Prijava
   

Pivo

Osnovni građevinski materijal. Karakterističan po tome da je istovremeno i neophodan i sveupotreban.

Detaljnije, koristi se bez obzira na:
1. svrhu objekta (stambeni, poslovni, privremeni, garaža, šupa, kućica sa pse, sušara, štala, ozidani roštilj...)
2. veličinu objekta (višespratni, manjespratni, prizemni, zemunica, metar sa metar, kuća, zgrada, hala, aerodromska pista...)
3. lokaciju i nadmorsku visinu (grad, selo, šuma, livada, pristanište, planinski dom...)
4. vrstu građevinskog posla (kopanje priključnog kanala, izlivanje ploče, postavljanje crepova, razmišljanje o novonastalom problemu, čekanje nečega što je zafalilo...)
5. vreme sprovođenja posla (iako se najčešće koristi leti u popodnevnim i večernjim satima, koristi se i ujutru kao i pri zimskim unutrašnjim radovima)
6. hronološki deo posla (pre početka posla, za vreme posla, za vreme pauze, prilikom posete naručioca posla, nakon obavljenog posla, prilikom ispravke obavljenog posla...)
7. vrste ostalih građevinskih materijala koji se koriste tokom posla
8. starost i veštinu radnika (napomena: postoje pripadnici i grupe "majstori" i grupe "oni kojima trebaju majstori" koji pokušavaju da povežu upotrebu ovog materijala sa veštinom pripadnika grupe "majstori", obično sa različitim zaključkom)
9. mentalno stanje radnika (pospan, odmoran, umoran, crk'o, tek se zaljubio, mrzi ceo svet...)
10. fazu (i podfazu) izgradnje/renovacije (istovar cementa, "kipovanje" peska, temelj, malterisanje, "zatvaranje", krečenje, uzimanje mera za kuhinju, montiranje kuhinje, useljenje...)

Napomena: postoji teorija da se ovaj materijal ne mora koristiti za svaki deo i fazu građevinskog projekta, osim kada je u pitanju moba.

Iako je građevinski materijal, pivo se koristi i u poslovima koji nisu građevinski, ali se tiču izgradnje/renovacije: odlazak kod prijatelja da se pogleda kako je neki majstor nešto odradio, odlučivanje "da l' čuvam pare, ionako nemam dovoljno" ili "ma da počnem, pa da ga jebem", razgovor "kol'ko će to da košta", dolazak kući iz salona sa lusterom "ma ni za živu glavu ga ne bi kupio al' mi se popela na glavu" itd.

ON: "Ženo, dolazi nam Joca posle."
ONA: "E... otkud on?"

Scenario A:
ON: "Pa jesi 'tela ___?" (npr: ugradni orman, novu boju u dnevnoj, da se sredi letnja kujna, novo ono sranje za onu tvoju džukelu, struju na spratu pa da se gore lickaš a ne u kupatilu...)

Scenario B:
ON: "Pa jel' nam treba ___?" (npr: da se pogleda šta ono curi, novi krevet za dete, da se prekreči podrum, mesto za roštiljanje na terasi, veća garaža...)

ONA: "Aha... pa dobro, sprčkaću ja neku gibanicu, idi ti po pivo".

Napomena: scenario "Pa jesam 'teo ___?" ne postoji. Građevinski poduhvati koji bi se uklopili u takav scenario se bez problema uklapaju u prethodna dva.