vidim. Pa ovo nije za vojsku. Ovo vas tuži nahbarn da ste ušli međom u njegov plac.
-Jao bre Janićije jebaću ti mamicu za ovoj, em što si me tužio za moju zemlju, em što ni je pogrešno pročit'o!
-Gospodine morate platiti!
-Šta bre da ti platim, sikter tamo!?
-Pa za usluge koje sam vam pružio...
-Ma bre jesi ti kršten? Nema bre decu da 'ranim, vidiš kakvo je stanje, sve po srpskom seljaku udarilo! Odakle si ti nesrećo kad ne osećaš sirotinjsku bedu?
-Iz Sremskih Karlovaca!
-Ijuuuu nemačkar! A vidim ja nešto čudno pričaš, odugovlačiš ki ovan kad mu stružu jajca! Ti si našao meni da govoriš nešto, unuku moravskih ustanika?!
-Sikter, gejače jedan! Zbog takvih kao što si ti nikad nećemo ući u Jevropu!
-Ma kakva bre Jevropa, nama će da dođe Carska Rusija da nam pomogne! Već se priča kod nas u čaršiji da će da dođe car Aleksandar da nam pomogne oko Kosova i nezavisnosti od Stambola, neće nas više turski zulum da trese!

Komentari