Prijava

Valdemar, gledaj ovako: Čovek umre - dakle, njegova psiha više ne postoji. ALi, leš svakako postoji. Što znači da njegova psiga nije bila potrebna da bi postojao kao čista materija, već kao svesno biće. A biti svesno biće opet podrazumeva sačinjenost od materije.

Sad, naravno da se ne može dokazati da li je sve oko nas ovo što možemo spoznati svojim čulima, jer je to jedini način za nas i od toga ne može da se pobegne ni na koji način.

Da taj čovek nije postojao kao ljudsko, znači i duhovno biće, sa sve mozgom i organima i umom, ne bi kao mrtav postojao kao leš, već kao recimo 60 litara vode, nešto kalcijuma i ostalih elemenata.

Pa to vremenom i postane, kada se leš raspadne na sastavne delove.

Ova rasprava postaje šašava...

Duša je reč, prilično zastarela i bajata, kojom je čovek odvajkada pokušavao da označi onaj jedinstveni doživljaj iz prvog lica (koji podrazumeva sve mentalne sposobnosti), ono JA koje mu se pojavljivao u iskustvu. Čovek je smatrao da u tu reč može da sažme čitavo svoje biće, i smatrao je da to njegovo iskustvo iz prvog lica preživljava smrt njegovog tela. Neravno, ta pretpostavka je sasvim netačna. Sa saznanjima do kojih je došao u neurologiji čovek je shvatio da je njegovo iskustvo iz prvog lica urzokovano kompleksnim procesima koji se odvijaju u njegovom mozgu, a da su ti procesi proizvedeni sasvim slučajno dugom istorijom evolucije. Ljudski mozak se tako razvio da omogućava čoveku sposobnost apstraktnog mišljenja, matematike, komunikacije putem jezika, itd. Mozak u svoj svojoj kompleksiji, dakle nešto što je tkivo i stoga propadljivo, neophodan je da bi postojalo iskustvo iz prvog lica i u tom smislu JA. Ukoliko ne postoji ljudski mozak, ne postoji nji ljudsko JA, jer prosto nema gde da postoji. To je ono što sigurno znamo, jer nikada nismo pronašli ništa što bi bilo svest nezavisna od tela, mada još uvek ne znamo u svim detaljima kako mozak proizvodi svest inače bismo umeli da je veštački proizvedemo. Duša je zato danas jedna suvišna reč i u naučnom smislu ne označava baš ništa, može tu i tamo da se provuče kroz religiju i umetnost koje kreiraju sopstveni smisao nezavistan od objektivne realnosti.

Не знам да ли је ово писао филантропофоб или неко други, али као нека врста научно орјентисаног става је лолчина.
То је оно што сигурно знамо, јер никад нисмо успели да утврдимо супротно? Шта је ово, неки редукцио аб глупост јеботе. Мада је наше сазнање непотпуно и заправо кључни елемент му фали, тврдимо да је све друго будалаштина јер очекујемо да ће нас даље истраживање одвести баш тамо где смо наумили. Јебем ти научнике који овако размишљају. И докле више с тим аргументом: људи су веровали да је земља равна плоча. Ја бих заиста волела да наука објасни смисао живота и стварности, али не видим да се доспело много даље од округлости земље. Супер је што знамо како је све микро електро-хемијски догађај али опет не знамо ништа. Кад су овакве ствари у питању, вера у науку, а овде се не ради ни о чему другом него о вери, (јер, иако се чини да се стигло донекле, нема поузданих основа тврдити да ће се стићи до краја, мада, кул је што неки научници имају ову наду), није ништа мудрија од религијског веровања. Можда је куља и компликованија али није мудрија ни мало. Понекад је и смешнија у својим мучким настојањима да објасни нешто и онда од тога испадне нека мега компликована кобасица која курцу не служи. Сад и ви то радите, бистрите овде шта је душа, као да ћете доћи до неких закључака :)) Свидело се то нама или не, то је и даље питање о коме се само може имати неко рендом мишљење занимације ради.

Змио мојне да си Јовичић бре! :))

Čovek umre - dakle, njegova psiha više ne postoji.

A gde nestade onaj 21 gram?

хахаха није, пола је цитат :р

Душа је ђеврек. А Змио који флеш?

ахаххахахаха хуго, не могу то да спорим :)

Тај 21 грам није јебена душа... то су људи измислили да би објаснили тај 21 грам... и за то постоји проклето објашњење а то је ваздук у плућима, он има неку запремину, што значи да има и масу, тј 21 грам... у лебац вам, све мора да вас учим ЛОЛ

Nisam ja ništa majkemi, to je Gamby rekao na početku...

тај 21 грам је неко мини говно које искењаш или тако нешто буђаво :)

То је оно што сигурно знамо, јер никад нисмо успели да утврдимо супротно? Шта је ово, неки редукцио аб глупост јеботе.

Reductio ad majmunum :-) imam tu definiciju

Ja sam pisao, naravno na brzinu pa sam se neoprezno izrazio, još ga ti izvukla iz konteksta. Poenta je da bolje objašnjenje od materijalističkog ne postoji. Za alternativne teorije ne postoji nikakav dokaz. To je sve.

Гамби њаке, нема он појма!

A i voleo bih da čujem šta vi mislite da duša jeste, bez da kritikujete materijalistički stav? To me zanima?

Боље објашњење зашто? зато што користи научни метод иако њиме није доспело нигде?

овде је објашњење... Све о души нађите на мом дуплом налогету! http://vukajlija.com/dusa/268464

Ја не знам шта мислим, написала сам тамо негде да бих радије путовала бусом него се дезинтегрисала, не би ли сачувала душу :) Свесна сам да је то можда помало религијско осећање и тешко ми пада, али ето, не бих имала муда да се уздам у своју материју као довољни елемент за постојање.