Prijava

Kao da nisam otvorio knjigu. Da si se potrudio da pročitaš pitanja, umesto što si odmah krenuo da glumiš profesorku, možda i ne bi srao.

Rid a faking histori buk. Prvi post može ladno u transfer temu da ide. Kako te nije sramota da postavljaš takvo pitanje?

Стоже што тролујеш човека :)

А иначе феудализам вуче корен из најма земље у римско доба када су људи узимали у најам земљу прво на неко време, па на цео живот и на крају се то пренело на потомство, варвари су потом провалили и преузели цео систем..
Мада пре мислиш на кмество, пошто је феудализам назив за читав систем односа владар-вазал-кмет..

Psihologija, bato.
Rob nije imao cemu da se nada, a kmet je imao laznu nadu. To je ustvari prapocetak lutrije, znas da neces nista da dobijes, ali ipak igras i nadas se da ces ti biti taj srecnik koji ce sa ima nenormalno dobre prinose, obagati se i kupi zemlju koju obradjuje.

најма земље у римско доба када су људи узимали у најам земљу прво на неко време, па на цео живот и на крају се то пренело на потомство, варвари су потом провалили и преузели цео систем..

To se zove održaj (usucapio), prelazak državine tokom vremena u svojinu.

сале, верујем да си жељан доказивања сад након што си прочитао књижурину из римског, ал' ово је више део из правне историје света, мада и онај није довољно пажње посветио преласку из робовласничког друштва у феудализам :)

иначе, чини ми се да што се тога тиче, одржај није постојао, него ако би се неко зајебао да не испуњава обавезе због којих је његов аскурђел добио ливаду, да би ту исту ливаду вратио и пољубио пањ, хехе. чини ми се.

Pa to sada i čitam :)

EDIT: A ovo je čis pojam iz rimskog.

Узукапија је нешто друго, она је била део процеса, у средњем веку ти је читав појам својине био покидан на три дела који су делили кмет, сизерен и владар.
ЕДИТ : Немам појма шта причам искрено само лупам шта читам из књиге..

Kako robovi nisu imali cemu da se nadaju? San svakog roba je da postane slobodan covek. U Rimu je bilo vise nacina za to, pa su ribovi samim tim bili poslusniji i korisniji za gospodara.