Prijava
   

Crnogorsko-japanski rat (1904 - 2006)

Kad je Japan 1904. godine Rusiji objavio rat, ubrzo je i Crna Gora objavila rat Japanu i time pružila podršku, prvenstveno moralnu, Rusiji. Stvarno učešće Crne Gore u ratu se svelo na nekolicinu Crnogoraca koji su bili sastavni dio ruske vojske. Nakon što se rat završio, pobjedom Japanaca (da je neko drugi stao na stranu Rusa ko zna kako bi se rat završio), potpisan je mirovni sporazum između Rusije i Japana u Portsmutu, 5. septembra 1905. Međutim, mir između Japana i Crne Gore nije potpisan, te su te dvije zemlje zvanično ostale u ratu. Na to pitanje se zaboravilo kada je Crna Gora ušla u sastav Kraljevine SHS i ponovo je postalo aktuelno tek kad je Crna Gora stekla nezavisnost 2006. Da je rat završen, ali i da Japan priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu, potvrđeno je dolaskom specijalne izaslanice japanskog premijera i zamenice ministra spoljnih poslova Akiko Jamanaka u Crnu Goru tek 21. juna 2006. Tako se okončao 102 godine dugačak "rat" između velike carevine Japana i male, ali ponosite Crne Gore.

Komentari

e jebiga jovičiću edituješ definiciju a ja preuranjeno ocenjujem sad je dobro i dao bih palac gore, ali uhvatio sam da čitam pre tvog edita :)

I da Cetinje nikada nije palo...
A ko i da se penje u onu vukojebinu :-D

pa smisao je isti, samo je onako malo rogobatnija rečenica

E to je rat o kom može da se sanja...;)+

Izdrzljivi ti Crnogorci, 100 godina ratovali s Japancima, moz su i one nuklearke pobacali na Japan.

Alal vera, ne znam gde nadje ovaj podatak, ali je dooobar:)

A koliko je bio dugačak predstavniku Crnogorske dipolomatije koji uspeo zamenicu ministra spoljnih poslova Akiko Jamanaka oraspoložiti da ubedi svoju vladu da je rat završen i da treba priznati Crnu Goru. ++++

Imaš pričica o tome :
Saznali Japanci da su im Crnogorci objavili rat i ovi krenuli da traže na karti gde je to. Našli junačku Crnu Goru i odlučili da ako treba tamo pošalju jedan odred da reši problem.
U Crnoj Gori su preispitivali u skupštini ko su sad pa ti Japanci i ustane jedan i kaže : " To su ti mali, žuti, zajebani koji stalno nešto rade."
"A kol'ko ih ima junače ?"
"Ma ima ih oko tridesetak miliona."
Scena - skaču svi Crnogorci i deru se : "Pa koja budala će sve to da
sahranjuje ?"