Prijava

Ok Reme. To je detaljno objašnjeno kad krenem da pravim pivo.

Ali da li je potrebna posebna prostorija za to ili možeš na kuhinjskom šporetu da kuvaš to.

Kapiraš šta te pitam, koliko je praktično u nekim normalnim kućnim uslovima ili mora mnogo više od toga.

Gde ti praviš to?

U kuhinji. Ne treba ti posebna prostorija, ali budi spreman na dosta čišćenja nakon kuvanja piva.

Jedino što ti za odležavanje piva treba const temperatura od 15-20C, da bi kvasac radio kako valja i ne bi ostavljao neželjene ukuse, ali ako i nemaš baš toliku, lako se napravi fermentaciona komora od debelog stirpora, u koju muneš fermentor, i onda je povremeno rashlađuješ ili greješ flašama zaleđene ili vrele vode. Freonima ili nečim sličnim, tipa, morao bi te flaše jednom dnevno da promeniš, do dva puta.

A koliko dana traje fermentacija?

Да ли се ти састојци додају пре ферментације или се после додају ароме?

Ima mnogo različitih načina za to, neki se pri kuvanju, neki tokom poslednjih par dana fermentacije, neki pre sekundarne fermentacije (u flašama gde se pivo gazira).

A dosta tih aroma i ne potiču od voća, povrća, nego od slada koji je pečen na određenoj temperaturi i slično.

Citruse dobijaš određenim hmeljevima, i jako retko se dodaje pomorandža. Imaš sladove koji daju aromu čokolade (ali ima i piva u koja se dodaje kakao masa ili kakao sirup), ali to je pre fermentacije, pri kuvanju.

Borovnica, višnja se ređe dodaju, i to što belgijanci prave ja iskreno ne mogu da pijem. Ali kada se dodaje u neke stilove koje volim, jako je bitna mera, jer nećeš da napraviš sok, nego pivo koje ima samo hint toga. Dobiješ kompleksnije pivo, a ne blago alkoholni sokić.

I nemoj se vezivati za Lav tvistove i ta govna kada pričaš o tim ukusima, jer nisu validni. Jer nisu ni piva. Mogu da ti preporučim šta da probaš i kakve ukuse daju neka od tih čuda u vrhunskim pivima. Dakle, ima malo ukusa koji samo liče na to, ali su i dalje izrazito pivski. U tamna piva fantastično ide kakao.

U suštini, zavisi od toga šta hoćeš da postigneš. Nema pravila, možeš da dodaš i ovde i onde, u bilo kom trenutku, samo moraš da paziš kako i šta radiš. U zavisnosti od načina dodavanja dobijaš različite efekte. Lupam, suve šljive dezinfikovane i natopljene u konjaku daju fantastično jebenu notu stoutovima.

10-20. Tj. za 7 dana se završi glavni deo fermentacije, i onda ide period smirivanja, najbolje je da pivo odleži 15-20 dana, ali neka manje složena mogu i 10. Nakon toga flaširaš pivo uz dodatak dekstroze koju kvasac koji je ostao (na mikroskopskom nivou) jede i pretvara u CO2, i ostavljaš da stoji još 10-20 dana, svejedno.

Temperatura ti je najbitnija za onaj prvi period.
Prvih deset dana.

Rok trajanja varira, ukoliko si negde omanuo što se kvaliteta tiče, pivo će se sjebati ubrzo, ukoliko si sve dobro odradio, meni je flaša stajala 8 meseci i bila je brutalna i nakon tog perioda.

Al' koliko god da si sjebao, primetićeš da je sjebano ukoliko je sjebano. U suštini, nije nebezbedan hobi.

mogu li dobiti preporuku za neki top čokoladasti, vanilasti, gusti staut za ohladne jesenje večeri

Koliko dugo se kuva?

I recimo ja sad krenem po uputstvu koje si mi dao, a pojma nemam o tome, kolika je šansa da mi uspe iz prve i da pivo bude kako treba.

Ili moram par puta da zajebem dok ne naučim cake?

Naravno Rađ. Dobar je novi Kabinetov - kolaboracija 2, karamel staut. Young's Double Chocolate Stout, sad će kroz petnaest dana izaći i Dogmina Crna krava. Zebrew Ice Cream Stout je isto odličan.

Mada nemoj bežati ni od dobrih portera. Tipa ovo.
http://www.ratebeer.com/beer/thornbridge-cocoa-wonderland/294397/ ili ovo http://www.ratebeer.com/beer/founders-porter/3173/

Ne postoji džabe ona izreka, "ko se piva lati da pravi, ni pakao mu neće teško pasti".

Koliko dugo se kuva?

I recimo ja sad krenem po uputstvu koje si mi dao, a pojma nemam o tome, kolika je šansa da mi uspe iz prve i da pivo bude kako treba.

Ili moram par puta da zajebem dok ne naučim cake?

Moj savet je da za prvo kuvanje izdvojiš ceo dan. Svako sledeće će ići brže jer ćeš uhvatiti fazon i optimizovaćeš svoje vreme, trenutno, meni treba oko 6 sati igranja sa tim. Pritom, 30 posto tog vremena odlazi na blejanje, 40 na čišćenje, i 30 posto zapravo na kuvanje i rad u "kuhinji" koji nije vezan za čišćenje.

Nisam ti dao precizne informacije, nego ću ti ih dati ukoliko se odlučiš na tako nešto, jer ovako ništa nećeš ohvatati. :D

Meni je prva tura ispala do jaja. Drugu sam sjebao. u suštini, ako paziš, ne moraš da sjebeš nijedno pivo, ukoliko ne paziš, sjebaćeš neko. I to je to. Svakako, moj savet ti je da prvo probaš malo različitih piva i odlučiš šta bi kuvao, ili pivo slično čemu.

Al kada se navikneš na to, postane ti zajebancija. Svaki put kada kuvaš pivo, cirkaš neko drugo i blejiš, zajebavaš se.
U suštini, najbolje je da kuvaš sa još nekim, dvoje ljudi je i više nego dovoljno, što vas je više higijena pada, i veće su šanse da ćeš sjebati pivo.

alaj ocenjen ovaj tornbridž kakao, moraće na vrh liste

kaoooo kao kaaakaaaoo kaooooo kao kakaooo kaoooo

lol, a ovo ispod nisam ni otvarao, a ono 100/100 sa dva soma ocena

Pa to sam i mislio, kum ima praznu kuću koja je opremljena skroz. Pa da mu preporučim da kod njega kuvamo.

I znam da je paljevina za te stvari i da će pristati, al ako zajebemo najebaće mi se mamice. :)

Samo sad ide zima, biće hladno. Teško da ćemo moći da obilazimo to svakodnevno i menjamo flaše zbog temperature. To bolje u proleće.

Jesen ti je pogodna. Pa i zima. Isprati temperaturu tokom par random dana i ukoliko je ok slobodno kuvaj. Ne varira temperatura toliko brzo unutra koliko spolja.

Rađ, jedino što ćeš Founders u ovom trenutku teško naći. Pošto sam ja popio poslednji pre tri dana. :D
Poslednji u Minersu. A verovatno i u Bgu. Jedino kapiram da ga možda u Pivopiji imaju.

Cocoa Wonderland možeš u Samo pivu da nađeš. Pošto drkadžije neće da prodaju Thornbridge-a ostalima, na manju količinu.

Ispratio sam ovo neko veče ko bi rekao da će reme biti inicijalna kapisla da napokon uzmem da napravim pivo za svoje potrebe, uspešno sam napunio bačvu od medicinske plastike biće za oko 80-100 flaša po mojoj proceni, sve je proteklo odlično
Šalim se, interesuje me koliko je minimalno moguće napraviti da se ne poremeti receptura pošto nemam interesa da pravim 50 litara piva.