Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Уштеди још сто, па купи нешто за 250. То је најбоље. Јер, огромна је разлика између квалитета при тим ценама.
cek da izracunam,100 evra je negde oko 10000 sada znaci ja bih trebao da stedim od 80 do 100 dana za 100 evra ako ustedim bice dobro
epiphone sg 400
http://musikaster.com/shop/images/Epiphone%20G-400%20SG.jpg
Moze neki strucnjak da mi kaze da li ovo vredi 30 000 ?
Шта знам... Већина Епифоун електричних гитара су бледе копије Гибсонових модела. Али сад сам слушао на ЈуТјубу, могу ти рећи да фино звучи. Можда уз неку замену магнета у догледно време постигнеш да се звук скроз примакне Гибсоновом.
Ако волиш тај модел, купи, нећеш да се покајеш сигурно. Мада, зависи коју врсту музике форсираш. СГ се увек креће између хард-рока и метала.
Meni se svidja, ali je relativno da li nešto vredi neke pare: :)
Ma sviram neku akustaru a danas sam prvi put probao elektricnu, inace ovu.
Mnogo je mocno.Mada ne razumem se u elektricne znaci strani su mi inrazi poput aktivna elektronika, whamy bar...
Oblik mi i nije toliko bitan.Voleo bi da sviram razne stvari(corba,kiss,gnr,acdc,black sabbath...)
Voleo bih i dosta solaza da sviram...
Dzimi gledo sam neke tvoje snimke stvarno su do jaja.I ja bih hteo slicne stvari da sviram.
Ја сам обожавао овај облик, међутим како време пролази све мање ми се свиђа. Ето некад није лоше што су неке ствари недоступне.
Онда је ово права гитара за тебе. Пошто и Ангус из АЦДЦ и Тони из Сабатха форсирају СГ серију.
Укратко, активна електроника ти је кад мораш да ставиш батерију у гитару, јер је најчешће магнетима потребно напајање. Нешто као код кондензаторског микрофона коме треба фантом-напајање, за разлику од обичног, динамичког. Whammy bar ти је тремоло ручица којом цимаш кобилицу гитаре. Уколико гитара нема закључавање (топ-лок механизам на врату) и пристојан флојд, ручица не служи скоро ничему, јер се жице раштимују. То немаш на овом СГ-у, а и који ће ти. То је за издркавање.
Ја сам ти слаб гитариста. То знање које сад имам сам стекао за годину и по дана на почетку, јер сам баш пуно вежбао. После тога сам стао с вежбом и сад само свирам себи за душу, што би рекли. :) Али сам и даље заљубљеник у гитаре.
Hvala na savetu. Treba neki ortak sutra da mi pokaze neku gitaru kaze pre 2 god je platio 250 a meni hoce da proda za 50-100.
Jos je nisam video.Gledam da me ne zajebe mada nisam neki ekspert na tom polju.
Imam jos 2 pitanja.
Kako se menjaju magneti posto sam iz prethodnih postova stekao utisak da je Dzimiju to ko dobar dan :) ?
I sta mu dodje tremol ?
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/5326-Epiphone-SG-Special-Cherry-CH-HDWE/
ova je 18000
U cemu je razlika cim je ova jeftinija?
I da li ima razlike izmedju magneta na ove 2 samo u izgledu ili su skroz razliciti?
Одшрафиш, одлемиш, залемиш нови, зашрафиш. Понекад је потребно заменити отпорнике, али у то се не резумем баш много, ту треба консултовати електроничара. У сваком случају, не иде сваки магнет уз сваку гитару и на сваку позицију на гитари, па је увек најбоље прво се консултовати са мајстором, или у продавници.
Тремоло? То ти је она ручица доле, али кад имаш овакав механизам (као нпр. код стратокастера):
http://en.wikivisual.com/images/4/42/Stratocaster_detail_DSC06937.jpg
онда не смеш пуно да је цимаш, да се жице не би раштимовале.
Флојд Роуз је крајем седамдесетих (чини ми се) патентирао механизам који закључава жице, те се оне не раштимују приликом употребе тремоло ручице. Овај механизам је први пут био уграђиван на Крамер гитаре, а после на све живе:
http://www.vintagekramer.com/review/1984floyd.jpg
Но, кажем ти, није ти то потребно. Знам многе који имају то на гитари, али га блокирају, јер не користе. А и има своје мане. Кад ти пукне једна жица, све ти се раштимују, па и кад ставиш нову, мораш испочетка све да штимујеш, а штимовање гитаре са флојдом дуже траје него штимовање обичне, плус ти треба инбус да заврћеш, одврћеш...
Тремоло је, иначе, и назив ефекта за гитару. Звучи овако:
http://www.youtube.com/watch?v=06502OKsmco
Што се тиче ове гитаре од 18000, мислим да има слабије магнете од СГ400.
http://www.youtube.com/watch?v=N7O2tD3imy8
Ovako zvuci na klasicnoj.
Neki dan sam bio u Mitrosu i svirao sam na Ibanezu RGD320 - produzeni vrat, fabricki nastimana u D, flojd, 2 huma, ostalo je standard. Pojacalo je bilo neko od Line 6-a... Pristojan zvuk za gitaru od 450 eura, ali nista posebno. Onda su donijeli Gibson Les Paul Custom-a... Gitara je svirana na istom pojacalu sa istim efektima, znaci samo je kabl iskopcan iz Ibaneza i ukopcan u Gibsona. Gibson u E stimu je je*ao kevu Ibanezu u D stimu! Zvucao je toliko zestoko, posmislio sam da je drop B ili A stim... Zvuk je fenomenalan, rezi, vristi, savren je! :D Cim zavrsim faks i zaposlim se, kupujem Gibsona! :D
Koliko bi vati trebalo da ima neko ljudsko pojacalo i koliko bi to moglo da kosta ?
То са ватима је релативна ствар. Немој да те неко трипује кад ти каже да има појачало од 200W да је много јаче од оног од 50.
Нека ти боље објасни неки физичар, али укратко: појачало од 30 вати није десет пута јаче од појачала од 3 вати, већ само два пута, по реалној снази. Исто тако је појачало од 300 вати само двапут јаче од овог од 30.
Битно је да је појачало издржљиво и да не прави само од себе дисторзију. Кад прикључиш гитару без икаквих додатих ефеката и кад одврнеш појачало на максимум, не сме да се јавља дисторзија или да појачало ''прди'' при окидању најдубљих тонова. Звук мора да буде чист. Такође, добро је да је звучник што већи, најбоље од 12 инча, па навише.
Дакле, најбоље узми од неких 30 вати, звучник 12'' и избегавај оне жљ марке што се добијају у гитарским комплетима. Моја ти је препорука Randall, Fender, Line6, Bugera, Behringer итд. Они имају добар квалитет и за малу цену, нарочито Behringer i Line6. А моја топла препорука ти је било који Randall.
E, je l' može neko da mi preporuči neku knjigu o osnovama sviranja na gitari i uopšte o akordima, notnom sistemu...Tek od skoro me interesuje muzika, pa mi treba nešto odakle ću moći da naučim što više stvari.
Књигу... Шта знам... Има гомила домаћих књига, врло јефтиних, за гитарошке почетнике и ту све објашњено, почев од тонова, преко акорда, до скала и разних техника.
Што се тиче нота, кад год ме неко то пита, а ја се направим паметан, па кажем - Уџбеник из музичке културе од петог до осмог разреда. Шалу на страну, али ту заиста има о музици све што би интересовало почетника. Важно је знати: Не мораш да знаш да читаш ноте (или макар не течно) да би био добар свирач!
Елем, прекопираћу пар корисних ствари које сам писао једном другом аутору са Вуке који је почињао да свира гитару:
------
C D E F G A H C су ти тонови Ц-дур скале, односно А-мол скале која јој је паралелна. Паралелне скале имају исте тонове, али почињу различитим, што им даје карактер.
Дакле, ''C D E F G A H C'' су тонови Ц-дур скале, а ''A H C D E F G A'' би ти био А-мол. На клавиру су ти то беле дирке. Кад на клавиру одсвираш 12 тонова заредом, и црним и белим диркама, добијаш ХРОМАТСКУ СКАЛУ која је битна за гитару, јер су тако тонови распоређени по праговима. Сваки следећи праг на гитари ти је следећи тон хроматске скале.
Ако кренемо од Ц, скала би гласила:
C C# D D# E F F# G G# A B H C
Овај тон ''H'' ти се само код нас тако чита. У иностранству је то ''B'', а наше ''B'' (које долази пре ''H'') је код њих најчешће означено са Bb. Ово ''b'' ти је ознака за снизилицу, обрнуто од повисилице ''#''. Тако се G# чита ''гис'', а Gb је ''гес'', условно речено исто што и фис (F#).
Битно је да разумеш физику гитаре. Видиш да дванаеста позиција на гитари има две тачке.
http://www.electric-guitars-guide.com/images/electric-guitar-parts.jpg
Тај дванаести праг ти је тачно средина жице. Из физике знаш да ако скратиш жицу (или талас) на пола - добијеш дупло мању таласну дужину, што значи дуплу фреквенцију. У музици дупла фреквенција значи ОКТАВУ. Зашто је то битно? Зато што на сваких 12 тонова по хроматској скали имаш октаву у односу на почетни тон. Ако ти празна жица (она најдебља) даје тон Е (по стандардном штиму (e h g D A E), на дванаестом прагу ћеш да добијеш октаву - тон Е за октаву виши.
И прва и последња жица дају тон Е по стандардном штиму, с тим што је онај тон на најтањој жици за ДВЕ октаве виши. Значи, између те две жице имаш две целе хроматске скале.
Чим купиш гитару, скини штимер са нета (или га купи, јефтини су) да ти гитара увек буде у штиму, док не научиш да је штимујеш без штимера. Онда ћеш да почнеш да учиш основне акорде.
---------
А основни акорди су на пример ови:
http://www.guitarchordsmagic.com/images/guitar-chord-charts/basic-guitar-chords.gif
премда постоји јако велики број акорда. Са овима се почињу прве лекције.
Zahvaljujem, Džimi!
danas sam probao neki ibanez od 18 000 i ok mi je.
za pocetak dobra.
"Основна теорија музике", Мако Тајчевић је аутор, ја простудирао мало али треба доста времена, па ће то морати да сачека.
Кад будем имао времена потражићу од неког да ми мало појасни ноте.