Prijava
   

Babojka

Devojka koja svaki dan provodi svoje tinejdžersko vreme sa svojom babom. Slušajući svoju babičicu, poprimile su jednu stvar koja u današnje vreme nije uopšte dobra za njih, njihovo razmišljanje. Kad se kaže za babino razmišljanje, misli se na njihovo tračarenje, zabrinutost šta će drugi uraditi, a i na svu tu radničku misao koju je njena bakica poprimila tokom svojih radnih dana. Babojke sa svojom bakicom idu svugde, pa makar to bila i pijac ili prodavnica, ili okopavanje crvenog krompira na njivi koji je njen deda dobio u nasledstvo od pradede Zokija u Leskovcu.

Kako je sve to započelo? Pa naravno, od malena baba je počela svoju unukicu da čuva (čitaj: preobrađuje). Nije dozvolila da ide u vrtić, niti u predškolsko, već je tu stvar njenog odrastanja uzela u svoje ruke. Od druge do sedme godina, babojkica je išla svako jutro u šest sati (kako ju je baba učila) kod nje. Doručak, nikad lepši nego babina kajgana od domaćih jajca, (inače jaja su iz drugog dela dvorišta, u kojoj se nalazi živina). Uz to najbolje ide nanin čaj. Gledajući štrumfove, uz prebacivanje na svakih deset minuta gledajući suđenje u Hagu, baba devojka provodi skoro ceo dan, odnosno vreme do kad roditelji ne dođu kući. U ovom intervalu, devojka provodi najviše vremena sa njom.

Period od sedme do dvanaeste godine se ne razlikuje sasvim puno od ranijeg, već sad i babo devojka ima jedan posao, da ide u školu. Ali, ni to je neće sprečiti da ćaska sa svojom omiljenom ličnošću, babom. Ako bakodevojke ne bi znale bilo koji zadatak vezan za školu (ali i ostalo) pitale bi svoju miljenu, a ona bi im odgovarala svojim sasvim neakcentovanim naglaskom, kako je to ona učila drugačije, ili bi im pokazala a da to ne bude tačno. Baba ima običaj da ponekad pregledava porodične slike, pokazivajući joj ko je ko iz familije. Dete već polako dobija te promene da se samo može setiti da usisa sobu, obriše prašinu, vrati perje u jastuk itd.

Pubertetski period (od dvanaeste do osamnaeste)
Dolazi do malog neslaganja između glavnih likova definicije. Te 'nesuglasice' su najčešće oko stila oblačenja, šminke, odnosno celog fizičkog izgleda. Mada i to je na neki način rešeno. Babino unuče mora obavezno bude obučeno da mu ne bude hladno. Leti bre moraju (sa akcentom) da se nose marame zbog Sunca, dole neke 'aljine ne previše kratke, a gore neka tanka košulja ili majica. A to što je u vezi šminke, to ne dolazi u obzir. "Ma kakvi, to nema šanse. Kako dete koje ima lepo lice da stavlja ono na lice, ma nikako!". Da bi je baba još više pridobila, ćušne joj u džep dinare.

Interval od osamnaste pa nadalje je najteži babi, jer ju je unuka napustila udavši se. Ko je unuku nagovorio na tu misao, da se mora udavati u osamnaestoj? Pa baba. Naravno, ko će drugi oceniti i pronaći pravog momčeta za njenu miljenicu, nego babče, koje je nabilo već dosta godina u dupe, a želi i dalje da vlada familijom. Ko se danas udaje ili ženi u osamnaestoj? Niko! Svi žele da 'prožive život' barem do dvaes' i neke. Dete se rađa godinu dana posle sklopljenog braka, i on je sad glavni događaj cele drame. Prva koja je saznala rođenje deteta, je sada prababa (baba), koja se najviše veselila od svih prisutnih.

Sve u svemu: Bako, JEBI SE! Uništila si devojci njen stav o bilo čemu! Sve je povukla na tebe. Trebala si samo, da je sačuvaš, ali ne i da joj ubaciš svoj razum u njen!

- E mačko, jel si čula sad da se pojavila neki novi puder od maks faktora, mnogo je dobar, prikrije ti sve bubuljice i promeni boju lica skroz?
- Ja bre nisam mačka, ja sam Mirjana. A to mene uopšte ne zanima, ja se držim starog načina od moje bake.
- Pa kakav je to način?
- Eee, moraš svoju mokraću mazati na lice svakog jutra i odma' ti koža omekša. Ih, pa nema ništa lepšeg od toga, posle ti celo lice glatko ko bebina guza. E, i ajde ne zamaraj me više sa tim pitanjima, moram da idem da pomognem babi oko bašte!
- ŠKK ?

Komentari

Idi bre, istroši mi se baterija na laptopu dok pročitam
+1

Hehehe, i mene je mrzelo da pišem puno, ali tako je ispalo ipak :)

jesi doktoriro ovaj odnos baba-unuka. postovanje.
+

Opa, hvala Mile, počastvovan sam tvojom pohvalom.. Znam jedan ovakav slučaj pa rekoh da definišem. :)