Pravna pomoc!

1. Imam dva pitanja:

1. Moze li neko da mi objasni common law?

2. I na koje nacine se moze tumaciti smisao Platonovog idealizma, 3 nacina su u pitanju?

Hvala na pomoci!

2. Jel ti to treba za prijavu u milioneru?

3. Ma jok! Ne mogu bas pronaci u knjizi odgovore na prva dva, a nisam siguran u internet.

4. Pa mrzi me da pisem, ali ukratko Common Law se zasniva na tome da kad jedan sud donese odluku ili presudu o nekom pitanju, to onda postaje zakon i nizi sudovi moraju u narednim slucajevima koji su slicni da postupaju isto. A ovo drugo ne znam.

5. Da Common law ti je prevedeno na naški Pravni presedan a za ovo drugo isto nemam pojma ako ti nije hitno pitaću razrednu u četvrtak pa ću ti javiti...

6. Pitaj na PVT ovog člana...sigurno zna i sigurno lepo ume da objasni. :-)

http://vukajlija.com/recnik/autori/1523

7. Ima pravnika dosta, barem koliko ja znam, tako da sacekaj nekoliko sati, da neko vidi temu, i imaces odgovor, osim ako ti nije hitno.

8. Hvala! Sacekacu do veceras, neko mozda i odgovori. Nije toliko hitno, samo je slabo objasnjeno. Ja znam u principu odgovore na oba pitanja, samo hocu da mi to neko iskusniji jos malo pojasni.

9. Objasnili su Ludi Čak i L0L.
    Common law je pravo ( tačnije izvor prava) koje je nastalo u Engleskoj i koje je karakteristično za anglosaksonske zemlje.

Za razliku od “kontinentalnog” prava koje se primenjuje u celoj Evropi (glavni predstavnici su prava Francuske i Nemačke, svi zakoni u ostalim evropskim zemljama su manje ili više prepisani zakoni iz ove dve zemlje) gde sudije sude na osnovu zakona, u common law pravnim sistemima sudije sude na osnovu ranije donete sudske odluke u istoj stvari (ne istoj u svim detaljima, već istoj po suštini). Ta, prva odluka doneta u istoj stvari, zove se precedent i svi sudovi su obavezni da je kasnije primene u postupcima sa istim predmetom spora.

Znači u Evropi glavni izvor prava je zakon i podzakonski akti ( uredbe, zaključci i sl.), a u common law sistemima glavni izvor prava je sudska odluka.

Više o tome str.63.
    http://www.prafak.ni.ac.rs/files/nast_mat/VPS_predavanja.pdf

Ne znam zbog čega na netu nije moguće naći predavanja sa beogradskog Pravnog fakulteta (davno sam tu i diplomu stekla)? Kriju skripte i knjige kao da se, ne daj Bože, na ovom fakultetu izučavaju neki tajni predmeti koji sadrže vrhunsko znanje, nepoznato široj javnosti i potpuno drugačije nego na ostalim pravnim fakultetima u zemlji, te bi eventualno kopiranje dovelo do najvećeg kršenja autorskih prava u istoriji Srbije.

Drugo pitanje je za filozofe, ne za pravnike. Malo mi je smešno što je naslovljeno kao pravna pomoć, a dva postavljena pitanja nemaju veze jedno s drugim.

Cena saveta: 1 rublja sa avatara gospodina Bendera.

10. Hvala Lolo puno!

Bio sam siguran za common, ali su me zbunili neki ljudi koji to prevode kao obicajno pravo sto dobija sasvim drugi smisao. I prevod je pogresan.

Ta pitanja su mi bila na integralnom iz Politickih i pravnih teorija i sad shvatam da je profesor bio malo ljut jer neke odgovore ne mogu naci ni na internetu.

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.