Prijava

Jbg ima i tu verovatno do koga kako je to urađeno, ovaj je čipovao 1.9mjt od 150 ks, ono ide do jaja, kenja ovaj za tu potrošnju, inače u ns negde radio čip.

edit: nego, kad se uradi čip, jel treba da se smanji servisni interval?

Treba da se pazi jbg
Kida zglobove, poluosovine i plivajući ko zube akn ne vodiš računa

U Lazarevcu neki lola radi mape kida.

Vrijedi svaku paru čip.

Nema benzinca 1000 kubika jačeg u godištu koji će tako ići

a sto je toliko skupo jbt, da sednem par dana, provalio bi kako se radi to? cenim da proizvodjaci dostavljaju uputstvo kako im funkcionise elektronika.

da jbt, imas uredjaje na ibeju sto se povezuju na onaj port pa u usb i mozes da citas i upisujes u memoriju :)

bilo bi kul da ne napravi websajt sa romovima za razlicite sorte automobila, das ljudima da aploaduju svoje i da glasaju za najbolje za svaki auto, kupis programer od 20$ na ibeju, skines softver, i cipujes auto. i ubijes celu chip-tuning industriju.

boxor, na ovo komentarisem

Vrijedi svaku paru čip.

nekako je implicirano da se daju neke vece pare za to...

Brate, pa treba mapu dobru imati, satraše se tjunerske kuće oko toga.

I naravno testirati to na kraj.
Pa četvroka TDI npr. u ABT tjunirana 190KS ima, sig mapa sa ibeja.

Pa ne znam koliko su velike pare.
Gtd koliko je čipovanje u vas?

E sad još jedna stvar, jel to mora da se unese u saobraćajnu na neki način? Pitaću i ovoga, mada mislim da je on to posle tehničkog radio, pa mu i dalje stoji 110 kw u saobraćajnoj.

Ma kakva saobraćajna, ne menjaš boju

A zavisi, neki kompjuteri se mislim moraju vaditi, pa ga kačiti itd. sve više unaprjeđuju zaštitu. pa onda od koga kupuju mape, je li u to uključen dyno, tu 300-350e max ja kontam.

Što bi u saobraćajnu išta mijenjao?

A obično tu do 150-200e. Sad valjda ima akcija za VW.

ovde poprilicno cesto vidjam zaustavljene likove sa tim automobilima sto su nadogradjeni spojlerima, tamna stakla na golfu cetvorci ili starom bmw 3 i tako to, jer bas pored mog posla ih dovedu kad ih iskljuce sa autoputa.

obicno mere odstojanje od zemlje, vesanje, gume, auspuh i tako to, al jednom sam vido pandura sa laptopom nesto proverava. verovatno ovo.

Ma ne verujem Celte jebem ga, šta znam

Treba atest za spojlere, promjenu motora itd. u Hrvatsku i za promjenu dimenzije guma. Ođe ne smiješ na prednja stakla nikakve folije jbg, nazad koliko oćeš.