Prijava

Koliko Care ima istine u onome sačuvaj nas bože kuge, gladi i hrvata, tj. koliko je istorijski verodostojno stvaranje te krilatice?

Koliko Care ima istine u onome sačuvaj nas bože kuge, gladi i hrvata, tj. koliko je istorijski verodostojno stvaranje te krilatice?

Ја до данас нисам успео наћи оригинал на коме бих несумњиво то утврдио. Оно што додатно обесхрабрује је ни што Чарлс Инграо није успео наћи тај натпис. Мислим да је порекло крилатице у наводној молитви Сачувај нас, Боже, мађарских стрела (порекло је деконструисано у овом мађарском чланку).

мучио сам се да прочитам бар пола речи у овом тексту о осману

Јбг трудио сам се да буде што разумљивије, али тема је таква, разуми ме.

мислим на имена ликова и локалитета

Компликована је тема јбг.

не кажем то него сломиш језик док изговориш

care, jel tvrtko krunisan u milesevi ili u miletu kod visokog?

aj reci sta mislis kad budes video pitanje

Зависи које си националности

haha istina, cudi me da plidu nije prvi potrcao da mi odg na pitanje

Ево шта каже повеља коју је издао сам краљ Стефан Твртко I (издата у Трстеници 10. априла 1378, Дубровчанима):

Такође и мени, својему рабу, за милост својега Божанства дарова процветати ми младици богосадној у роду мојем и удостоји ме двоструким венцем да (у) обоја владичаства управљам, прво од испрва у богодарованој нам земљи Босни, а потом - кад ме је Господ Бог удостојио наследити престо мојих прародитеља, господе српске, јер ти беху моји прародитељи у земаљском царству царствовали и на небесно царство преселили се - видим ја земљу прародитеља мојих после њих остављену и не имајући својега пастира. И идох у Српску земљу, желећи и хотећи укрепити престо родитеља мојих. И тамо отишавши венчан бих Богом дарованим венцем на краљевство прародитеља мојих, да будем у Христу Исусу благоверни и Богом постављени Стефан, краљ Србима и Босни и Поморију и Западним странама. И потом почех с Богом краљевати и управљати престолом Српске земље, и желећи све што је пало скупа подигнути и што је разорено укрепити.

С обзиром на то да је он ишао у Српску земљу да се крунише, мора се поставити питање где је то. Одговор лежи у проширењу на простор којим је владао жупан Никола Алтомановић, јер је управо после њега он преузео прерогативе српских владара.

Још један проблем се јавља са овом теоријом око Мила. Ако му је круну дао римокатолик, центар римокатоличке цркве за Босну у том моменту је био ван Босне (ђаковска бискупија). Тешко је веровати да би се угарски краљ (под чијом влашћу се налазило Ђаково) сагласио са унапређењем титуле свог вазала. Ако је крунисање обавио дјед Цркве босанске, поставља се питање, шта се чекало толико дуго?

Све у свему, тешко да може бити дилеме да се краљ Стефан Твртко I крунисао у пределима које је у најскорије време освојио од жупана Николе Алтомановића. Једино је нерешено питање, где се тачно крунисао. На то питање примарни извори не дају одговор.

А à propos Мила, теорије коју бране извесни историчари: Ова теорија се заснива на тумачењу Мавра Орбина, који је о крунисању писао 1601. године и као такав не може бити поуздан извор. Наиме, они тврде да је Мавро Орбини, при писању о бану Стефану II, Миле назвао Милешевом. Да се то не може применити на краља Стефана Твртка I, довољно је само погледати текст:

Il quale dopo la morte di Giorgio & Balsa, occupo etiandio molti luoghi attenenti al Regno di Rassia, della marina di Rausa & Cataro, infino a Milesceuo, & prese li Vulachi de’ quali erano piu di cento Catuni. Ora essendo Tuartco per la conquista di tanti paesi falito in gran superbia, gli venne capriccio d’ incoronarsi Re di Rassia. La qual cosa communicando con Lodouico Re di Vngaria, che di cio resto molto contento, & fu del 1376. incoronato dal Metropolitano del Monasterio di Milesceuo, & dalli suoi monaci nella Chiesa di detto luogo: & si fece chiamar Stefano Mirce.

Након смрти Ђурђа (Балшића) и Балше (II Балшића), заузе он такође и многа места Рашког Краљевства, од дубровачког и которског приморја све до Милешеве, а покори и Влахе с више од стотину њихових насеља (катуна). Силно се узохоливши након освајања толиких земаља, Твртка обузе хир и хтеде се крунисати и прозвати краљем Рашке. Саопшти то угарском краљу Лајошу (Анжујском), који бејаше врло задовољан тиме, те га 1376. круниса митрополит манастира у Милешеву и његови монаси, у цркви истог тог места, а он узе име Стефан Мирча

Уосталом, обичај Римокатоличке цркве је био да при крунисању владара веже за цркву и давањем неког нижег свештеничког чина (најчешће почасним звањем каноника цркве у којој се крунисао). Да је краљ Стефан Твртко I заиста крунисан у римокатоличкој цркви, ваљда би та црква нашла за сходно да предање о томе сачува.

Ja koliko znam u ona vremena kada te papa krunise to je, pravno gledano, bila forma onoga sto je danas medjunarodno priznanje drzave. Isto i sa carigradskim patrijarhom. Jesam li u pravu?

Твртко Србенда

Ja koliko znam u ona vremena kada te papa krunise to je, pravno gledano, bila forma onoga sto je danas medjunarodno priznanje drzave. Isto i sa carigradskim patrijarhom. Jesam li u pravu?

Не може се поредити средњовековље са 20. веком.

Mozes Care da iskopas sta zanimljivo o velikom gospodinu Vladu Cepesu?

Не може се поредити средњовековље са 20. веком.

Ma znam, nego u formalnom smislu, po fazonu bog je reko ti si kralj i niko to ne moze da ospori. Ajd sad izgradi 2 manastira i daj crkvi jos 4000 duluma zemlje i 3000 kmetova na upravljanje da radimo sa njima sta hocemo, pa cemo da te proglasimo i svecem. Inace ce bog da promeni misljenje.

Царе имаш ли ону слику швапску кад су прикаане расе и њихове особине, германи, словени јевреји итд..