Prijava

gde si ti curo videla da se stavlja ajvar u burek? vi tamo u boru ste bas neki divljaci! :P

To je zato sto se nase znanje iz istorije uglavnom svodi samo na lekcije iz osnovne skole, iz kojih je pitanje da li smo bas uvek dobijali prave informacije... A o vlaskoj populaciji ciji se broj u Srbiji krece blizu pola miliona nema ni jedne jedine lekcije niti pomena u skolskom gradivu...

ne bavimo se mi politikom, vec se ona bavi nama... :)

Meni je vise zao ovih prostih ljudi koji iz BG, KG, NS i drugih vecih gradova dolaze u istocnu srbiju kod raznih baba da im baju nego tih koji se magijom bave. I sam se razmisljam da pocnem da gledam u zrna, vremena su teska mora nekako da se prezivljava... :) To je jos jedan dokaz da su Vlasi inteligentan i snalazljiv narod :))

Svaka i tebi casta zemljace na ovakvom razmisljanju: "da vec jednom prestanemo da se delimo,nego da pocnemo da radimo zajedno,za opste dobro i napredak".

To je cela filozofija, ostalo je politika koja nam je mnogo zla nanela svih ovih godina. Tolerancija i bratsko razumevanje je ono sto nam je svima preko potrebno.

Svi smo mi po malo Vla! Pa i rumuni su se nekada nazivali vlasima, dok se nisu izborili za sopstvenu drzavu. Ima i onih vlaha koji sebe smatraju rumunima, kao i oni koji se osecaju kao srbi. Ali ipak, najveci deo za sebe jednostavno kaze da su Vlasi. Kako god da se neko oseca to je njegovo licno pravo koje ja apsolutno postujem. Inace, od Pozarevca do Kladova na istoku, i od Kladova do Knjazevca na jugu, pa odatle sve do Cuprije na zapadu gravitiraju uglavnom vlaska sela. U opstini Bor od 12 sela 11 su cisto vlaska, u majdanpeku i kladovu su 100% sva sela cisto vlaska... Da srpski vlasi nisu osecali Srbiju kao svoju maticnu zemlju odavno bi se otcepili i pripojili Rumuniji, jos pre nego sto ih je Milos Obrenovic posrbio, kada su im nametnuta srpska imena i prezimena. Oni vlasi koji sebe smatraju rumunima imaju razloga da se tako osecaju, jer jezik kojim govore moze slobodno da se svrsta u jedno od narecja rumunskog jezika. Na primer, Banatski rumuni i vlasi iz homolja govore gotovo istim narecjem. Takodje, srpski vlasi su pravoslavne vere i pripadaju srpskoj pravoslavnoj crkvi vec par veka unazad... Zato neki imaju prava da se osecaju srbima, kao i zbog svojih imena i prezimena. Mozda je ipak najrealnije reci da su srpski vlasi jednostavno vlasi, i tako ih tretirati, jer je suvise ocigledno da imaju svoje posebnosti i razlike u odnosu na srbe i rumune... Eto to je bilo nesto iz mog ugla, posto sam ja iz tih krajeva. Izvinite na preopsirnom tekstu, sve najbolje ;)

#616
+5043
131
definicija