Prijava

Ovo nema veze s onim što sam pitao. Samo me interesuje zašto je autor Nickname stavio smajli na kraju svoje konstatacije. Deluje cinično s velikim slovima i "smeškom". Ako je zločin koji smo svi kolektivno pretrpeli tema za sprdnju, ja onda neću da učestvujem dalje u ovome. Pozdrav

Znam da nema veze, izvini, jbg.
Al tebe sam citirao jer sam iz tog tvog komentara provalio onu klasičnu priču: Ne u NATO, bombardovali su nas...Jbg, ne mogu non stop En Dottera da citiram :)

@LEsTAT, Dotter и други,

баталимо ову расправу, не учествујмо, бескорисна је. Нек' једни друге убеђују и нек' им је лепо.

@LEsTAT, Dotter и други,

баталимо ову расправу, не учествујмо, бескорисна је. Нек' једни друге убеђују и нек' им је лепо.

To je brate najbolje. Kad nemaš više šta da kažeš i kad si nadjačan, odeš i boli te kurac. Foliraš sebe i druge da si u pravu. Lakše je to nego da učestvuješ u diskusiji u kojoj ti kompromis ni ne dolazi u obzir.

Baš nekako... Ne znam.

Jebem ti diskusiju u kojoj čim ti se ne svidja tudje mišljenje napišeš "aj ćao, diskutuj sam sa sobom".

Ја бих, по твојој логици, Рипли, први требало да будем против НАТО-а, јер ми је релативно блиска рођака погинула за време бомбардовања моста у Владичином Хану. Али ипак нисам. Капирам ја тебе, али коју алтернативу ти нудиш тачно? Подсећаш на оне панкере што су као против система и против свега, али не нуде ама баш никакву алтернативу. Је л' треба да се забарикадирамо као '99, па да нас опет трсе одозго? Србија је сувише мала, јадна, бедна, сиромашна и истрошена земља да би сад могла да се курчи и иде уз курац свету. Не заборавимо да није више Душан силни на власти.

@pekky - pa zar stvarno moram da objašnjavam? Pa, svi znate da svaki Kinez zna neku borilačku veštinu :)

Кинеза се плашим (не бих смео поред Кинеза у истој кући да заспим) непредвидиви су, а Индусе сматрам јако заосталим.

Da te ne znam, optužio bih te za govor mržnje :)
Al, da dodam ja nešto na temu: smatram da bi Srbija trebalo da uđe u NATO, ali samo ukoliko bi tu bila tretirana kao potpuno ravnopravni član. To bi, međutim, podrazumevalo da NATO kao savez i njegove članice pre svega javno upute izvinjenje Srbiji za nelegalno i nelegitimno razbijanje 1999. godine (jer je to zaista bilo nelegalno i nelegitimno), kao i da preduzmu brojne druge korake vezane za angažman na Kosovu, na stav prema teritoriji Srbije i sl.
Pošto to oni nikada neće uraditi, jasno je da Srbija nikada neće biti ravnopravni član saveza. A onda dolazimo do toga da je glavni motiv priključenja NATO savezu zapravo stavljanje pod zaštitu glavnog siledžije u kraju, što nam garantuje eventualno zaštitu od ostalih siledžija ali ne i od samog gazde, a uslovljeno je obavljanjem sitnih prljavih poslova za gazdu. E, pa, ako je tako, bilo bi bar lepo da nam se tako i predstavlja, a ne da se zavija u oblande tzv. evroatlanskih integracija, okretanja naprednom zapadu i sličnim eufemizmima.
Zato, što se mene tiče - neka hvala.

Mislim da je Lestat preozbiljno shvatio moj komentar. Naravno da tu nije ništa smešno, ali tako reaguju neki kad čuju pitanje za NATO. Mislim da ulazak nama nije sada glavni prioritet, imamo mi većih problema. NATO neće doći skoro na red, samo treba da mislimo šta će biti kad sve zemlje oko nas udju. Toliko od mene.

"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety"

Не сећам се да је Френклин погинуо на пољу натопљеном крвљу, откинуте ноге и бајонетом распореног стомака.

Љубитеље својих мучитеља...

Можда сам нешто пропустио, али чини ми се да нико од оних који су за нато, није рекао да је "за" зато што је нато диван. Да се и ја послужим једним цитатом:

Победиће онај који зна када може да се бори, а када не.

Касетним бомбама по пијаци, осиромашени уранијум, тада мртви и осакаћени, данас оболели од болести без лека...

Срам вас било...

Не знам да ли је улазак у нато добра опција, али један од разлога "за" би био и то што нисам чуо да су по некој чланици нато-а падале касетне бомбе и осиромашени уранијум. Ако је то начин да се спречи такав сценарио, и ако некад будем био за улазак, онда, ето, нек ме је срам. Драго ми је што држите до слободарских принципа, и ја их ценим, али ми је више пун курац "храбро се супротставити" стратегије. И ја вам постављам питање које је већ неко поставио: ако сте већ тако жестоко против, шта је алтернатива?

Pa, ako je već neophodno imati saveznike danas (a jeste. Valjda), ne mora to biti BAŠ NATO. Istina, pomenula sam Kineze u polušali, ali ima tu ipak nečega. Oni uopšte nisu zaostala ili siromašna zemlja, štaviše, kada su Ameri bili u onoj ekonomskoj krizi, upravo su Kinezi bili ti koji su im pozajmili najviše para. Inače, danas su započeti radovi na mostu Zemun-Borča, koji su Kinezi uglavnom finansirali. Tako da ja stvarno glasam za pakt s Kinezima.

S druge strane, ni pakt s Rusima ne zvuči loše, budući da je ista trenutno u usponu (Putin i Medvedev su napravili čudo od onako buđave zemlje).

A opet, ne bi loše bilo ni da sklopimo pakt s Ješama. Bila sam u Izraelu i upoznala dosta njih i moram priznati, oduševila sam se. Da se razumemo: ne volim Židove nikako, ali njihov mentalitet je veoma sličan našem. Od više Jevreja sam čula kako govore da su svesni toga da ih pola sveta mrzi, a njih za to boli kurac. Takođe, kao i mi, okruženi su neprijateljima sa svih strana. Saosećanje postoji, dakle. Ne zaboravimmo ni to da ih Ameri opremaju vojnom opremom.

Može i to.

Eto, postoje alternative.

Ulazak u NATO ne zvuči loše, i ja zaista nemam bolje opravdanje što sam protiv njega, osim ponosa. Eto, pošto sigurno nestajemo, nekako bih volela da nas upamte kao ponosne prdonje koje su zbog inata i propale. Nekako mi je to slađe, da nestanemo, ali kao Srbi. Neću da nestanemo tako što ćemo se pretvoriti u nešto drugo.

Sad očekujem komentare tipa:

1. Aaaa šabanko
2. Sve je to lepo, ali nisi realna, imaš previše romantičan pogled na svet/Srbe/vojsku...

Jebiga, možda i jeste tako.

Džimi: Подсећаш на оне панкере што су као против система и против свега, али не нуде ама баш никакву алтернативу.

Uh, takve mrzim. Nadam se da ne spadam u takve, ali stvarno mi Srbija u NATO paktu nekako zvuči.... Neprirodno.

Imam ja jedno pitanje! Neko je na prethodnoj strani napisao nešto tipa: a jes, Kinezi i Indusi bi baš potrčali da nam pomognu.

Moje pitanje je sledeće: šta ćemo koji kurac mi NATO paktu onda? Šta ćemo koji kurac bilo kome?

Ja ja, kapiram.

Zanimljiva stvar jeste da je negde do 19og veka ostatak sveta mislio da na Balkanu žive kanibali i divljaci. Zahvaljujući takvoj propagandi i dan danas svet misli kako smo zlotvori i kako smo izvršavali najgore zločine u Bosni.
Nešto sam načula da Anđelina Džoli snima sad neki film na tu temu (a pogađate ko su glavni negativci) i da je pozvala Mitrovića (to onaj sa PINKa) da učestvuje u projektu. On je (fala bogu) odbio, jer nije hteo još negativnih reklama za Srbe.

Nemam pojma zašto je to relevantno za ovu priču, al kad sam već iskucala, nek ostane.

E sad, poznati smo po tome što smo divljaci, što smo zaostali, tvrdoglavi, ponosni, bla... A TAKVI TREBA I DA OSTANEMO (mislim, u očima drugih. A i ovako, bogme)

Zašto? Zato što je zapad odvratan. Ali zaista. Ne pričam napamet, bila sam u Americi (konkretno - Kalifornija, konkretnije - San Francisko, najkonkretnije - Alameda, to vam je klasično američko predgrađe, pljunuto naselje iz 'Očajnih Domaćica'). Nikada nisam videla jadnije obrazovanu decu, niti zaostalije ljude. O opštim stavovima neću ni da govorim.

Ako ono što sam ranije postovala nije bilo dovoljno argumentovano, onda će ovo biti.

Ne dozvoljavam da se 'zapad' ovde dovede. Ovakav mentalitet (naš, srpski) je retko blago. Moraćete da mi verujete.
Neko je pominjao da je najbolje da se priključimo NATO paktu zbog čuvanja bulje, a samim tim i potomstva (čekaj malo...)
Neću da mi po svaku cenu deca i unučići postanu zaostali retardi kao 'zapadnjaci'. Bolje da ih i nemam.

Imam ja jedno pitanje! Neko je na prethodnoj strani napisao nešto tipa: a jes, Kinezi i Indusi bi baš potrčali da nam pomognu.
Moje pitanje je sledeće: šta ćemo koji kurac mi NATO paktu onda? Šta ćemo koji kurac bilo kome?

Mislim se šta i kako da ti odgovorim, ali najbolje bi bilo ovo...

Zamisli Grke, Turke, Rumune, Mađare, Bugare, Crnogorce, BiH, Makedonce ma sve oko nas u NATO. Zamisli onda i da su Srbi u NATO. Ja tu ne vidim nikakav problem. (plus GOLEMA NATO baza u tzv srcu Srbije)

Zamisli ove sve iz prve rečenice u NATO, a Srbiju u takozvanom RIK savezu.

Pa ko će da bude prvi: ovi da nam priteknu u pomoć ili ovi zda nas napadnu.

Dalje, ne volim NATO, da ne pomisliš takvu neku foru ovde.

I dalje, sve se plašim da će naš mentalitet da se promeni kad uđemo u NATO...

'Zamisli Grke, Turke, Rumune, Mađare, Bugare, Crnogorce, BiH, Makedonce ma sve oko nas u NATO. Zamisli onda i da su Srbi u NATO. Ja tu ne vidim nikakav problem. (plus GOLEMA NATO baza u tzv srcu Srbije)'

Kapiram, ima smisla.

Imam još jedno pitanje. A šta će NATO paktu Balkan - u globalu?

'I dalje, sve se plašim da će naš mentalitet da se promeni kad uđemo u NATO...'

Pa, hoće. Slovenija je prva ušla u Evropsku Uniju i viš kaki postadoše. More, ni Hrvati nisu daleko.

Što obrisa post, GM? Bio je dobar.

Нем појма, Миро. На брзину сам написао. Контао сам опширније да разјасним шта ми је на уму, ал немам времена сад :)

Okej. Zanimljivo ovo raspravljanje :D

Imam još jedno pitanje. A šta će NATO paktu Balkan - u globalu?

Дал због позиције, путеви, раскршће, ово, оно... бемлига. Углавном ту су, и сумњам да планирају да оду.

'Дал због позиције, путеви, раскршће, ово, оно... бемлига. Углавном ту су, и сумњам да планирају да оду.'

pa aj ti putOvi, da razumem. Kada bi smo bili u srednjem veku. Šta će im putOvi kada imaju aviJone.

kapiram zašto su u Iranu (zbog nafte, jelte), ali šta MI imamo što NJIMA treba?

Није битно само да могу некуд да стигну, већ колико брзо могу да стигну. Авионом је скупо, мора копном. А ако сви путеви воде у Рим, многи иду преко Србије

Ajd, nek bude to. Mada sumnjam. Mislim da ni ti nisi baš ubeđen :/

У средњем веку је важило правило да ко држи вардарско-моравску долину, држи цео балкан у шаци. Можда то још важи.