Prijava
   

Ćerka i ja smo drugarice

Izjave majki koje se smatraju džet setom Srbije ili anonimnih gospođa koje su u stanju i da dokazuju kako je to "baš super".

Roditeljstvo se ne zasniva na drugarskom odnosu. Odnos međusobnog poverenja, lagane komunikacije u kojoj nema "nezgodnih" pitanja i škakljivih tema lako može da zavara nezrelog roditelja da se poistoveti sa svojim detetom (pogotovu ako je adolescent). Glupost zna da uznapreduje pa ima roditelja koji će se "požaliti" svojoj deci na svoje lične probleme i 'ladno iščekivati savet.

Roditelj nije drug, ali je najača karika svakog deteta. Dete nije drugarica i nikako nije rame za plakanje.

Roditeljstvo je na temelju koji čine poverenje i suštinski autoritet. Slojevi se dograđuju u okvirima sopstvene kompetencije, emotivnosti i životnog iskustva.

Komentari

+
inace, moja baba i ja smo ortaci! :)

To je drugo. Blago tebi!!

+ Ja sam mojoj deci omiljena igračka.Tako bar kažu.

Kod autoriteta sam zatajila... :(

Hvala vam.
Nedavno sam isto ovo izgovorila pred "gospođama" koje su žestoko zastupale drugarstvo&roditeljstvo.
Rekla sam im da nikad nisam imala mamu ili tatu za drugare i tamanposla da se družim (u kontekstu definicije) sa svojim sinovima (rekoše mi da sam luda).

Takvim mamama preporuči jebanje mame,od toga deca rastu:)

-inace, moja baba i ja smo ortaci! :)

Hahahahaha

To mozda ima smisla ako je dete maloletno u protivnom ne vidim problem ,sta vise smatram to prelaskom na sledeci nivo ,jer prijatelja mozes da biras , nije nametnut kao roditelj,vec pretstavlja slobodan izbor ,koji mali broj roditelja dostigne.
Licno mislim da je veci problem sto je to izjavila Karleusina keva, a svaka njena izjava se docekuje na noz po difoltu.

Dete je dete. Kako da mu budeš drug? Poverenje da i tako to, ali, naprosto drugarstvo na liniji dete-roditelj je glupost, nešto lažno i neprirodno.

Dok se roditeljima persiralo bilo je i vaspitanja...+

Moja majka je bila moja drugarica, oblacila se kao ja, izlazila, putovala, nikada kuvani obrok nije skuvala, niti se majcinski brinula o meni. Zavidela sam drugaricama u osnovnoj kojima majka napravi sendvic. A tek cale... Majo, samo napred sa svojim stavom, tako treba!

U pravu si, majav, ovakav odnos može da ostavi posljedice kasnije u životu (nesigurnost, nesposobnost, frustracije...) +

мајав твоја дјеца су срећна дјеца :)...ето толико ...

пс-још само да мање псујеш ;)...

чкаву ти ни мајке ни учитељице ниси имала за подичити се :(((...

Мајо дужна си ми чоколаду бар ;)...

ЧИЧА борац за правду на Вукајлији је Јопет биЈо у акцији:

спасих те од лажираног плагијања као прави витез :

http://vukajlija.com/forum/teme/8278?strana=17#post_475460

Defka vraćena! Munjevita Čičina intervencija - bravo!

I opet je bio brži! A ja htjedoh muštuluk da uhvatim! :)

хехехех...ееее луло, луло...не знаш ти још чичу право ;)

Mogu da poverujem da se modovima učinilo da je ovo plagijat. Ne mogu da prihvatim da su odlučili da jeste jer ima dosta autora (bez obrzira jesu li ili nisu roditelji) kojima se ova tema smučila.

"Javnost", makar onaj deo koji sebi pridaje magijska svojstva u svim domenima (od filozofije, preko stajlinga do vaspitanja dece i izbora novog auta), ima potrebu da se istakinje sve plićim i bezumnijim rečenicama. Siroti, jedino što otkrivaju je plitkoća sopstvene pameti, poneka tegoba iz ličnog životnog iskustva (od emotivnog pa do materijalnog siromaštva u porodici).

Iole normalnim ljudima vremenom to postaje iritantno.
Iole normalnom autoru na Vuki i to postane tema o kojoj će da progovori.
Iole normalnom moderatoru se to razbistri i prestane sa idejom prevecije međusobnog prepisivanja defki.

Sreća da nas ovde ima i dobronamernih.
Hvala na dobrim namerama.

Kakav crni autoritet,to vreme je prošlo.Više ne živimo u komunizmu,sviđalo se to nekome ili ne.Roditelj-prijatelj uvek ima veće šanse da priđe detetu,nego staromodni patrijarhalni roditelj.
Ne kažem da treba pustiti decu da vam se popnu na glavu,daleko od toga,ali treba da postoji poverenje kao između prijatelja.Često deca prijateljima izlože probleme,pre nego roditeljima,jer znaju da će tu naići na savet i pomoć,a ne na grdnju.

Čiča, šta ćeš, tako mi zapisano, što rekla moja baba. Ja se trudim iz sve snage da ne pravim greške sa svojim detetom, nadam se da ću uspeti.

чкаву...подржавам те апсолутно...ако ништа бар имаш поглед из другог угла, и знаш гдје су грешке биле, па да се не понављају...

Čiča, ja se plašim druge krajnosti, da je ne ugušim sa onim što ja nisam imala. Sredina je zlatna, sve je u dobrom balansu.

хехе, па јесте средина је увијек златна али није увијек најбоља...укратко придржавати се овог што је мајав рекла и мислим да је то - то....покупити још коју фору дал` од другарице,књиге,рођакиње и ето ти све на мјесту...али на крају ти ћеш знати шта и како увијек најбоље без савјета других...

надам се да ћу и се и ја једном уписати у листу родитеља, па да могу да имам те страхове и стрепње како ће ми дјете одрасти :)))

Biti roditelj je najlepše na svetu, samo napred Čiča!!!

Вјерујем...и исчекујем...још само да нађем даму достојну да буде мајка мога дјетета ;)....

ogroman plus!!!! "Roditeljstvo je na temelju koji čine poverenje i suštinski autoritet" upravo tako. to povernje je u domenu "prijateljstva" a ne "drugarstva", to su dve potpuno razlicite kategorije. a autoritet je u domenu roditeljstva. znaci roditelj nikako ne sme biti drugar, vec istinski, zivotni prijatelj svom detetu, da ono zna da uvek moze da se osloni na roditelja i da mu veruje. ali da, to tek od perioda rane adolescencije. dok je dete bas malo, autoritet je jednio sto mogu da razumeju. tako barem ja kontam...

eto cica zasto sam rekla da ce jedino majav (i eventualno predrazinjo) moci da cuva nasu decu dok zivimo na vuki... :D

схватам Наташо...схватам....мислим да ћеш и ти ћеш бити исто тако добра мајка :)...чуј мислим...увјерен сам ;)...

"Dete nije drugarica i nikako nije rame za plakanje."
Svaka cast!!!

ja sam ponekad svojim roditeljima bila i roditelj i mislim da je tema jako licna; ali "biti prijatelj detetu" posebno, sto rece lazni, dok je malo, je bezanje od odgovornosti. uglavnom, majav se potrudila najbolje sto je mogla da definise ovaj odnos. Autoritet je, negde, prejaka rec, ali ovo "sustinski autoritet" shvatam kao stabilan oslonac u zivotu.
Ne znam, ja cu biti mnogo dosadna majka verovatno, jer bih se detetu posvetila 1000%, a nisam sigurna koliko je to ispravno.
Samo u jedno sam sigurna: Deca moraju da znaju da su voljena i ne postoji, ali odgovorno tvrdim, ne postoji visak ljubavi. A mnogi ljudi mesaju razmazivanje deteta sa pruzanjem ljubavi.
Eto, i ja kao nesto pametno da kazem, za stvar koja mi je najveci strah, a mislim da je najvece bogatsvo i najveca radost u zivotu.

енергијо добијаш и други наклон од мене и скидање шешира за ову изјаву...имаш већ два таква наклона...данкан фергусон један...и за сада више нико ;)...

evo i ja blago skidam sesirce Marlenki sa avatara :)

- Gde si ćerko, kralju? gde si do sad mamu ti jebem?
- Evo kevo, blajvala ga Peri u Jugu njegovom do sad.
- Nije ti valjda svršio po kosi?

+