Prijava

одлично! договорено :)

Imam neka potpitanja za Katiju, Straju i ostale eksperte:

1. Šta tačno predstavlja rast privrede neke zemlje? Da li je to povećanje prihoda te zemlje od privrede? Ako jeste, to sveukupno ne mora da znači i bolji standard građana jer istovremeno može rasti i uvoz, a ukupni platni bilans postajati negativniji. Ili, paralelno sa privrednim rastom, vlaa može štedeti, vraćati dugove i građani neće osetiti plodove svog rada.

2. Ako je ovo gore tačno, koji parametar onda govori o rastu standarda građana, tj debljini njihovog džepa? Da li je to dohodak po glavi stanovnika?

3. Šta je bruto nacionalni proizvod?

4. Kako se obuzdava valuta kada dođe do hiperinflacije poput one u Jugoslaviji 1993-94? Jasno je da država mora da štedi, da krene u privatizaciju, da moraju da se otpuštaju radnici iz neefikasnih firmi, ali kako se od novčanica sa milijardama i milionima stiže ponovo na one normalne?

Tuki što ima ekonomista ovde... A ti se, Okse, jebi sam sa Savremenim ekonomskim sistemima...

Ajde bre solidarišite se malo i pomozte. Evo još jedno pitanje (osim ova četiri gornja neodgonetnuta): Ekspanzivna fiskalna politika je u principu podsticanje potrošnje? Tj, vlada mnogo investira, deli lovu i (ovo je sad važno) smanjuje poreze ili povećava poreze?

Bolje ti je ne razmišljaj previše, samo će te glava zaboljet :)
1. Rast privrede ti je rast BDP-a na godišnjem nivou. BDP se sastoji od nekoliko komponenti: lična potrošnja, investiciona potrošnja, vladina potrošnja i saldo izvoza u uvoza. Pa ti sad preračunavaj.
2. Dohodak po glavi stanovnika, ali korigovan za inflaciju, znači realni.
3. Bruto nacionalni proizvod ti je Bruto domaći proizvod + neto faktorski dohoci - prihodi državaljana tvoje zemlje u inostranstvu minus prihodi drugih državljana u tvojoj zemlji. Najprostije rečeno.
4. Može da se uvede nova valuta, to je bilo '94 godine. To je valutna reforma. Imaju još neki načini - ograničavanje investicija, restrikcija redita i još dosta toga...

A ovo za ekspanzivnu fiskalnu politiku. Ekspanzivna je kad su porezi manji, pa narod ima više para i veće su potrošnja i investicije, što utiče na rast nac. dohotka multiplikativno. Isto tako, povećanje državnih rashoda je ekspanzivna fiskalna politika.

Ne zamaraj se mnogo :)

Hvala, Milodarka!