Prijava

Нама треба неко ко је као Лав Троцки.
Човек је био веома образован, Лењин је био презадовољан његовом надареношћу. Такође је и знао како комуницирати са људима и како се треба опходити према њима. Да га Стаљин није сјебао, комунизам можда уопште не би био лош.

Šta mislite o samoupravnom socijalzmu. Vladavini vredne radničke klase i poštene inteligencije!
''Socijalizam, sa ljudskim licem... ko bi mogao biti protiv toga?''

Pod jedan, nama ne treba onoliki broj poslanika, to bre treba prepoloviti u najboljem slučaju! Isto važi i za ministarstva, mislim ja razumem da su morali da izmisle onoliki broj ministarstava da bi svi uvalili guzice u fotelje, ali nama običnim smrtnicima to apsolutno nije potrebno! Državnu administraciju smanjiti 3 puta, pa tek onda možemo da pričamo o kakvom-takvom početku normalnog funkcionisanja državnog aparata...

Drugo, te izborne liste isto treba da se srede, ili zatvorene ili otvorene, a ne ovaj užas.

Treće, cenzus podići na 15% bez bojazni, da nestanu sitne liderske partije, muka mi je više od njih, iznikle ko pečurke posle kiše, a ne služe ama baš ničemu pametnom.

Četvrto, Trocki je Staljina smatrao mediokritetom. Eto ti ga sad. :D

Кад мало боље погледамо, Стаљин јесте био медиокритет. Троцки је био доста паметнији човек од Стаљина, којег је Лењин једном приликом назвао глупаном. Ипак, штагод је Троцки мислио о Стаљину, за време његове тираније он се активно бавио писањем дела против Стаљина. Једном је рекао да сва зла почињена у СССР-у нису дело ни комунизма, ни марксизма, ни лењинизма, већ стаљинизма.

Da se razumemo, i Trocki i Lenjin su bili druga priča u odnosu na Staljina. Staljin je bio prepredeni ruski seljak - čekao je tiho svoju priliku, zgrabio je i nije puštao do kraja, ne birajući sredstva.

Ja iskreno ne verujem da bi komunizam uspeo kako god da okreneš, ali verujem da bi sve to izgledalo dosta drugačije da su se neki drugi ljudi pozabavili time.

Др Јанковић
pre 3 sata

Тоталитаризам.
Подићи зид око Србије.
После напунити водом да се потопе говна.
Тек онда можемо причати о новом поретку.

?

Predpostavljam da bi ti sagradio nojevu barku punu govana?

Pa naravno da se razumemo, daleko bilo da se ne razumemo!!! :)

P.S. Lepo poznajes istoriju.

Ma, naturalna privreda iz vremena kad se Krkobabić momčio i to je to.

Za kralja, sve ostalo ne valja!

Проблем са комунизмом је то што је он апсолутно немогућ.
Ствара се нека лажна представа о једнакости, о друштвеној, односно државној својини, о друштву без класа (највећа лаж комунизма) итд.
Зато комунизам нигде неће успети, нити ће опстати, временом ће нестати и у овим земљама у којима данас функционше.

Treće, cenzus podići na 15% bez bojazni, da nestanu sitne liderske partije, muka mi je više od njih, iznikle ko pečurke posle kiše, a ne služe ama baš ničemu pametnom.

За то није потребан цензус, него већински систем избора. И ја сам за то што ти кажеш, да се истопе мање странке, али то не може преко ноћи.
Овај систем који код нас функционише (систем сразмерног представништва) поспешује мањинске странке (када кажем мањинске, не мислим на етничке мањине, него на број бирача) зато што им обезбеђује учешће у раду Парламента. Тај систем и служи развијању вишестраначких система, зато што омогућава постојање великог броја странака и у том систему најчешће и најлакше настају екстремна левица и десница.

Већински систем, за разлику од овог који је код нас, води ка двостраначким системима, самим тим и не дозвољава функционисање екстремних снага. Временом се од две коалиције, формирају две странке, које у свом саставу имају припаднике различитих оријентација, али их веже једна иста идеја на основу које се они држе заједно, а то касније води и ка слабијој страначкој власти над својим члановима, односно ка већој независности посланика, што опет касније води више ка личној одговорности, где политичари лично сносе одговорност за своје поступке, а не крију се иза странке. Опет много боље од овога што данас код нас постоји.

Politicki neemancipovanim ljudima je tesko da razumeju o cemu pricas jer ne znaju za bolje od ovog sistema niti su se trudili da saznaju na sopstvenu inicijativu. Od nasih politicara takvo saznanje nece ni dobiti. Jednostavno, lakse je manipulisati neobrazovanom masom.

Znam ja odlično šta je većinski sistem. :) Samo ne mislim da je dobar za ove prostore, baš zato što nemamo odgovorne i kompetentne političare. Prvo treba polako ići ka tome da se ukinu te male bespotrebne partije, ali da ostane kakav-takav stranački pluralizam, rano je ovde razmišljati o dvostranačju, naročito jer i ono ima svoje ozbiljne slabosti, naročito ako se prenese na naš mentalitet, ali o tome drugi put, pošto žurim sad. :D

Опуштено, нисам ја ништа рекао :)

Али не може да остане страначки плурализам, а да се мале странке (типа: ССС - Српска Сељачка странка, СЛС - Српска Либерална странка) укидају, не може основ за њихово укидање бити то што оне имају мали удео у бирачком телу. Ако имају 10.000 оверених потписа, не можеш им ништа, једино се оне екстремне странке могу укидати.
А цензус од 15% мислим да је много висок, ја мислим да је 10% највећи цензус за који сам чуо да постоји, немој за реч да ме држиш ту.

A šta mislite o socijaldemokratiji?

Па добро...ја се иначе јежим од речи "социјализам" или још горе "комунизам", али данас је неминовност да не може да функционише неки други систем до демократије, а већ после II Светског су све капиталистичке земље, које су по правилу до тада биле оријентисане либерално-демократски, почеле благу социјализацију.
Тако да су у принципу данас све цивилизоване земље, социјалдемократске и то се не доводи у питање. Свака земља тежи демократском уређењу, али се и у свакој земљи гарантују социјална права.

У принципу, сви облици који су овде наведени се не супростављају са социјалдемократијом, изузев анархије, која је реално немогућа.

Republika po uzoru na Rimsku.

Dobro, jeste dosta 15%, malo sam izhiperbolisala. :D Ali da se podigne bar na 8%, ako se dobro sećam mislim da je u Francuskoj cenzus 8%. Ne mislim da stranke koje si naveo treba da prestanu da postoje, samo mislim da treba ići ka udruživanju, ovde je glavni problem što male partije uglavnom nastaju zato što se nekom baji digne da osnuje svoju stranku zato što u već postojećoj nije imao dovoljno manevarskog prostora za sebe. Prvenstveno takve stranke treba da nestanu, znam da bi raznoraznim liderčićima to teško palo, ali moramo da prestanemo da se igramo politike, te liderske tendencije su nas donekle i dovele tu gde jesmo... Ne može svaka šuša da bude gazda. :)

A o socijaldemokratiji... Hm, neki minimum socijalnih prava se mora garantovati, sve što je iznad tog minimuma je po mom mišljenju loše po državu i ekonomiju na duge staze.

Evo kad bih ja sutra odlučivala, zdravstvo i školovanje bi morali da budu besplatni (pod školovanjem podrazumevam i fakultetsko obrazovanje), a za ostalo zasuci rukave pa radi, tržište te čeka...

A o socijaldemokratiji... Hm, neki minimum socijalnih prava se mora garantovati, sve što je iznad tog minimuma je po mom mišljenju loše po državu i ekonomiju na duge staze.

Evo kad bih ja sutra odlučivala, zdravstvo i školovanje bi morali da budu besplatni (pod školovanjem podrazumevam i fakultetsko obrazovanje), a za ostalo zasuci rukave pa radi, tržište te čeka...

Да, да...овде се слажемо, сем што се тиче факултетског образовања, не мислим да оно треба да буде бесплатно, него као што си рекла, засуци рукаве па учи, па ако се трудиш, доспећеш до буџета или до стипендије неке.
Ја нпр. нисам довољно активан на том пољу, па се не трудим довољно и гулим као самофинансирајући, а знам људе који су по 20-30 година студирали за џ, што је по мени смешно и тотална глупост.

ако се трудиш, доспећеш до буџета или до стипендије неке.

To važi samo ako je taj budžet, ili stipendija, u potpunosti dovoljna da pokrije sve troškove tvog školovanja.
Neko će reći, pa to je i danas, ako si vredan i radan student, na budžetu si, a ako nisi, sam plaćaj, pa ćeš da mućneš glavom!?
Na šta se ja pitam, šta to dobija student koji je na budžetu, osim, eventualno nešto manjih izdataka!?
Da li je školovanje o trošku države, zaista besplatno!?