Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. onda nema sta vise da se ceka...sutra na slaviju po 10-ke odma :D
    fala ti :D

2. Wow godinu dana ti traju zice.. ja moje razvucem za mesec dana :S
    Koristim Daddario 10-ke ili 11...
    Nego procitao sam par postova unazad da su 11 i 12 za metal... mene su ucili da su za Bblues i jazz :D SRV je svirao na 13.

@brainiac96_Dio
    MOje preporke... ako bas zelis kupi novu, mada nikada neces da naidjes na dobru novu jeftinu gitaru, pogotovu posle expanzije kineskih kopija

evo par komada koje su meni zapale za oko
    http://www.kupujemprodajem.com/Fender-598701-oglas.htm?filter_id=1729311
    http://www.kupujemprodajem.com/POPUST-Squier-Telecaster-Custom-II-P90-581081-oglas.htm?filter_id=104
    http://www.kupujemprodajem.com/Ibanez-RG470FM-sa-DiMarzio-magnetima--585238-oglas.htm?filter_id=1729178
    http://www.kupujemprodajem.com/Ibanez-Japan-iz-80tih-Roadstar-II-RS135-555240-oglas.htm?filter_id=1729227

3. Ma videću, kupujem tek za otprilike 2 meseca, do tada ima vremena za razmišljanje...
    Ali najviše mi se sviđa Epiphone LP 100 :D

4. Za niže štimove su zgodnije deblje žice, ali je potrebno i podešavanje vrata i "akcije".
    Što se tiče električne gitare, prošao sam ih od osmica, do dvanaestki. Konkretno, na svojoj omiljenoj električnoj gitari već par godina koristim dvanaestke za akustaru (Elixir žice) - razlog: bolji mi je filing, plus pogotovo na clean-u imam "topao" zvuk bez obzira da li sviram na lampašu ili tranzistorcu!
    Nedostatak: clean ipak nije one "boje" i "čistine" koja se dobija električnim žicama.

Na akustari (Ovation, koja mi je glavna gitara zadnjih par godina), koristim dvanaestke i ono što mi je interesantno - bez uključivanja na pojačalo/efekte/pedale mogu da izvučem "squealing" (nisu baš kao Dimebagovi, ali ipak "vrišti").
    Razlog - bolji mi je filing i ima jači, puniji zvuk.
    Nedostatak - treba imati kondicije svirati na njima sat vremena!

Inače, na električnoj mi je štim pola stupnja niži od standardnog, a na akustari ceo stepen - tako da su mi vrat i "akcija" prilagođeni da žice nit' ne telembaju, nit' da su k'o sajle!

Ipak, ako neko slučajno poseduje sedmožičanu gitaru, tu bi zbog sedme žice (koja je u normalnom štimu "H") preporučio devetku, u najgorem slučaju desetku...

Uglavnom, sve ovo što sam naveo, to nisu saveti, već samo iskustva. Svako neka sebi "izgradi" gitaru onako kako mu najbolje odgovara!

5. E hvala Rosoneri, vredi probati :D

6. Imam jedan glup problem sa mojom akustarom. D žica mi je denfovana sama od sebe, kako god da je namestim, pomerim, zategnem ili popustim, bukvalno joj ništa ne mogu. U životu mi se ovo nije desilo. Kontam da je do vrata nešto najverovatnije, ali ne mogu da je unormalnim, popizdeo sam već. Ima neko neki predlog?

7. Denfovana? Šta to znači? :S

8. Palm mute - ovana! :D

Moj stručni izraz, ne pitaj..

Svo vreme se čuje kao kada je zaklopiš dlanom da se utiša.

9. @Chavez Probaj prvo zice da promenis. Koliko se secam i jedan moj ortak je imao isti problem sa D zicom. Pitacu ga danas sta je uradio, pa ti javim.

10. Promenio ceo set, njente.

11. Probaj da skloniš dlan sa te žice, pa je onda sviraj

:P :P :P :D

12. E fala ti, obavezno ću pokušati! :D

13. Pa žica ti ne sjeda dobro na jednu od kobilica, Chavez.

14. Pa gledaj, tu svoju akustaru sviram već 7 godina. Fora kod nje je što je ona napravljena za dešnjake, a ja sam joj okrenuo žice jer sam levoruk. Dakle, kobilica prima žice naopačke, ali nikada do sada nisam imao problema sa time, nikada ništa nije ni zucnulo, do sada. I sad joj ništa ne mogu.

15. Znam da su neki stavljali grafit na kobilicu gde je ta žica koja zvuči palm-mutovano i to im je pomagalo :D

16. Njemu je bilo do žice. Šta ja znam.. pokušaj da podmažeš malo.

17. Pa to i kažem, da popuni mesto oko žice ako je to problem :D

18. Imam jedan glup problem sa mojom akustarom. D žica mi je denfovana sama od sebe, kako god da je namestim, pomerim, zategnem ili popustim, bukvalno joj ništa ne mogu. U životu mi se ovo nije desilo. Kontam da je do vrata nešto najverovatnije, ali ne mogu da je unormalnim, popizdeo sam već. Ima neko neki predlog?

Teško da je vrat. Ja bih rekao da je kobilica, ali na koju foru ne znam.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.