Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
To mi kaži, Brus. I moji redovno ostavljaju, ali ove godine u mom kraju ništa, i opet ništa nije rodilo.
Redovno se ostavljaju šljive (neke se parcijalno suše na suncu, a druge se stavljaju samo očišćene od košpica), deo za radžu, komadi breskvi čuo (čuo sam da neki kažu i bresaka; iako to deluje nemoguće), jabuke ne zamrzavamo, ali ih drživo složene u gajbe u podrumu i nećeš mi verovati, ali izdrže i do početka februara; Od grožđa koje oberemo, pravi se vino ili rakija. Višnje, naravno.
Ovo zaleđeno voće uglavnom ostavimo da se otkravi pa ga jedno takvo, a međ nama da ne kažem decom je popularno i jedenje još zaleđenog... :)
Orahe i lešnike sušimo i jedemo, a deo za torte i kolače, uglavnom za slavu, jer se to kod mene slabo jede.
Deo oraha, s obzirom da imamo preko 100 stabala 8 godina starih, ide i za prodaju.
Od povrća gajimo paradajz, krastavce, i povrće koje se uglavnom jede tokom sezone tipa boranije, tikvica...
Deo paradajza se melje i kuva i ostavlja u tegle. Odlična stvar.
Uglavnom dokupimo:
kupus - kiselimo uredno jedno ili jedno ipo bure.
paprike - za ajvar.
mešavinu povrća - zeleni paradajz, krastavci, karfiol, brokoli , šargarepa - koje se takođe konzerviraju i tamane preko zime.
ne znam da l sam se svega setio :))
Ovo ko sastav "U mom selu..."
Legneš ispod koze, stisneš ono vimence, puna usta mleka...
Vo je naboden na ražanj
Šta sad??
Pa imaš nekoliko opcija, zavisi da li ima neki potok ili rečica u blizini ili ne. Imaš li tako nešto na imanju?
evo peče se zec
Pojo konjsku pljeku od 400g
Lažeš Tibore, il je bio gulaš ili paprikaš!
Dajte neki predlog za piletinu, a da nije sa karijem i prazna :D
Pohovana! Nema nista bolje! Pu al mi se sad jede pohovana piletina.
Пилетина пуњена качкаваљем
Oćeš kineske zamotuljke s piletinom i povrćem? Deluje malo zajebano da se pravi a ustvari je pičkin dim, ima i dinstana i kuvana varijanta. Jedino što moraš da imaš soja sos, treba i za punjenje i da smućkaš pa umačeš posle, ustvari 'neki' sos, nije bitno kakav, nismo kinezi jebem mu gajde.
http://www.gourmetsleuth.com/images/default-source/recipes/tofu-dumplings.jpg?sfvrsn=6
piše PRO PO
ja kliknem da vidim koga novog našli da je PROPO
nigde sličice
samo kačkavalj
PROPO
Ma celo pečeno pile u rerni i posle da ga kidaš prstima onako lepljiva kožurica, krilca hrskava, batak sočan, mljac!
Пилетина пуњена качкаваљем
не слушајте га отроваће вас
daj recept grujane
jel skup taj soja sos
Pohowana will be
Boli te kurac :(
Krompir i meso.
Kratko i jasno.
Tako nešto oko 200 kinti, i nije nešto preterano kad uzmeš u obzir kolko on traje prosečnom srpskom domaćinu koji pravi jela gde se on trpa jednom u dve nedelje, ako i toliko.
Ok, ide ovako
- Zamutiš dve šolje običnog belog brašna (ako praviš od integralnog može samo dinstana varijanta, od kuvanja bi se raspali) i tri četvrt šolje vode pa umesiš testo i umotaš u najlon kesu da odstoji dok spremaš fil. Ova količina testa ti je za dvaes-tries komada, zavisi kolko ih dobro motaš.
- Piletinu isečeš na sitnije komade i prodinstaš u tiganju par minuta. čisto da ne dobiješ pileći grip (može i praseće ili juneće seckano ili mleveno, može tunjevina iz konzerve, može kajgana na parčiće, može šunka, može bilo šta).
- Za fil uzmeš koje god povrće nađeš u frižideru, crni luk beli luk, praziluk, kupus, rotkve, paprike, tikvice, grašak mlađi, može da se nariba celer, šargarepa, cvekla... onako da bude jedna malo manja činija svega toga. Ako stavljaš kupus naribaš ga, osoliš i ostaviš na stranu da pusti vodu.
- Dodaš u fil par kašika ulja, malo soli, bibera i soja sosa i promešaš malo.
- E sad ide glavni korak, umotavanje. Uzmeš ono testo i razvaljaš ga u kobasicu debljine otprilike kao karneksova čajna koju potom sečeš na komade širine malog prsta.
- Svaki taj komad onda položiš na stranu i spljoštiš prstima, malom oklagijom ili čašom u disk veličine dlana, ali tako da u centru bude deblji a po obodu krajevima tanji.
- Onda položiš disk na dlan i zagrabiš kašiku fila, staviš je u centar testa i malo saviješ dlan da se rasporedi po dužini i onda spojiš krajeve. Iskusni motači ovih gluposti mogu kako oće a neiskusnima je najbolje ovako: prvo uštineš na sredini, pa po jednom na svakom kraju i onda ideš od krajeva ka sredini ali da se testo lagano nabere, evo našao sam par slika na netu
http://steamykitchen.com/wp-content/uploads/2009/10/chinese-dumplings-boiled-20.jpg?6ff701
http://clclt.com/imager/its-a-wrap-making-chinese-dumplings/b/big/2338299/8a8d/img_2373.jpg
- Prvih par komada će da budu ko nogom al posle uvatiš foru.
- E dobro, najgori deo je gotov, sad ti za dinstanje treba jedan tiganj s poklopcem a za kuvanje šerpa. Preporučujem dinstanje, ispadnu ukusniji.
- Za dinstanje staviš malo ulja u tiganj i rasporediš unutra zamotuljaka kolko može da stane, nije pametno da leže mnogo jedan na drugom ali nije potrebno ni da se kuva jedan po jedan, onako naređaš ih ko prasiće uz krmaču.
- Za koji minut kad krenu jače da cvrče krkneš u tiganj pola čaše vode, smanjiš malo temperaturu i poklopiš da se skuvaju na pari. Treba im oko pet-šest minuta, ako ne budu imali onu koricu odozdo kao na slici ostavi ih još malo
- Za kuvanje ti treba osrednji lonac, uskuvaš vode i bućneš desetak zamotuljaka, nemoj baš sve da se ne zalepe. Kad voda ponovo uskuva sipati pola čaše hladne vode da se smiri, ponoviti još koji put ako treba, kad splivaju za nekih 7-8 minuta gotovi su.
- Uz njih treba da se servira i neki sos za umakanje, tipična kombinacija je sitno seckan beli luk, soja sos, ulje i malo sirćeta (balzamiko ako ima, vinsko ako nema).