Prijava

Ovo je veliki problem, ali mislim da je daleko veci problem odsustvo alternative.
Milosevica je masa oterala jer je videla alternativu. Ovi sadasnji, pocevsi od Kostunice, namenski su razbili svu intelektualnu elitu i javno mnjenje, a DS i LDP su dokusurili ostatak intelektualaca koji su mislili da ce oni bar u necemu nastaviti razmisljanja i rad Zorana Djindjica.

Ponisanite u makar jednog ko je u skorije vreme usao u politiku da pomogne nekom drugom, a ne sebi?

I kako u takvoj atmosferi da postoji kriticna masa za promene? Da nece radikali da nas povuku napred mozda?

Nema alternative, mladi ljudi su u kurcu, gore nije bilo, moralne erozije i korozije, nemamo za leba a kamoli internet da uplatimo, kandilo gori ispod Đinđićeve ikone, koliko sutra će da se vrati Isus i sve da nas stavi na strašni sud. Samo vas gledam kako serete nešto i žalite se na sudbinu kletu, samo je problem što ne shvatate da se žalite na same sebe. Svi su drugi krivi samo ste vi nevinašca. Licemeri!

Želja za promenom stvara alternativu, ne obrnuto. Narodu je dobro, super, i meni je. Đinđić nije bio nikakav svetac za života ali u smrti napraviše od njega sveca. A ja sad odoh da se licemerno izbičujem što reče Filantropofob.

Ja se ne zalim na samog sebe, potpuno sam kul, i nisam odgovoran ni za sta 8-)

I niko ne pravi sveca od Djindjica, rezultati govore sami za sebe.

Filantropofobe, a ti vidiš alternativu?
Ili ti je dobro?
Ako ti je dobro, onda ništa. :)

Сећате се онога ''Тито врати се!''
Биће за коју годину ''Слобо врати се!''

Уз додатак, одоздо, однекуд ''Нисам луд!''

Ne želim da se vrate ni Tito ni Sloba ali bi bilo dobro i ovi da odu.

Tako je! Živela diktatura proleterijata!

Kakva nam je jadna opozicija, nije čudo što su ovi još uvek na vlasti.

Jedini su se naivni razočarali (a i ja sam tad naivan bio).

Realno, teško je očekivati da se za 10 godina nešto mnogo promjeni na bolje u državi koja je uništena ratovima, sankcijama, bombardovanjem, izolacijom i koja je uz to imala silne probleme (Kosovo, Crna Gora, Hag, donošenje Ustava, tužakanje sa BiH i Hrvatskom, mafija, korupcija, itd.)

Napredak je postignut u tome što više nismo u izolaciji, nismo vodili nikakve ratove, nismo pod sankcijama, uglevnom smo imali bolji ekonomski rast nego 90-ih (osim za vrijeme SEKE), neke reforme su sprovedene itd.

Moglo se uraditi i mnogo više, ali očekivati da sve bude optimalno je naivno.

U Kini je 30 godina ekonomski rast (realni, po Američkim podacima) skoro najveći na svijetu (preko 10 posto). I to je u kontinuitetu. Ni SEKA ih nije mnogo zajebala. Ali ipak, standard im je i dalje daleko ispod Američkog ili Zapednoevropskog, pa čak i ispod srpskog.

Kad se kreće od nule ili od vrlo tanke osnove, treba MNOGO godina da bi se dosegao neki standard "kao sav normalan svijet". A mi imamo velike apetite, jer pod "normalnim svijetom" podrazumijevamo isključivo zemlje EU, Kanadu, Ameriku, Australiju i sl.

Ja ću glasam za Slobu.

Ко год да оде, и ко год да дође, џабе. Имамо веома лоше политичаре у континуитету. И ови сад, и ови пре њих, све је то ката строфа. Када је Ђинђић дошао на власт после петог октобра и када су га питали када ће у Србији бити боље, он је лепо рекао да је за препород овакве земље потребно бар 50 година. То је права цифра, и сви знамо да се у Србији ништа неће променити бар наредних 20. Какве европске уније, какве пичке материне.

Ми као народ имамо веома лош менатилитет, само би нешто да серемо, а нико ништа неће да ради. 90% становништва баца смеће по улици и тиме уништава СВОЈУ земљу, градови су нам гарант најпрљавији у Европи. Наш веола лош менталитет се види на сваком кораку, ево, гледам јуче како су палили скупштину петог октобра пре десет година. Еј бре, па мени је то још тад било идиотски да гледам мамлазе како разносе столице и бацају документа са прозора. Шта је било на оном молебану за патике пре пар година кад је Косово прогласило независност? Разбијали су недужним људима излоге, палили контејнере и кривили знакове.

Ма не могу више о овоме да причам, само се безвезе увек изнервирам.

Оно што највише забрињава је то што ове данас и њихов систем нико и не помишља да једном отера са власти. Нико не протестује, нико не демонстрира, нико не штрајкује. Као да је све ок.

citiraću mog ćaleta: "sve su to deca komunjara", sjaši kurta da uzjaši murta, isto je i danas, lako bi se digla pobuna da imamo neku alternativu. tada se činilo da je ima i pokušalo se.
biću malo subjektivna, ali mislim da je jedino Vuk mogao da pokrene masu i učini nešto. hvala bogu da se povukao na vreme.

Samo da napomenem da nisam čitala postove od početka, samo neke sa ove strane i ovaj mi je "zapao za oko" :)

sve su to deca komunjara

Ћале разбија колико је у праву. Када гледам слупштину, или не дај Боже седницу главног одбора ДС-а, то је као да гледам седнице органа некадашњег Савеза Комуниста Југославије (СКЈ).

Конвертовани матори титоисти (мањина) + њихови синови, ћерке, унуци и унуке(већина). Реторика иста, са изменом што се више не говори о срећној будућности човечанства или радних народа Југославије већ о "просперитету" и "напретку" "европским интеграцијама" и учлањењу у -ето још једне опсесивне фатаморгане, баш као што је бескласно друштво радника и сељака било за наше маторе- Европску Унију.

Погледајте мало по архивама (сад су многе ствари и на YouTube доступне) - пресликано!!!

Ja sam najviše kriv što mi nije bolje onoliko koliko sam mislio da će biti. Ne jebeni Koštunica ili albino tvor a.k.a Boris Tadić.

Слажем се. И ја кривим Блек Хола што ми није боље онолико колико сам мислила да ће бити.

Standard u Kineskim gradovima je daleko veci od Srpskog, pre par meseci sam gledao emisiju na cnnu gde si Amerikanci uveravli svoje gradjane kako Kinezi lose zive i kako je njihova privreda i dalje daleko od Americke i kako ce uskoro privredni rast Kine poceti da slabi. U jednom trenutku prikazuju intervju sa nekim kinescicima iz Sangaja i pitaju ih koliko mesecno zaradjujete, a oni kazu 1500dolara sto je ekvivalentno iznosu od oko 130hiljada dinara sto je daleko od naseg proseka. Naravno Amerikancima je to malo, kod njih se siromasnima smatraju sve porodice sa manje od 22k$ godisnjih prihoda tako da je standard u Kini verovatno i visi i to kod malo kvalifikovanijih radnika, zamislite koliko tek menadzeri zaradjuju...

Al ne možeš trpati Šangaj (koji je skoro svemirski grad) sa ostatkom Kine u isti koš. Šangaj je i veći od Beograda bar 10 puta.

Mislim da je ipak u Kini i dalje, u prosjeku slabiji standard nego u Srbiji, ali im je zato stopa ekonomskog rasta mnogo veća i od naše i od skoro bilo koje u svijetu.

5. oktobar 2000 je velika stvar za Srbiju jer se vrlo lako mogao desiti 2020 a to bi bila katarza. Prekasno.
No jedna stvar je pokvarila mnogo toga pozitivnog i pokrenutog u Srbiji.
To je smrt Dr. Zorana Đinđića.
Ne znamo šta bi se i kako bi se riješilo Kosovo da je Đinđić bio i ostao premijer ili predsjednik no na tom polju bi bile znatno bolje okolnosti po Srbiju u očuvanju njenih međunarodno priznatih granica.

O unutrašnjim pitanjima neću uopšte da polemišem. Nesumnjivo je da bi pod Đinđićevim vodstvom Srbija bila očišćena od svih pipaka Miloševićeve politike. Standard kao standard bi bio isti (kao i u svim tranzicionim zemljama) no sistem bi bio mnogo zdraviji i čvršći.

Ne mogu pomisliti na 5 .oktobar a da se ne vežem za Đinđića.
Šteta..velika šteta

Standard kao standard bi bio isti (kao i u svim tranzicionim zemljama) no sistem bi bio mnogo zdraviji i čvršći.

Ne znam bas za to. Ako uzmemo zvanicne podatke koje smo pominjali ovde - krajem 2000. godine bruto plata 80 evra, krajem 2004. godine 320 evra. A u avgustu 2010. - bruto 440 evra. Plus ogroman rast troskova od 2004. do 2010?

Ne verujem ni najmanje da bi bila slicna situacija! I dalje bi bila daleko od idealne. Za vreme Djindjiceve vlade pominjalo se smanjivanje broja zaposlenih u EPS-u, Zeleznici, drzavnim sluzbama. Istina je da ne pratim redovno vesti, ali neka me neko prosvetli, pominje li iko ovo danas???

Da se nadovežem... ali nemojte me pogrešno shvatiti, za vreme Đinđićeve vlade, mnogo toga se pominjalo. Mnogo toga, za šta nije trebalo vremena da prođe, i što je moglo da se reši sa par potpisa... ali...