Prijava
 1.    

  Fića

  Automobil. Kupiš nekoliko komada i miran si za celu godinu. Zima se ne računa.

  -Nemoj desno, sve je zauzeto, nema gde tamo da ga parkiraš!
  -Ma imaaa...

 2.    

  fića

  Fiatov nacionalni srpski auto.

 3.    

  fića

  Apsolutni dokaz da su Talijani (i Srbi licencno) najveći švaleri na svetu. Varijanta ....na zadnjem sedištu moga auta....uspevala im je čak i u Fići.
  Zavidljivci koji nisu imali Fiću tvrdili su da se u njemu prave grbava deca! Nisu, dece mi!!

 4.    

  fića

  Kupovina Fiće je 60-ih godina bio dogadjaj ravan rodjenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog Fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene komšijske dece i provozao ih po kraju. Zatim bi pristupio sledećem obredu:1. ritualno pranje, 2. pažljivo nameštanje nalepnice YU, 3. ukrašavanje enterijera minijaturnim kopačkama ili bokserskim rukavicama.Ipak, vozači su do kraja branili svoj integritet, pa makar i Fića stradao: poznat je slučaj penzionisanog zastavnika sa Novog Beograda koji je sa prozora iz ručnog bacača razneo starijeg maloletnika kad je ovaj pokušao da mu mazne brisače.

 5.    

  fića

  Auto sa kojim si u SFRJ bio faca u drustvu.
  Auto koji je bio mamac za cice.
  Sada te sa tim istim autom gledaju kao budalu i propalicu.

 6.    

  fica

  Auto koji je jako zbunjivao Amere koji bi 60ih ili 70 ih dolazili u Jugoslaviju.

  Kada je pocetkom 70ih jedan Amerijanac bio u Bg-u, video je ficu i jako se zaprepastio rekavsi: "Omg, what a big radio!!!!"

 7.    

  Fića

  Limuzina by zastava, kragujevac. Sednes na zadnje sediste, izbacis glavu kroz siber, oba lakta kroz prozor i vozi Misko!

 8.    

  fića

  poseban proizvod koji ne moze da se kategorise medju automobilima pa samim tim ne moze da bude neka pretnja pesacima

  pazi auto...
  ma nije to auto nego fica

 9.    

  fića

  je auto kome motor stoji u gepeku.

  A ispod haube mu je rezervoar za gorivo.

 10.    

  Fića

  Po shvatanju časnih starina, svaki auto koji se proizvodi u Srbiji.

  - Sinko, šta to čujem, 'oće onaj tvoj otac, a moj sin da kupi Fiću.
  - Ne Fiću, deda, Punta. Fiću ne prave od 1985.godine. A i Juga si isto zvao Fića.
  - Sinko, je l' se to pravi u Kragujevcu?
  - Da.
  - Je l' jedino što ti država kao omogućava da kupiš?
  - Da...
  - Je l' poreklom talijansko?
  - Pa, ovaj, da...
  - Je l' košta 7 'iljada tamo nekih stranih para?
  - Pa, ono jeste, da...
  - Znači, Fića, pa kako god ga ti zvao!

 11.    

  fića

  Automobil od 700-750 kubika. Za jedne proshlost, za druge sadashnjost i pobogu, za neke budcnost. Fanatici ovu igrachku od automobila nadogradjuju, mada su u dubini dushe svesni da ce i dalje ostati samo fica...

 12.    

  fića

  Mali automobil koji smo mi prestali da proizvodimo 1985. godine kao neperspektivan i prevaziđen po performansama i opremi, a Indijci počeli da proizvode vrlo sličan po performansama i opremi 2008.

  Tata Nano nema klimu, ABS, airbag...

 13.    

  fića

  Skracenica od mushkog imena Filip, chesto korishcena medju mladjom populacijom.

  E, eno ga Fića, u onoj plavoj fići

 14.    

  fića

  chudesan mali auto koji je (po urbanoj legendi)kada ga je Srbin uvezao u Ameriku odushevio lokalnog milionera pa je milioner platio cak 20000dolara za njega - umesto yuga izvozimo Americhkim milionerima fice...

 15.    

  fica

  Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije "automobil".
  Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.
  Kupovina "F." je 60-ih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog "F." vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju. Zatim bi pristupio sledećem obredu:
  1. ritualno pranje;
  2. pažljivo nameštanje nalepnice "YU";
  3. ukrašavanje enterijera minijaturnim kopačkama ili bokserskim rukavicama.
  U međuvremenu bi drugarica sašila zaštitnu ceradu, na kojoj bi vlasnik štriclom izvukao registarski broj sa obe strane, napred, nazad i - za svaki slučaj - na krovu. I taman kada su vozači fića zaključili da su postigli sve što su mogli i da je život lep, pojavljuje se Zastava 1300. Vlasnici ovih drumskih zveri su, kao dodatnu pakost, uveli presvlake za sedišta (za fiću ih niko nije pravio). Najcenjenije su bile one od veštačkog krzna, na šta su vozači fiće jedino mogli da odgovore dlakavom presvlakom za volan. Posebnu zavist izazivala je prostrana platforma iza zadnjih sedišta Zastave 1300 (kod fiće je nema), na koju su komotno mogla da se smeste bar dva ukrasna jastučića (FK Partizan) i pas koji klima glavom. Pokušaji vozača fiće da se ovo niveliše dodatnim nalepnicama (tigrovi koji se sudaraju glavama uz poruku "Pazi!"), ugradnjom dugačkih plastičnih antena i unutrašnjim retrovizorima "Panoramic", nisu uspeli. Ipak, vozači su do kraja branili svoj integritet, pa makar i fića stradao: urbane legende zabeležile su slučaj penzionisanog zastavnika sa Novog Beograda koji je, sa prozora, iz ručnog bacača razneo starijeg maloletnika kad je ovaj pokušao da mu mazne brisače.

 16.    

  fića

  Deminutiv (umanjeno značenje) za fiat-ov model malog auta...
  A isto tako može da bude i nadimak za mušku osobu (i od imena i od prezimena)...

 17.    

  fića

  Pokretna kutija,koja prdi da te bog sacuva!

  ako upali