Prijava

Tooooo! Kako je jebeno sablasno odlična ova epizoda! :D

Al' sam koncetrisan kao masa elektrona :P

Pogubio sam konce šta ste sve izukrštali na ovoj temi. Ima tu pametnosti a boga mi i gluposti. Odgovor za Valdemara na pitanje da li vreme teče unazad (kad već stoji (t=0) pri brzini svetlosti) ako se neutrino kreće brže od svetlosti je: negative. Opet stoji na t=0, bez obzira što je teoretski v>c. Toliko o tome.

Vreme može da teče samo u jednom pravcu i to u ravnomernim koracima. Dužinu koraka determinišu isključivo gravitacija i brzina kretanja. Prošlost i budućnost ne postoje zato što je prošli trenutak “sagoreo” i prestao da postoji, a budući se nije ni “rodio”. To su ujedno i razlozi zašto nam avantura putovanja kroz vreme nikada neće biti priuštena. Živite u sadašnjosti i to vam je – što vam je. Zbog ljudske pohlepe ispada da je to i najbolje rešenje.

Primetio sam da skoro svi pogrešno misle da je neutrino neka čestica znatno veće mase od fotona. Nije, mada je vrlo teško izmeriti masu neutrina jer ne interaguje sa materijom. Sva proučavanja prirode neutrina kao čestice su posredna odnosno koliziona. Drugo, skoro svi doživljavate foton kao česticu bez mase. Foton ima masu i ona je m=E/c na kvadrat, inače ne bi bilo fotoelektričnog efekta i solarnih panela. Ima foton i svoju talasnu prirodu. U stvari njegova priroda je korpuskularno-talasna, tzv. dualna.

Чек да научим напамет да кажем професорки, има да се усере!

Чек да научим напамет да кажем професорки, има да се усере!

+123

najjača stvar ovde je što su svi naučnici sa vukajlije pametniji od onih iz CERNA i oni znaju najbolje. helj jeah

Odgovor za Valdemara na pitanje da li vreme teče unazad (kad već stoji (t=0) pri brzini svetlosti) ako se neutrino kreće brže od svetlosti je: negative. Opet stoji na t=0, bez obzira što je teoretski v>c. Toliko o tome.

To su u pitanju Ajnštajnove jednačine? Ako jesu, onda za taj problem unutar njih ne postoji rešenje?

To su u pitanju Ajnštajnove jednačine? Ako jesu, onda za taj problem unutar njih ne postoji rešenje?

Valdemore možda jesi u pravu, a možda i ne. Vreme će pokazati. Možeš li zamisliti kakav je šok napravila Ajnštajnova fizika u svetu Njutnovaca. Njutnova fizika ne poznaje ograničenja, relativnosti i sl. Možda posle ovoga u CERNU Ajnštajnovu fiziku čeka podjednako veliki šok. Sve će morati da se revidira i prasak i sudbina vasione za koju zaključiše da će se zauvek širiti, potrošiti svu energiju i konačno umreti u ledenoj paralizi. Danas su dodeljene Nobelove nagrade baš za ovaj scenario. Za sve je kriva, kažu, tamna materija, koja je uzgred potpuno nedokazana i neuhvatljiva. Pretpostavljam da će u narednih desetak godina biti baš zanimljivo.

@Cepam atome
Mislim da si pogresio sto se tice mase fotona, ona je nulta.
Ono sto zaista poseduje je relativisticki impuls (koji se razlikuje od "obicnog" impulsa), zbog svoje ogromne brzine.Otud i fotoelektricni efekat.

Ако је маса фотона нулта, онда тај фотон мирује. Толико ја знам, иначе фотон не би требало посматрати као тачкасту честицу. Рецимо да се електрон и протон посматрају као такаста честица, они нису на спиду као фотони. Фотон иде брзином која је апсолутна и непроменљива са наше тачке гледишта, предпоставимо да са његове тачке гледишта није таква иначе и није таква са фотонове тачке гледишта јер да би светлост остала као апсолутна брзина онда време треба да се продужава, а простор да се скраћује. Одатле следи да ми фотон не можемо да проучимо са тачке гледишта неког ко је врло спор. Да имамо фотон заробљен у неком зајебаном анти брзинском апарату могли би да видимо шта је он заправо, тачка или талас или нешто струнасто подрхтавајуће. Предпостављам да је иста ствар и са неутринима. Они не јебу живу силу, пролазе кроз све јер су мали. Одатле следи да су мањи од фотона. Ако фотон има ширину онда Неутрино има мању ширину. Самим тим и мању масу, самим тим и већу брзину.

Nije ni to tacno. Foton je zapravo kvant elektromagnetnog zracenja, tj najmanja jedinica EM zracenja (ono sto mi dozivljavamo kao svetlost od sunca, to je elektromagnetni talas odredjene talasne duzine).
Dok foton nema masu, procenjuje se da neutrino ima masu tek negde oko 3 x 10^-3 eV ( za poredjenje, proton ima masu od 938 MeV)..
A kako su u San Grassu dobili neutrino brzi od svetlosti??? Pa, neka sistemska greska...
Jer, ako bi taj neutrino isao brze od brzine svetlosti, to bi znacilo da je na detektor stigao i pre nego sto je ispaljen. To narusava princip kauzalnosti, koji tvrdi da se uzrok pojavljuje pre efekta, a ne posle...

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111223114121.htm

Osporen eksperiment u Gran Sasso-u da su neutrini brzi od svetlsoti..

Samo da se upisem,da bi kasnije kenjao,sad me mrzi...
Samo da kazem za pocetak da ovo nije nikakvo epohalno otkrice...
Neutrinosi su cestice takozvane tamne materije za koju se jos od 70ih zna da ne upija svetlost,tako da ovo nije bilo neko posebno iznanedjenje...

Ма пролив је највећа брзина на свету. Ниси стигао ни да упалиш светло, ни да помислиш, а већ си се усрао. Епохално откриће би било како натерати човека да еволуира у мајмуна (неагресивно чопоравитно биће, без тежње за самоуништењем).

ETE VAM KURAC!
AJNŠTAJN JE BIO U PRAVU!

Otkrili su da je taj zaostatak svetla bio prouzrokovan labavim kablom. PRC!
http://27.media.tumblr.com/tumblr_lr121grGYo1qhvrhxo1_500.jpg

Neutrino čestice brže od svetlosti? Epohalno otkriće ili ne?

neam pojma, šo pitaš?

Hahahaha, kako su sad smešni ovi komentari koji nekako pokušavaju da potvrde ovo otkriće :D