Prijava
   

Fejsbuk rok i metal

Novi socijalni pokret nastao u zemljama ex-Yu, a takođe se brzo širi i na ostale slovenske države. Naime radi se o novom pokretu raširenom pretežno među metalcima i rokerima. Nastao je onoga dana kada su metalci i rokeri napravili prve fejsbuk profile, i tako želeci da se razlikuju od drugih, kako u "stvarnom" životu tako i na "mreži", počinju da uređuju svoj profil tako da odudaraju od svojih ostalih "prijatelja".

Karakteristike ovog pokreta su sledeće. One variraju u zavisnosti od korisnika.

1. Slika profila.
Obično se nalazi pevač ili pevačica neke grupe. Kod muškarca takođe i slike gitarista, a ređe i bubnjara. Takođe karakteristične su i slike logotipa nekog benda (Iron Maiden, Metallica, Antrax, Dimmu Borgir i sl.) Kod rokera su karakteristične slike peace znaka, starke, srceta, gitare, tužnog oka i sl. Kada su u pitanju fotke njih samih, obavezno se nalaze u majci nekog benda (u 70% slučajeva to je Iron Maiden), a rokeri se obično nalaze pored nekog grafita iza neke uličice, kako sede na zemlju (ako su u parku na klupi) obavezno u starkama i ponekada košuljom.

2.Fografije iz albuma.
Obično oni imaju sledeće tipove albuma.
-Album sa slikama o lutanju u gradu. Slike na različitim delovima grada. Imaju ga i muskarci i devojke. Ovaj album služi da pokaže koliko su oni kul.
-Album sa nekog koncerta. Uglavnom ga imaju oni koji su iz Beograda ili iz nekog većeg grada gde nije rok-metal scena mrtva. Ovo je album o njihovom pijančenju, šutkama, kornama, slikama grupe, kolektivne fotografije sa prijateljima i after i before ,,party."
-Album posvećen omiljenim grupama. Takođe ga imaju oba pola. Tu se nalaze slike o logotipovima omiljenih grupa (Iron Maiden, Metallica, Guns n Roses...), slika celog benda, gitarista, bubnjara, njihovog ludovanja, omota albuma, Axl Rose (nezaobilazan kod devojaka), a ako su u pitanju rokeri tu su John Lennon ili neki drugi poznati pevači.
-Album sa slikama oka. Ovaj album je ređi, ali prisutan. Isključivo ga ima ženski pol. Znači kao što sam naziv kaže, prepun album fotografija očiju dotične osobe iz blizine. Namena ovog albuma je pomalo misterija, verovatno osoba želi da istakne koliko ona ima lepe oči.
-Album pun emosa. Kako je Emo subžanr rok muzike, onda se i on mora spomenuti. Obično ga imaju domaći emosi (90% su devojke). To je album sa slikama raznih emosa i njihovim šarenim frizurama, sa depresivnim tekstovima na slikama.
-Slike starka ili martinka. Samo ime kaže, a važi za oba pola.
-Slika pankera. Isto kao i za emose, samo što ga imaju i muškarci i devojke.
Pored ovoga postoje i druge kombinacije, ali su one ređe ili meni nisu poznate (slike sa bazena, mora, nekog kluba, kafića, sa društvom, sa drugaricom, gitare i sl)

3. Imena.
I ako nije karakteristična samo za rokere i metalce, ipak mora se pomenuti. Obično se kao srednje ime navodi prezime pevača, pevačice, grupe ili naslov neke rok-metal pesme. Kao alternativno ime može da posluži takođe naslov neke pesme (pr. Chilld of the damned, Child of the Grave, One, Prowler i sl.) Isto tako se menja prezime (uglavnom devojke ili mlađi pripadnici ove grupe) i uzima se prezime svog omiljenog pevača-pevačice- gitariste-basiste ili uopšte neko neko ime koje aludira na mrak i nemoral ili slično.

4.Aktivnosti.
Obično imaju oko 500 prijatelja ( mada mogu imati više od 1000 ili manje od 200). Lajkuju grupe omiljenih bendova, fraza iz neke pesme, odeće, serije i filmovima o roku i metalu (ili neke humoristične serije tipa Otvorena vrata, Vesele sedamdesete i sl.), pevača, pevačica. Obavezno kada se pridruže nekoj grupi dodaju osobe sličnog mišljenja i ukusa, i tako se povezuju. Ovo rade, kako bi mogli međusobno da vode diskusiju o tome kako je Iron Maiden bolji od Gage i Bibera ili da međusobno lajkuju pesme koje postavaljaju na zidu. Takođe postavljaju nekoliko puta na dan svoje omiljene pesme ili statuse, koji su u stvari delovi pesme. Neki će da lajkuju pesmu i ako je nikada nisu čuli, samo zato, jer je ona metal ili rok.

5. Odnosi sa okolinom.
I ako se iz svega gore navedenog stiče loš utisak o njima, zapravo su vrlo komunikativni i kreativni. Naravno postoje i ekstremisti, koji su kreteni, ali uglavnom su svi OK. Sa njima može da se vode prave rasprave o raznim stvarima, makar bili beznačajne. Najviše cene prijateljstvo (naročito rokeri), vole filmove, literaturu i pivo. Uvek su spremni da ti daju pravi savet i imaju zdrav smisao za humor.

Komentari

Evo ti plus, ali ne mogu da čitam primer. Svejedno, uvek plus za rokenrol! :)

Izvinjavam se na greškama u kucanju, ne žeim nikoga da vređam (jer sam i ja metal).

I da bilo bi poželjno da sae pročita do kraj , pre nego što se oceni :))

ti si metal?drago mi je ja sam Nikola....dobro je kad nisi top manekenka u Milanu....

+ za r'n'r, uvek. pronađoh se u nekim stvarima iz primera. :)

brate pluscina al ja koj sam hard kor metalac nista od ovaga ne radim iako imam fb...:D

Jbg nisu svi Srbi isti :DDD

Dobro je. Mada nije sve tačno. Ja sa likovima koji su u tom fazonu nikad nisam pričao o literaturi i slično. Uglavnom se sve svodi na ispijanje piva u lokalnom parkiću, puštanje metal pesama iz fona, dranju. To me je vremenom smorilo pa se više ne družim sa njima. Ali većina onih koje znam se razumeju u kompjutere (ali nisu nolajferi), pivo, i diskusije o bendovima. Mada imam jednu drugaricu u gotik fazonu, koja se fura mnogo diskretnije, nema toliko prijatelja na fejsu, puno čita i interesuje se za arheologiju i istoriju, etnologiju umetnost i sl. I da, ne voli krmače i napijanje po svirkama, mada ide na svirke nije da ne ide. Sa njom na primer sam super, jer je mnogo ozbiljnija od onih kvazi metalaca koje zanima samo seks i droga a nisu probali ni jedno ni drugo.

vuki znaci sve si dobro rekija...

@rocker996 Hvala ( ko god da si) :)

@jocko Pa dobro nije svako isti, ja i ne tvrdim da ovo vazi za svakoga, ali svako poseduje barem jednu karakteristiku...Mada generalno svi su manje vise kulturni.

Mogu za sebe reći da obožavam hard rock i heavy metal, ali zbog same muzike, ne zbog drugih fenomena karakterističnih za tu supkulturnu pojavu. Volim da šerujem muziku na fejsu, ali tamo imam normalno ime i prezime, samo ovde na Vukajliji mi je nick ime rok pesme. :) Elem, pozere koji pokušavaju da žive "sex, drugs & r'n'r lifestyle", a da pomenuto ni videli nisu prezirem, i sa istima se ne družim! MOžda je r'n'r način života, ali je to za mene pre svega vrhunska muzika, i za propratne pojave nemam interesovanja.

Mada generalno svi su manje vise kulturni

U neku ruku da. Mada znam jednog što podriguje na javnim mestima ;))
Ali svakako su dobri prijatelji.

ponekad pored Emperora i Marduka ubacim poneki narodnjak, tipa Žika Antić i Tozovac samo za svoju dušu:)

U neku ruku da

A u drugu?

A u drugu pivo xDD

U drugu ima izuzetaka, kao što sam naveo :)) eto taj jedan. Sećam se lik kad je pr'no kod Meka na Terazijama, treslo se sve!

Može i pivo! Nemam ništa protiv. :) Samo ne špric.

haha jako dobar primer :) plus...

Zanimljiva analiza, samo malo više strpljenja u pisanju, proguta mnogo slova.
+

Plus, ali ovo je fazon kao, izadješ iz osnovne, napraviš fejs i radiš ovo...
Nemam pojma. Mislm, zezajte se deco, bole vas kurac. :)

Plus, al' isti je to kurac k'o i kod fensera. Samo drugi žanr muzike.

Ćorkan ispravio sam većinu grešaka :) i hvala svima... :)