Istorija

1. Care, vidim ovo što si pisao za Nemačku, pa sam se setio da sam čitao da je kod nas za vreme okupacije u Prvom svetskom ratu i valjda uopšte među Slovenima u Austro Ugarskoj bilo predloga da se zemlja reformiše u trojnu monarhiju sa Srbijom, tj. sa slovenskim narodima uopšte.

Zanima me koliko se o tome tupilo van Srbije, i da li su Švabe uzimale u obzir ove predloge?

Први захтеви за тријализам везани су за Бохемију истакнути су одмах по Компромису из 1867. Најистакнутији међу њима су били Франтишек Палацки и Франтишек Ладислав Ригер. Оригинално су разматрали да се направи некаква пан-словенска јединица са центром у Прагу, али су онда дошли себи и кроз бохемски парламент 1871. прогурали захтев да се Бохемија призна за трећу јединицу, у свему равноправну са Угарском. Цар и краљ, Франц Јозеф, одбио је да се крунише за бохемског краља.

Питање је поново покренуто по окупацији БиХ. Наиме, БиХ је стављена под привремену заједничку администрацију Цислајтаније и Транслајтаније (аустријских и угарских земаља). Док су текле расправе којој јединици треба припојити БиХ, група хрватских политичара је предлагала да се једноставно направи трећа јединица, која би обухватала Јужне Словене у АУ. У принципу, ово је и требало да постане практично својеврсна Велика Хрватска, па су појединци, попут Ферда Шишића, и оптуживани за иредентизам.

Францу Фердинанду се често приписује тријализам. Међутим, он, иако је неформално вероватно и подржавао ову идеју, никада формално није подржао такав план. Са аустријске стране било је својеврсних планова о анексији Србије и стварању треће јединице, међутим угарски парламент је био најгласнији противник икаквог проширења Монархије (њихово одобрење проглашења рата било је условљено аустријском гаанцијом да неће бити никаквог проширења), те је и тај план пао у воду.

2. zanimljivo, prvi put cujem za ovo

pa dobro jel po tebi onda opravdano ubistvo Franca Ria Ferninanda, ocu reci jel Srbija/Bosna dobila nesto sa tim, osim po usima u ww1 gde je izgubila trecinu stanovnistva fazon :(

3. С обзиром на то колико је Аустро-Угарска покушавала на све начине да удави Србију после 1903, дестабилизација каква је смрт престолонаследника је свакако добра ствар, бар у краткорочном погледу.

4. Још једна ствар, био атентат покушан или не, Аустро-Угарска и Србија су се морале сукобити. Можда и јесте срећа што се то десило баш у том тренутку, јер је питање да ли би се Русија тако заложила за Србију у било ком другом тренутку.

5. sta bi mi bez nase bratje

6. O bitkama. Nije za neke ozbiljne istoričare, više ovako za uz kafu, za opuštanje

7. ne vidim sto ne bi bilo za ozbiljne ist. kad su im odlicni izvori

8. Jer su ozb istoricari slijepi

9. царе дај опет онај списак када су све босанци сјебали србе

10. Hvala, Care. Čitao sam da su se naši kvislinzi palili na tu ideju tokom okupacije, pa čisto da proverim koliko je realna ta priča i koliko su se Švabe cimale za to. Zanimaju me malo više Habzburzi u poslednje vreme, a to još nemam na faksu.

Da li ima neki članak ili šta god na foru njihovog uređenje pre i posle 1867.? I da li su titule kraljevine Hrvatske, Bohemije i ostale imale neki značaj ili su ih nosili čisto formalno, radi prestiža?

11. царе дај опет онај списак када су све босанци сјебали србе

Не.

Da li ima neki članak ili šta god na foru njihovog uređenje pre i posle 1867.? I da li su titule kraljevine Hrvatske, Bohemije i ostale imale neki značaj ili su ih nosili čisto formalno, radi prestiža?

Погледај књигу Франц Јозеф од Жан-Пол Бледа.

12. Care, kol'ko procentualno laže Cezar u svojim memoarima?

13. Čak mu ga ni ne da malo po brojkama koje su ga napadale a on isprašio dupeta?

14. "Na drugoj strani Rajne, Ariovistov signal je čekalo 200 000 Germana" jeeeste hiljadu

15. Hvala. Probaću da iskopam neki pdf.

16. citao sam galske ratove, ok je ali ofc vidi se da kenja cesto, ne znam sto ali ostali su mi u secanju kao teska knjiga za citanje, davno je to bilo, mozda bi je sad doziveo drugacije

17. Čak mu ga ni ne da malo po brojkama koje su ga napadale a on isprašio dupeta?

На глупо питање иде глуп одговор јбг

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.