Prijava
   

veza

U Srba, odrednica koja označava mogućnost vršenja neke radnje.
1. U užem smislu određuje mogućnost ostvarivanja prava u javnim i državnim institucijama ("imam vezu - za kod lekara").
2. U odnosu na ljude određuje nečiju sposobnost ("taj tip nema veze"; kod pogrešne upotrebe termina se dodaje i ".. sa mozgom")
3. U širem smislu je reč uzdanica. Samo ponavljanje mantre "ja imam vezu" izaziva ekstatično stanje u Srba.

Intelektualno sazrevanje se oslikava kroz tranziciju stanja: "zašto mi treba veza" (nerazumevanje, nezreli period), preko "meni ne treba veza" (adolescentna negacija) i "jao, meni treba veza" (odrastanje) do "znam ljude, imam vezu" (blaženstvo, nirvana).

U emocionalnim odnosima, imanje "veze" daje prednost u odnosu na druge partnere. Postoji jaka odbojnost između grupa izvan sistema "veze" i onih unutar nje, koje se manifestuju odbojnim telesnim stavom, ređe verbalnim sukobima (npr. grupa penzionera popreko gleda penzionera koji je stao preko reda ispred doktorove kancelarije - "ja sam mu najbliži kućni prijatelj, JA sam njegova veza"). Lažno prestavljanje u vezi članstva u grupi najčešće rezultuje fizičkim sukobom (oderu nazočnog od batina kada dođe sledeći penzioner koji tvrdi da je doktorov stari kum i nikada nije video tog čoveka).

Reč "veza" nadjačava sve ostale pojmove u iskazu i mora se koristiti druga imenica da ne bi došlo do zabune u svakodnevnom govoru. Npr. "jednostruka veza" se instinktivno tumači kao "slaba mu je ta veza, ništa od posla"; "sistem veza" označava političku korupciju, ne "telekomunikacioni sistem".

Poslovni bonton i "veze"
Kod upoznavanja sa činovnikom, Srbin treba da se nakloni i predstavi: "Moje ime je ..., veza mi je ...".
Kod upoznavanja sa doktorom, Srbin treba da se osmehne i predstavi: "Dobar dan doktore, znate, moja veza je ...".
Ukoliko nema "vezu", Srbin je dužan da prikloni glavu, trepne i izgovori: "znate, ja ne poznajem nikoga ovde, ali ću Vam se odužiti..."

Svakodnevni bonton i "veze"
Kod upoznavanja sa zemljakom u inostranstvu, Srbin treba da raširi ruke, izljubi zemljaka tri puta i navede lanac srodnika i poznanika koji će uspostaviti "vezu" sa novim prijateljem.
Kod upoznavanja u zemlji, navođenje "veze" nije uvek neophodno, ali nedostatak iste može da oteža uspostavljanje komunikacije.