Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Е, баш ме то бацило у ребус, да знаш. :) Мислим се, што ме прате људи кад ме нема.
Ајде ако будем имао времена, не обећавам ништа. :) И Чавезу сам остао дужан неки соло, то би требало да се одради. Видећемо. А које песме? АКо је нешто једноставно, може да се скарабуџи. :)
Pa, nije mi hitno, rekoh ako možeš ako budeš imao vremena, mislio sam Zajdi, zajdi od Točka i Jovano, Jovanke od Stefanovskog, cenim da nije previše teško :D
Па то ти је ко са Куртовим гробом, људи знају да је мртав ал му одају почаст ;)
more biti da kontaju da ćeš se vratiti da budeš mod lololo
P.S. izvinie na spemu, ali tako mi ide na kurac praćenje ljudi koji ne pišu ništa i nisu odavno na sajtu
Зајди зајди тешко. Спора ствар, а и цео увод су клавијатуре, боље неки клавијатуриста то да ти одради. Јовано Јованке може, то је занимљиво. :)
Ахаха. Тај рад. :)
Е Џими ајде кеве ти објасни ми како успеваш да пишеш ћирилицом и толико линкујеш јел има нешто да се изпритиска па да се добију оне коцкасте заграде? хД
Ma dobro, za klavijature imam lika, nego treba mi bar da imam neki ritam, ne mora da bude tačno uopšte, samo u pozadini da se čuje, da ne sviram na prazno ako me razumeš, hvala :D
Лоле, цепаш само алт-шифт, разрадиш технику за два дана.
Дио, ће да се снађемо некако.
Važi :)
Imam pitanje iz domena "Gitarska teorija - for dummies".
Relativno skoro sam počeo da učim skale, i to po preporuci Darkmena sa ovog foruma počeo sam od A minor pentatonic. Ona ima neke pozicije koje se nazivaju tonom kojim počinju. I sad mene zanima, u kom odnosu su akordi koji bi mi svirali pratnju i tih pozicija na kojima sviram po skali? Ako neko u pozadini vrti, lupam, Am, H7, C, Gm, jel to znači da ja mogu da šetam po celom vratu u okviru te skale, s obzirom da akordi KREĆU iz Am, ili kako to već ide?
Nadam se da sam jasno izneo šta me zanima, ako nisam, recite, pokušaću da preformulišem.
Zivnula tema odmah.
Evo za Dzimija jedna pesma:
http://www.youtube.com/watch?v=d7KDHiofn6o
E drugari, znate šta meni treba. Ako postoji nešto na netu tipa gitarski rečnik, znači stručno gitarski izrazi na engleskom. Što će reći - izrazi tipa , sharp, flat, minor, major, pa sad kako se kažu prsti na levoj ruci, middle finger, point finger i to. Aj ako neko zna neka baci link nekakav.
Нисам те баш најбоље разумео. :) Да, скала има име по том основном тону, ми га зовемо тоника колико знам, на енглеском је root. Што се тиче ова четири акорда, неће се добро уклопити овај Gm са пентатонском скалом коју свираш преко, јер акорд Gm садржи тон B. Звучаће чудно.
sharp - повишено за пола тона; G sharp = G#
flat - снижено за пола тона; G flat = Gb (=F#)
minor - мол
major - дур
Прст су ти index finger, middle finger, ring finger, pinky, али се редом изначавају са 1, 2, 3 и 4. :)
Росонери, мој буразер је пре 4 година направио обраду те ствари, добра ствар. Не знам где му је то, можда пронађем.
Ma akorde sam lupio, ne znam ni kako se gleda da li se slažu sa skalom i kada će da zvuči čudno neki akord uz neku skalu. Nego, evo, primer. Džemujem ja sa ortakom koji kida gitaru, i ja mu dajem pratnju, i šta god da krenem da sviram on improvizuje neku solažu koja se skroz uklapa i sve. Al dobro, on zna milion skala i to... Mene zanima, kada bi neko meni krenuo da svira neke akorde, kako ja da znam pre svega da li mogu uopšte da te akorde pratim na toj skali (A minor pentatonic), a i ako mogu, kako da znam kojih pozicija da se držim kako bih svirao u okviru onog što mi on svira kao pratnju?
Drugim rečima, kako da znam koje tonove da ubadam na vratu kako bih se uklopio u ono što mi neko svira kao pratnju? :D
Sviraj modalni džez, pa ubadaj bilo šta :D
E sad kad bismo mi jos znali sta je modalni dzez. Nego i ja imam taj problem. Kad neko svira na primer A, D, E, ili bilo koje akorde, kako da znam koja skala i koja pozicija odgovara za neki imrovizovani solo/
Evo jedno normalno pitanje:
Da li je squier bulletstrat sranje?
Da
E sad kad bismo mi jos znali sta je modalni dzez. Nego i ja imam taj problem. Kad neko svira na primer A, D, E, ili bilo koje akorde, kako da znam koja skala i koja pozicija odgovara za neki imrovizovani solo/
Pa jebemliga imas 7 razlicitih prstoreda i za molske i za durske ti to nabubaj i imaces sve solaze u malom prstu.
Па, то је једноставно. Људи највише користе пентатонску скалу за импровизације, јер је ослобођена дурског/молског карактера, па се уклапа и уз дур и уз мол. Е, сад, да ли оабрати А, Ц, Ф, Г или неку другу пентатонику, то је ствар прогресије, тј. акорда који прате.
Модерне композиције, притом мислим на оно уз шта људи најчешће џемују на гитарама, су врло правилне композиције и најчешће се први акорд подудара са скалом у којој треба солирати, односно са тоналитетом песме. Дакле, ако песма иде из А мола, ти свираш А мол скалу, или А пентатонику.