Prijava

Хаха Смаре, јебига, капирам да је Дража био официр и у Балксанским ратовима и у Првом светском рату. Он као злочинац се помиње тек са падом Краљевине и доласком комуниста на власт. Не занима ме идеологија и шта би било кад би било, него историја.

E pa bas to. Klasicna neosnovana optuzba koja je izmedju ostalog posluzila za svrgavanje kralja i uspostavljanje novog poretka. jasno ko dan.

А због чега су четници издајници?

Pa i tesko je raspravljati sa bilo kim ko je stariji o tome jer su se skolovali u komunistickom sistemu. Bas se pre nekih par nedelja poveo razgovor kada su neki nasi prijatelji bili tu i jedna izjavi kako su cetnici ubijali Srbe i da su oni zlocinci jer su i 90ih svasta radili, dalji razgovor sa takvim ljudima je prosto gubljenje vremena.

Слажем се са Дубом.
Иначе национализам као национализам има два значења. Једно је јако блиско патриотизму док је друго јако близу шовинизму.
Кад се каже национализам најчешће се мисли на ово друго значење. И слажем се да је то тешко срање.

Иначе, хероја имаш са обе стране. И то је истина. Само идеологија их дели. По мени је глупо причати на тај начин. Само је питање идеологије. Глупо је рећи да је тај и тај четник и аутоматски му прилепити да је злочинац, исто је и са партизанима.

jel moguce da sam ja jedini nacionalista na sajtu? ima li koga jos?

Иначе национализам као национализам има два значења. Једно је јако блиско патриотизму док је друго јако близу шовинизму.
Кад се каже национализам најчешће се мисли на ово друго значење. И слажем се да је то тешко срање.

Isina je da veoma lako moze da predje u ovo drugo. Mada ja nacionalizam vidim na potpuno zdrav i lep nacin.
Poznavanje svojih obicaja, kulture, umetnosti, istorije, slavljenje slave, verovanje u Boga, radovanje uspesima sportista, itd itd
zapravo ljubav prema svemu tome. a ljubav nikada ne moze biti losa :))

Па то ти је онда оно прво значење, то јест патриотизам. Национализам велики број људи сматра мржњом према другим нацијама и не знам ни ја чему. Што у суштини може, а не мора бити тачно.

to ti kazem. problem je u tome sto taj isti, zdravi nacionalizam lako moze preci u ovaj drugi, los oblik tj. nacizam. ali ako je pravilno vodjen ne mora doci do toga

У суштини не може лако ако имаш мозга и ако си нормалан човек.

da ali ne mislim samo o individui, vec na politicki oblik vlasti, na grupu, na masu. to vec moze lako, ali opet... ako su normalni ljudi koji vode drzavu onda je sve ok.

Ја знам да код мене само четници нису чинили злочине. Да, било их је и у Срему. Нису етички очистили мој град од Немаца чија је једина кривица била што су били Немци, као неки. Да ли су четници злочинци? Код мене, мање него партизани, али не знам другде. Није Срем Босна и Херцеговина или Црна Гора. То су сасвим другачији људи, сасвим другачији приступ. Као што Срби нису исто што и Црногорци и Бошњаци, тако нису ни партизани исто што и четници.

i jedna izjavi kako su cetnici ubijali Srbe

Не знам да ли су убијали, али је било доста људи из четничких редова који су отворено сарађивали са фашистима и то је, оно, научна чињеница. Мој деда је у својој ратној аутобиографији помињао и тзв. ''контрачетнике'' који су наводно делили идеологију са другим четницима у погледу национаолизма и ројализма, али се (колико се сећам, давно сам читао) нису борили раме уз раме с њима, већ им је приоритет био пљачкање кућа из којих су мушкарци отишли у партизане да се бију с Бугарима и Немцима по брдима.

Не кажем да није било и партизана који су пљачкали, рат је један велики метеж, људи су жгадија, али оно... Немојмо никог глорификовати. Партизани су дали велике хероје у антифашистичкој борби, вероватно их је било и у редовима четника, само што се слабије чуло за њих, пошто су изгубили рат.

Немојмо никог глорификовати. Партизани су дали велике хероје у антифашистичкој борби, вероватно их је било и у редовима четника, само што се слабије чуло за њих, пошто су изгубили рат.

Jea!

Poznavanje svojih obicaja, kulture, umetnosti, istorije, slavljenje slave, verovanje u Boga, radovanje uspesima sportista, itd itd

Ајде култура, уметност, обичаји, то некако могу да разумем. Мада су ми подједнако лепе, ако не и лепше неке друге културе и уметност. Но, небитно...

Али што би национализам подразумевао веровање у бога?

И једно и друго. А претежно наивчине.
:))

Ајде култура, уметност, обичаји, то некако могу да разумем. Мада су ми подједнако лепе, ако не и лепше неке друге културе и уметност. Но, небитно...

Али што би национализам подразумевао веровање у бога?

Zato sto je to sastavni deo tvog etnickog bica, tako ti je drustvo oblikovano, na tim nacelima, tako su ti dedovi radili, tako ti je ostalo u genima, zato sto to povlaci mnoge druge stvari, kao na primer razmisljanja, shvatanja sveta i stvari oko tebe, znaci tako se oblikuje mentalitet ljudi, odatle cak moze proizaci i delatnost u umetnosti i ostalim naizgled nepovezanim stvarima

Истина Џими, с тим што су људи жгадија и наводно следе неку идеологију, а у суштини им је циљ да профитирају, ти су ми најгори, проклети ратни профитери, али веруј ми има их на свим странама. Пола њих је користило ситуацију. Ја причам о оним тру четницима.
И истина је да Дража није побегао и напустио Србију, одржао је обећање, да је водио антифашистичку борбу. Реално, њега не могу да сматрам злочинцем. По неком мом мишљењу, врло лако би и он могао бити сврстан у ред хероја, али опет, био је поражен, па зато и није.

Опет Дража и његови четници ме неодољиво подсећају на хајдуке из турског доба. Јебига, нису били нарочито организована војска, али су се борили, користили су прилику да уздрмају противника и тако то.

Иначе нико не одговори на питање шта мисли да ли би Србија, Југославија много боље прошла да се четници и партизани нису међусобно клали?

Да се нису клали, грађански рат би ишао по грчком рецепту.

jel moguce da sam ja jedini nacionalista na sajtu? ima li koga jos?

:Диже два прста:
И не, не мрзим остале нације и не бих чистио и правио велику Србију.
Кажете четници су сарађивали са окупатором. Рецимо један пример:
Партизани направе акцију и побију 10 Немаца. Немци за одмазду стрељају и спале цело село од 100 људи са све женом и децом. Да ли је паметније и даље убијати шаку Немаца за једно село или повући се и сачувати народ? По тој логици и деспот Стефан Лазаревић је био издајник, јер је једно време био вазал турском султану, а човек је после Цара Душана, по мени, наша најсветлија тачка у историји.

Што се веровања у Бога тиче, мислим да то нема никакве везе са национализмом. Иначе познато је да се Срби бусају у груди да су највећи верници, а 99% уђе у цркву само кад обилази нешто, или да испоштује обичаје приликом венчања. А славе су повод за пијанство и зајебанцију. У суштини, кул су нам обичаји, што мање рада, што више зајебанције. :Д