Prijava

Džabe dolaze knjige uz Vijesti, zato, a nisu uopšte loše knjige osim kvalitetom papira. Sviđa se mene taj stil pisanja samo da je moderniji malo, novijeg doba.

Čitah pa prestah do daljnjeg "Stadionsku groznicu" Nika Hornbija, radi se o piščevom biografskom hronološkom početku interesovanja za fudbal, al ja sport ne pratim uopšte pa mi ne ide.

Znam, uzimam ih i ja. Mene se bas takve i svidjaju, mogu da ih savijam kako god ocu i da zaspem dok citam a da ne slomim prste ili nos.
Danas sam procitala Dvoboj od Cehova, a Covjekovu sudbinu sam citala prosle godine. Nije losa koliko se sjecam, ne znam sta bi se njegovo jos moglo citati. Ne znam kakve su preporuke.

Dobrilo Nenadić, Poplava. Knjiga mnogo jetka i zabavna, studija naših nakaznih karaktera i društva, napisana osamdesetih, mesto radnje okolina Arilja, ali sasvim lepo može da se primeni na današnji Obrenovac.

Uzela Dekameron da čitam.
Iskreno se nadam da ću pročitati knjigu do kraja, pošto imam tendenciju da poslednjih 50 strana knjiga ne pročitam. Uglavnom me nešto prekine niotkuda i onda pokušavam da se vratim čitanju al mi ne uspeva.
Duša me boli što sam ostavila Braću Karamazove jedno 70 strana pred kraj zbog ispita, sad ne mogu psihički da se vraćam na to.

Dekameron je dosadan, ako ovo čitaš, odmah prekini i poštedi sebe muka.

E, Valdemare, pa i nije toliko dosadno. Došla sam do polovine i okej je, vickast je. Nego sam provalila da ovo deretino izdanje ima samo delove neke, nisu svih sto novela stavili -.-... moraću vrv da kupujem celu tu knjižurinu ako mi se svidi ovo. grrr Sve zbog Pazolinija.

Ja sam karamazove prestao čitati kod truljenja starca zosime i razglabanja da li je bio grešan

grrr Sve zbog Pazolinija.

Probaj da čitaš 120 dana Sodome, pa ondga gledaj Pazolinija, Salo, po romanu. Bokačo i de Sad nisu uopšte toliko daleko koliko se čini. Evo Pazolini ih je spojio.

djecak i mjesec 2

три приче о љубави и смрти - јукио мишима

Nema koje ne čitam, brate, poprilično sam naočit.

I Markiza sam uzela iz biblioteke pre neku godinu (isto zbog Pazolinija xD) ali nisam ni 100 strana pročitala zato što je lik BOLESTAN. Ja stvarno svašta mogu da podnesem, ali on je stvarno...čudan. A ako Bokačo i Markiz nisu toliko daleko, nisu ni blizu ako ćemo realno. Bokačo nije nešto specijalno mračan, bar po ovome što sam do sada pročitala, a nije ni nešto specijalno perverzan.

Ne znam, obojica su bili prekretnici u svoje vreme, začeci nečega što će potrajati, obojica su bili hedonisti, verovali u ljudski princip. Jedan je opisivao svetlu stranu erotskog i ljudskog, drugi mračnu... A Dekameron i 120 dana imaju blago sličnu strukturu. Nego ne možeš reći da je de Sad bio bolestan samo zato što je pisao to što je pisao, ne treba mešati pisca i delo, a osim toga, on nije pisao o sebi. Takve stvari o kojima on piše dešavale su se i dešavaju se. Dobro, možda pretera ponekad i situaciju zaoštri do krajnosti, ali on ima ideju iza toga što piše. A nije baš da je neki pisac, ali kao mislilac ostavio je veći uticaj nego što bi se uopšte moglo pretpostaviti.

Koliko znam, Markiz je i u životu bio malo lud, tipa pravio je neke otrovne kolače za svoje ljubavnice i šta ne (nisam se time skoro bavila pa se ne sećam detalja) a i polovinu života je proveo po raznim ustanovama. Mislim da ne mogu toliko da se odvajaju umetnik i njegovo delo ali u svakom slučaju kapiram da postoji filozofija iza svega toga, samo što je verovatno nikad neću saznati xD.

Oklevetali su ga, i zatvarali zato što je pisao to što je pisao, prilično neobično štivo za to vreme... Smetao je i plemstvu i Revoluciji. Da ne razglabam sad o filozofiji :) Ako bi ikad poželela da saznaš, ovde bi mogla nekakav sažetak :)
http://kpolisa.com/KP2-3/KP2-3-VI-1-Brdar.pdf

E pa pogledaću jedan dan kad budem imala dovoljno koncentracije, deluje mi kao da neću ništa skapirati ali nema veze xD... Hvala u svakom slučaju!

Neko pristojan pdf na srpskom, eventualno engleskom za Erlenda Lou-a Dopler i Volvo kamioni pliiiiiiz

Upravo završio Andrićeve Priče o osobenjacima i malim ljudima. Jedno tri su mi baš dobre, ostalo "pa dobro" ili đene-đene.

Андрић је пичка, trust me. Имаш ли неки сајт са пдф-овима лукшо, знам да си дјелио некад :)