Prijava

Ih, loš ti pokušaj trolovanja. :)

Pročitao sam Hobita i Gospodare kad sam bio klinac i pre godinu dana ponovo. I to je to. Malo drugačija je perspektiva, ali u pitanju su knjige za decu. Za stariju decu, ali ipak za decu. Džordž Martin mi je ogadio Tolkina i sve ostale jer su, jednostavno, za Martina svi male mace. Tolkin je možda najproslavljeniji majstor žanra (nije prvi, kao što neki tvrde!), ali nikako nije najbolji.

Толкин је био латентни расиста, иако он то није тако посматрао, ако је уопште размишљао о томе.

N' umem ja da trolujem.
Inace, ne svidja mi se ni knjiga ni film. Pocnem da citam, a ono sto nekih kuraca, likova k'o u imeniku, nekih toponima na iljade (ovoga suma, onoga visoravan) i smorilo me brzo.

Мартин га победио јеби га. Овај се више цимао око језика и читаве историје света и тако неких не баш прекопотребних ствари.
2. још у Ривендалу смо знали крај књиге. Прстен ће бити уништен, Добро ће победити.

Е, а код Мартина није та спика. Нема конкретно Добро и зло. Сви су све и све је потпуно, али потпуно неизвесно.

Ovo što Oks reče. :)

super je GP, stvarno trilogija jebe, al mi je Hobit puno bolji... mada ovaj žanr imapuno boljih djela

Kako kod Martina nije sve tako jednostavno. Kod Martina imaš jasno suprostavljena dva principa svjetlost i tama, Tvorac- Mračni. Kod Tolkina nije tako. Kod Tolkina imaš čistu borbu za moć. Silmarilion je original epska fantastika, sve ostalo kopije. Gdje je vrhovni protivnik u Silm-u? Na sjeveru. U Točku isto. Bića nosioci protivničke strane- priglupa čovjekolika stvorenja koja glavni junaci ubijaju do besvjesti u jednim i drugim.

Silmarilion je original epska fantastika, sve ostalo kopije.

Да простиш, јес курчину. Толкин је био опседнут германском, хришћанском и још понеком митологијом, и скоро сваки мит има свој темељ у већ постојећим.

Kod Martina imaš jasno suprostavljena dva principa svjetlost i tama, Tvorac- Mračni.

Sinak, pobrkao si Martina i Džordana.

Da. Uuuu izvinjavam se. :D Martin je druga priča priznajem.

Martin je dobar jer ne znaš ko će da živi. Glavni junak ? Mrtav u petoj knjizi, nije on glavni. Njegova devojka ? Silovali je vojnici...

Је ли синови, кад креће следећа сезона? неће то скоро а?

ау не погрешна тема

Nekropost.
Krenuo sam da čitam Silmarilion, a da pre toga nisam pipnuo ni jedno Tolkinovo delo, i mogu reći da sam za sad oduševljen. Pročitao sam celu temu i vidim da se mnogi žale na ovu knjigu, verovatno im je "smorna" zbog svog pripovedačkog tona i kompleksnosti. Samo treba čitati na drugačiji način, jednostavno za svaki tip knjige treba imati realna očekivanja .
Dalje, naravno da Tolkin ne može da izmisli vilenjake, patuljke i ostala bića, epska fantastika i jeste zasnovana na arhetipskim motivima koji vuku korene iz mitologije, a opet, sve mitologije su slične i imaju dosta dodirnih tačaka, samo što se stvari nazivaju drugačijim imenima.
Posle Silmariliona čitam Hobita i Gospodara, obavezno.

Silmarilion jebe ako te zanima istorija Srednje zemlje sve od nastanka Valinora pa do rata za prsten. Meni silmarilion bio do jaja. Al ja sam fanatik. Uzmi posle Gospodara pročitaj Nedovršene priče.

Ima li toga u našim bibliotekama?

Imaš u našoj gradskoj u dečjem odeljenju 3u1 i u njoj su Nedovršene priče.
Edit:
Ima dosta stvari, solidna je biblioteka.

Доброћудном декици данас рођендан :3