Prijava

Отварам тему са циљем са се окупе људи који готиве бендове који су сврстани у овај музички ''покрет'', али и за остале који их не воле да, кажу зашто је то тако, јер мислим да слична не постоји.
Који су вам омиљени бендови, омиљене песме? Имате ли неке занимљиве податке? Дакле, тема је отворена за ширу дискусију, не само за качење линкова са јутјуба.
Ево неких чињеница о Новом валу:

Totalna razlika između tzv. novog talasa i dotadasnje rock muzike kod nas bili su definitivno tekstovi i drugaciji tonovi rock’n'roll-a koje su mlade demo grupe proizvodile. Vreme novog talasa pred sobom je imalo masu tabua koje je trebalo rušiti, u jednoj nasilnoj komunističkoj tvorevini, koja će se vremenom i raspasti. Motiv takve vrste muzike se može oslikati u nazivima pesama poput “Svi marš na pleš”, ili “Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Прве кораке у Југи направили су, крајем 70.,Азра и Филм, група коју је чинила цела почетна постава Азре без Џонија, као и Прљаво Казалиште, чија се музичка оријентација, до данас, доста променила.

Sa druge strane je postojao jedan drugi vid otpora nazvan “Novi primitivizam”. To je bio jedini autentični odgovor na novi talas koji je počinjao početkom osamdesetih. Oni su doživljavali punk energetski, a ne estetski. Ti ljudi su odrasli na nekoj drugoj muzici tipa Džoni Štulić, Buldožer, Film ili Teškoj industriji, a prezirali su Bjelo Dugme i Indexe.

Нови примитивизам је појам који се везује највише за ''сарајевски фронт'' Новог таласа и ту имамо извођаче попут Забрањеног пушења, Плавог Оркестра, Елвиса Ј.Куртовића.
Вероватно прва асоцијација за Нови талас је београдски Нови талас.

1981. godina označava početak beogradskog novog talasa jer tada izlazi album “Paket aranžman” – kompilacija pesama grupa Šarla, Idola i Električnog orgazma. Te godine svoju karijeru započinje i Šarla sa albumom “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”.

Шта мислите о београдској сцени тих година?
Постоји и једно веома занимљиво виђење ствари:

U igru zvanu “Novi talas” bezglavo se uključuju brojni mladi Jugosloveni muzičkog i novinarskog znanja i iskustva. Poveden je krstaški boj protiv “nevernika” – “rokera starog kova”. Ti isti “rokeri” smatraju, u nekim svojim detaljnijim analizama, da je upravo “revolucionarna” 1981.godina otvorila vrata nadirućem folku, bosanskom rocku i ostaloj šund muzici, koja će kasnije gotovo uništiti domaći rock.

Шта мислите о томе? Има ли истине?
Цитати су преузети са ове странице.

Што се мене тиче, не постоји бенд из нашег НТ-а, који не волим мање или више.
Омиљени су ми ови београдски: ЕКВ, Партибрејкерс, ЕлОрг , плус Азра.
Што се тиче прва два бенда, ниједну песму не могу да издвојим као омиљену – једноставно волим их апсолутно све.
Прве албуме Прљавог Казалишта јако готивим. Ти албуми су били можда и узор београдским бендовима.
Што се тиче мишљења да је Нови вал утро пут фолку, мислим да јесте тачно донекле. Међутим, они су показали да свако има право да се изрази музички како хоће, а за то што је тренутно турбо фолк доминантан овде, никога не треба кривити, јер су обични слушаоци прихватили такву музику оберучке, просто, цитираћу Гилета,

људи, морате схватити да живимо у јако примитивној средини

Koja ovo navala muzickih tema oteraste haxball.

Шарло је зачетник новог таласа. Београдски бенд који је имао за циљ да створи нову свест људи у Југославији и да им мало продрма мозгове који су били опседани пастирским роком који је, сложићемо се сви, веома неквалитетна музика!

Е сад, то што Шарло није нешто квалитетан бенд, тј њихове песме нису много квалитетне али они су први који су то покренули и на томе им хвала! После су се сви они ујединили... Заједно су покушали да направе нешто и да окрену омладину ка некој квалитетнијој музици... ЕКВ Елек. Оргазам, Брејкерси!! Осим што су били конкуренти пастирском року, били су и избављење од турбофолка, који је тих година почео да се развија невероватном брзином!

И могу да серу сви ЕКВ је квалитетан бенд! Тачка!

New wave je za ljude koji ne znaju da se biju!

Ovo će se pretvoriti u temu o EKV-u, mogu da se kladim.

Фејзе, није Шарло ''зачетник новог таласа''. Овог београдског да, али ето пише горе, како је све кренуло од Хрвата. Па, обзиром да су Дугмићи у то време били центар универзума овде, НТ јесте био избављење. EKV се више не посматра као бенд, већ као неки јебени култ, што ОДБИЈА и оне који готиве такву музику. У суштини, били су просечно талентовани, али и веома оригинални музичари.
http://www.youtube.com/watch?v=XeS5Qp7-xhk

@Chavez ово се неће претворити о тему о ЕКВ ако такви као ти то не иницирају таквим јебено спамерским коментарима.

Ја причам о Београду! Иначе знам да су Филм Азра Хаустори и остали бендови из Хрватске покренули све то! Али Шарло је био прекретница! Иначе ја нисам фанатик што се тиче ЕКВа само тврдим да су добар бенд! Е сад, не можеш да причаш о новом таласу не помињући ЕКВ тако да оно... Ако ме разумеш!

Ja već čupam kosu kada vidim ovakve postove i teme. U prošlih 50 tema je 50 puta završilo ovako kako sam rekao. Ali ajd', nadam se da neće sada. Pošto o ostalim bendovima malo ko zna nešto više, trube samo o EKV. Pa smori, jbg. Videćemo, u ostalom.

Чавез, рекох у посту изнад да се о НОВОМ ТАЛАСУ не може причати без помињања ЕКВа

Лоло, Фејзе, ок :)
Него ако је неки бенд од првог албума до краја остао веран почетном звуку, то су Партибрејкерс. Уз њих још КУД Идијоти, и нема више. Све се комерцијализује.
http://www.youtube.com/watch?v=wjYDynQFog8

Znam, ali ja takodje rekoh da će svi koji budu nešto rekli u 99 posto da se zalepe za EKV, a ostali kao da ne postoje. Ništa ja nemam protiv EKV-a, zaista, samo me iritira kada se desi to što sam rekao.

Шарло је зачетник новог таласа. Београдски бенд који је имао за циљ да створи нову свест људи у Југославији и да им мало продрма мозгове који су били опседани пастирским роком који је, сложићемо се сви, веома неквалитетна музика!

Не баш. У пастирском року је било много бољих, неупоредиво бољих музичара, него у новом таласу. Горан Бреговић, колики год он сељак био, је увек имао најквалитетније музичаре око себе. А и слични њему.

Нови талас је алтернативни покрет, а као и већину алтернативаца, не краси их неко музичко умеће.

а као и већину алтернативаца, не краси их неко музичко умеће.

О томе ја и причам, чак сам и рекао да Шарло није био нешто квалитетан бенд, али је био излаз из целе те приче која је имала као актере Пастирски рок и Турбо фолк... Не поистовећујем Пастирце и Турбофолкере, само кажем да је то тад било ИН! Иначе вазда ћете видети да људи који слушају Бјело дугме и Плави оркестар слушају и секу алексић... Мислим, то је све народњак!
Само што Дугмићи имају неких много добрих песама, који не улазе у тај жанр!

Бјело дугме и Плави оркестар слушају и секу алексић... Мислим, то је све народњак!

Ja sam mislio da je i Plavi orkestar new wawe

To isto dugme ima takvih prelaza, vrhova i padova. U svojoj diskografiji imaju jednu Uspavanku za Radmilu M., Ako možeš zaboravi, Sanjao sam noćas da te nemam, a imaju takodje Djurdjevdan, Lipe cvatu ili Ako ima boga. Ovu drugu stranu i turbaši znaju, a ova prva jede omanje klince.

Брате Плави оркестар су пастирци гори од дугмића лололол

Бијело Дугме је био добар бенд, реално говорећи.
И не може се реће да бендови који су тада жарили били лоши. Далеко од тога. Узмите Ју групу. Феноменалан бенд. Која је суштина приче, коју неки људи до дана данашњег нису укапирали? Оригиналност. Кога боли курац што је оргазмова музика у почетку се вртела на пет акорда?! Дотакли су теме које су биле тотални табу за пастире, показали да мож' се свира и другачије. Дакле, прича о музичком умећу је смоооооооооооооооооооооорила.