Prijava
   

seljak

Glavna karika u evoluciji razvoja srpkog društva.

Nekada, pre oko dva veka, nosilac i stub, tada moderne srpske države, a sada oličenje neznanja, neobrazovanosti, malograđanstva i niskog nivoa inteligencije. (i ko zna čega još!!!)

U skorijoj srpskoj istoriji, u toku i nakon formiranja socijalnog poretka u našoj dragoj nam zemlji(1*), došlo je do podele na dve grupe i to:
1. seljak sa sela, i
2. seljak sa sela u gradu(2*).

U prvu grupu spadaju stanovnici sela koji su odoleli velikim reformama tadašnjeg vladajućeg sistema, ostali verni tradicionalnim vrednostima srpske duhovnosti i kulture i bili vođeni motoom NEMA LEBA BEZ MOTIKE. Tadašnji seljak je bio cenjen i poštovan član našeg drštva kao hranilac istog.
U drugu grupu spadaju stanovnici sela koji su, vođeni motoom TRBUHOM ZA KRUHOM i IMA LEBA I BEZ MOTIKE, kao i vizionari (mali broj njih) željni da unaprede društveni poredak, prešli u gradove i razvijali laku i tešku industriju prateći u korak razvoj čovečanstva.

U poslednjih 15-ak godina u novostvorenoj situaciji i prilikama u zemlji Srbiji dolazi do velikih preokreta gde mala manjina iz obe grupe neverovatno brzo napreduje i unapređuje se na svim poljima i prate tehnološki razvoj čovečanstva dok velika većina stagnira i nazaduje.
Posle određenog perioda strmoglavice evolutivnog razvoja unazad srpskog društva, po sili prirode dolazi do balansiranja istog i vraćanja u svoj prirodni tok unapred(3*). Kao i u svakoj evoluciji, pa i u ovoj, moralo je doći do prilagođavanja te su iz gore navedene dve grupe kao nusproizvod nastale dve, slobodno se može reći, savremene podgrupe:
1. seljak u opanke(4*), i
2. saljak u glavu(5*).

Podgrupa 2. je takođe, u velikoj meri, zastupljena u podgrupi 1.

(1*) misli se na period posle 1945 godine
(2*) za relativno kratko vreme iščezavaju i prerastaju u radničku klasu
(3*) jedinstveni primer u svetu evolucije unapred-unazad-unapred
(4*) klasični predstavnik grupe 1 (samo osavremenjeniji), ali
U SVAKOM ŽITU IMA KUKOLJA!
(5*) samo ime vam govori

I ne zaboravite
"BILO JE TO U JEDNOJ ZEMLJI SELJAKA, NA BRDOVITOM BALKANU..." !!!!!!

Komentari