Prijava
   

Vinjakolog

Osoba izuzetnog iskustva u ispijanju vinjaka, koja staž ne meri godinama već litrima.

Razvojni put svakog vinjakologa počinje oko petnaeste i prvih ozbiljnijih izlazaka i pijanki. Kreće sa malim količinama, 2-3 čašice, iz straha od strašnih priča koje je slušao od par godina starijih vinjakologa u pokušaju. Iako mu tada navodna pomračenja, valjanja po kanalima i buđenja na najrazličitijim mestima u kući deluju nestvarno, pridržava se saveta.

Ipak, vinjakolog ne bi bio vinjakolog da posle izvesnog vremena ne prestane da obraća pažnju na priče i počne polako ali sigurno da dodaje gas. Nakon otprilike godinu dana, tj. 4-5 litara dolazi do prvog trenutka koji određuje njegov dalji razvojni put. Naime, ohrabren skorašnjim uspešnim povećavanjem popijene količine, mladi vinjakolog se odlučuje na do tada nezamislivo - sa ortakom podeliti celu flašu! Naravno, ovaj prvi pokušaj završava se pravim fijaskom - potpunim gubitnom sećanja na to veče, povraćanjem i ranije pomenutim valjanjem po kanalima i ostalim za to nepredviđenim mestima.

Jutro posle prve kobne večeri zaklinje se da nikada više neće ni primirisati vinjak, a kamoli ga probati. Ipak, nakon 4-5 dana dolazi do drugog ključnog trenutka, koji služi kao svojevrsni vinjakolog-filter. Naime, oni koji se tada ipak predomisle, povuku rečeno i nastave sa vinjakom stiču zvanje vinjakolog u pokušaju. Ta titula ih prati u sledećih nekoliko godina, pri čemu se broj litara svake godine povećava, a broj vinjakologa u pokušaju srazmerno smanjuje.

Konačnu titulu vinjakologa stiče sa prvom, samostalno popijenom, flašom u toku jedne večeri. Iako nije isključeno da se ponove posledice kao kod prve prekretnice, poučen ranijim iskustvima vinjakolog na rupe u sećanju i jutarnji mamurluk odgovara samo osmehom i već počinje da planira novi izlazak.

Napomena: Titula vinjakologa se ne gubi sa godinama, bez obzira da li se prestane sa konzumiranjem pomenutog pića. Jer, kao i kod ratnih heroja, u njegovoj okolini zauvek živi sećanje na herojske dane i prvu ispijenu litru.

Komentari

evo omiljeno!
stavljam ovo na svoj profil

Defka je fenomenalna. Svaka čast čoveče.
Mislim da ima nešto slično za vinjak, ali ovo je toliko dobro da bi bila jeres da je ne bace u odabrane.
PLUS!