Prijava
   

Sabotiraj i iskuliraj

U informatičkim naukama postoje algoritmi čija je osnovna ideja "Podeli i osvoji", naime, problem koji naizgled ne deluje rešivo razbijemo u dva ili više manja problema - čijim pojedinim rešavanjem rešavamo i početni problem.

Ako uzmemo modernog_čoveka i iskoristimo poznati i dobro istestirani patern na njega, dobijamo varijaciju poznatu kao "Sabotiraj i iskuliraj". Moderan_čovek je svestan (!) svojih nedostataka i mogućnosti, ali je također svestan da nisu svi kao on, te će na sve načine pokušati da iz date situacije ne ugrozi svoj položaj, te ga na neki način čak i uzdigne, vodeći se onom - "Nisam nešto pametan, ali hoću da sam na vrhu".

Kolega na faksu, koji je položio ispit (6-šest) koji vi niste (jer učite da naučite, a ne za ocenu), ali je svestan da ne može učiniti da vi taj ispit padnete, poznatij je kao Laktaroš.
Širi lažne informacije da je profesor "strog" na ispitu - nešto kao da jede_malu_decu, pušta u promet 2-3 termina kad je usmeni, eto njega je pitao skoro 2 sata,... uglavnom - unosi paniku u pojedinca.
I šta sad, dobričina (naivčina?!) ne želeći da se bruka pred profesorom (ima obraz) odlučuje da ipak ne izađe na ispit jer misli da nije naučio dovoljno dobro (iako zna preko 95% gradiva).

I sad imamo "dobrog" i "lošeg" studenta, "dobar" student je položio taj predmet, a "loš" nije, ovaj student koji je položio ispit je sad sam sebe uzdigao te je u očima mase - dobar student, i diči se rečenicom: "Ja sam godinu još u junu očistio*, i prije svih sam položio "onaj" ispit."

____________________________________
* 6<x<6,3 gde je x prosečna ocena; Engleski i Socijologija dižu prosek...