Prijava
   

Srbija

Mala zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, bujne istorije ispisane krvlju naših predaka. Našla se na raskršću sveta, zbog čega se na njenim teritorija često vodio rat koji je uzrok njenog kaskanja za ostatkom Evrope. No, bez obzira na to, krase je ljudi koji sebe nazivaju „Nebeskim narodom“ i koji znaju kako se slavi i proslavlja. U svetu poznata po svojim brendovima:

Sarma. Savršen spoj mlevenog mesa i kiselog kupusa. Nirvana za sva čula. Nezaobilazno jelo na svim slavama i porodičnim, nedeljnim ručkovima u zimskim mesecima kada je potrebna jača hrana. Naizgled priprema je veoma jednostavna, ali potrebno je mnogo vežbe da se sarma uvije i takva ostane tokom kuvanja. Ta umetnost tradicionalno se prenosi sa majke na ćerku, a devojka koja ovlada tom veštinom, spremna je za udaju.

Rakija. Što je za Ruse votka, Čehe i Nemce pivo, Engleze čaj, to je za Srbina rakija. Najbolja je od šljive i loze, ali bilo koje voće se može koristiti za njeno spravljenje. Nakon „pečenja“ rakije, ostavlja se u drvenim buradima da odleži, a njen kvalitet raste sa njenom starošću, suprotno ženi u tridesetim godinama. Konzumira se pred obrok za bolji apetit, a neizostavni je deo zdravice i slavlja. Žene ga koriste kao lek i dezinfikaciono sredstvo, ali samo kada nema muškarca da vidi to svetogrđe.

Burek. Jebač među pitama. Savršen način da se počne naporan radni dan. Nema većeg užitka od toplog bureka, koji se jede prstima uz obaveznu čašu ’ladnog jogurta. Prvo vas omađija mirisom, a zatim svakim zalogajem daje odećaj zadovoljstva. Toliko je mastan da osećate kako vam se holesterol lepi po zidovima krvinh sudova dok ga jedete. Ali ko ga jednom proba, uvek mu se vraća, pa čak nutricionisti i fitnes treneri, ali krišom, da mi, debeli, to ne znamo. Odličan za „povratak u život“ posle lude noći i žestoke pijanke.

Inat. Karakterna osobina koja Srbina ume da košta glave. Inadžija među inadžijama. Radije će govno pojesti, nego imalo popustiti. „Rekao sam svoje, pa će tako i biti“. Prenosi se sa kolena na koleno, zbog čega izbijaju gadne svađe između najbližih, zbog čega često godinama, pa i do kraja života, ne progovore.

Jugo. Tačnije YUGO. Zastavina mašina iz Kragujevca koja predstavlja simbol srpske snage i izdržljivosti. Isti onaj Jugić koji je „išao na vazduh“, kad je tokom sankcija bila nestašica benzina; isti Jugo kome motor prokuva nekoliko puta kad se išlo na more; onaj Jugo koji su komšije gurale do prve nizbrdice... Ma prošao sito i rešeto, ali nikad izdao. Uglavnom prvi, a često i poslednji automobil koji Srbin sebi uspe da prijušti.

Ajvar. Bakina magija iz tegle. Nutella na srpski način. U jesen ulicom se širi opojan miris pečenih paprika, koje se potom melju i kuvaju zajedno sa paradajzom, da bi završile kao zimnica. Znači, i zdravo i ukusno – pa to nigde nema! Preukusan kao namaz ili dodatak nekom jelu, neizostavni je deo kuhinje svih srpskih porodica.

Srbijo, volim svako slovo imena tvog!

Komentari

Savrseno dobro, slicna jednoj mojoj, ipak pluscina i kokarda.

Eh nisi mog'o da uguras v-ojsku, kroz vekove smo dokazali da nam je ona odlicna!

To kad Seselj dodje, onda cemo definisati SVBIJA, pa ce biti mesta i za vojsku.. :)

Tipičan dokaz da je prava ljubav iracionalna.

Ide kokarda.. Čekamo Vojvodu, lolo :)

Paradoksalno (i moram da ti srušim sneška) i SARMA i BUREK i AJVAR su TURSKI IZUMI i TURSKE REČI i nemaju ama baš nikak'e veze sa nama.

Zbog truda +, al' inače njah defka:)

eheheheh, Prof ruši sneška... pa, svi znamo čije je šta, ali AJVAR je baš srpsko tradicionalno jelo... čak, Turci kada su odlazili sa ovih prostora, poneli su i recept za ajvar. Doduše, oni ga spremaju na malo drugačiji način, ali je u osnovi isti.

i da... sad mu daj i zvezdu kad si ti pogrešio, lolo :)

The name ajvar comes from the Turkish word havyar, which means "salted roe, caviar" and shares an etymology with caviar.

Isečak iz Enciklopedije znanja.

To ne znam, gledao sam emisiju baš o Ajvaru... da li je naš, turski, makedonski... ovo za havyar sam znao, ali po neki saznanjima kažu da je nacionalno jelo Balkana, poreklom iz Srbije... e, sad da ga jebem.

A mi kukamo kako nismo bogati, pa bre jedemo havjar tj. kavijar :)

lepa ideja i lepo odrađen posao! bravo mađijo +

E drago mi je da ima vas koji ste pročitali i kojima se sviđa...

Paradoksalno (i moram da ti srušim sneška) i SARMA i BUREK i AJVAR su TURSKI IZUMI i TURSKE REČI i nemaju ama baš nikak'e veze sa nama.

Najiskreniji da budem nikad nisam ulazio toliko duboko otkuda nam naše stvarčice. Da, i logično je da najveći broj njih bude u Turaka pod kojim smo bili pet vekova, jer smo se našli na rasksnici sveta, kao što sam stavio.
Ako ćemo tako, ni INAT nije naš, nismo ga mi "smislili". Lol Dostupan je svima, jel?
Nismo smislili ni kola, već smo preuzeli formu, mehnizme itd., itd., neke od zemalja koja je to osmislila prva, ali uradili Jugo po našim standardima.

A uvek čujem od stranaca da Srbiju vezuju sa ovim stvarima, a nikad Tursku...
I da, ajvar je zaštićeni srpski brend, potraži na netu i videćeš... :)

Ma, lepo si ti to smislio, sa ovim slovima i notama bene nakon istih...Samo kažem da to što si ti napisao (barem po meni) nikako NIJE Srbija u kojoj sam ja rođen i imam njen pasoš. Ispade da samo jedemo i pijemo, svađamo se i vozimo šitinu od kola!

hahaha, pa ovo su kao neki naši brendovi, nešto po čemu smo poznati i nešto što najviše volimo... Kaže to poslednja rečenica prvog pasusa. :)
Cenim kritiku, bez toga nema napretka... :)

I da, taman posla da je ovo najbolje što Srbija nudi. Mislim da naš pravi potencijal leži u prodnim bogatstvima, i mladim naraštajima... Taman posla da se ne ponosimo Nikolom Teslom, Ivom Andrićem i drugim srpskim genijalcima! NT je promenio svet!
Ali prosto, ovom defkom sam pokušao onako, da budem šaliv i inovativan po stilu pisanja (ne mogu da se setim kako se zvaše ovo da svako slovo ima svoju reč)... :)

Misliš, kao u sonetima? :)

Pa ja znam za sonet kao vrstu pesme od 14 stihova - 2 katrena i 2 tercine...pa ne mislim da se tako i ovaj stil zove:
S arma
R akija
B urek
I nat
J ugo
A jvar
Kontaš šta hoću da ti kažem... možda i jes' sonet, jbm li ga...

Vejve, to se zove akrostih :)

Hvala, forget me... ko zna koliko bih još tražio kako se zove... :)

генијално ти је ово, може у читанке :+) *

Da, a u sonetima se koristi ili se koristilo da se označi ime osobe kojoj je isti posvećen...

Nema na čemu, a u pravu je i Prof, on kad ti nešto kaže, to nije rečeno napamet i tek onako ;)

Ne osporavam ja profa...
moje poznavanje književnosti je solidno, može da prođe, al ja sam opet više bio za te matematike... :)

alal vera kako je napisa

To je ono po cemu nas prepoznaju + i *