Prijava

Prolazeći kroz Preševo, jedan od mojih vojnika pokupio je malo izgladnelo crno mešanče pored kontejnera i doneo ga u bazu. Raslo je i živelo sa nama 10 kilometara od najbližeg naselja ... Godinu dana kasnije, to štene, prosečnog rasta , išlo je sa svakom patrolom koja se ganjala sa Šiptarima. Bio je srce tima-reagovao je ponekad pametnije i od samih vojnika. Nikada dresirani mešanac postao je najbolji prijatelj cele baze. Momci su plakali zbog njega kada su odlazili sa baze , jer ga više neće videti. I niko ne bi dao tog NEDERESIRANOG crnog psa za stotine dresiranih vučjaka iz vojske.
Ostao je poznat po tome što je napadao političare koji su kao dolazili da nas obilaze i daju nam "moralnu podršku"( jedan od tih političara danas funkcioner jednog kk kluba). Morali smo da ga zatvaramo kad god nam neko najavi posetu. Saznao sam da ga je odveo jedan vojnik iz Vranja kada je baza ukinuta... Nadam se da uživa u psećoj penziji negde dobro nahranjen...

Ima drugaricu koja je poznati genetičar u svetu. Trenuto je jedan od vrhunskih vodećih naučnika u Holandiji. Jednom prilikom, kada smo pričali, rekla mi je da na svakih 100 štenaca dođe jedno ekstra pametno , koje sa malo rada možeš bukvalno sve da naučiš. Tako da , ako imaš sreće, i sa džukelom i sa "pedigriranim" psom možeš proći i ovako i onako...

Ma ne uzimam ja, imam mesanca od 9 godina, samo me zanime misljenje ostalih.

Меšanci su prepametni psi. Dobro podnose život u stanu, kao i u dvorištu, dok rasni psi uglavom zahtevaju posebne uslove, ako želiš da imaš dobro kuče :) Ja na primer, imam dva šarplaninca i moram da priznam da ne postoje tvrdoglaviji i zlobniji psi, jer je to neophodno da bi ispunili svoju svrhu, dok mešanci, kontam, sakupljaju sve najbolje osobine od rasa koje se mesaju...

+ Za mešanca, ali rasni ipak bolje čuvaju :)

како јебо те шарпланиинци злобни?
ја сам имао шарпланинку до скоро и то на селу, оно пространство и то. за њих се зна да су баш опуштени, племенити, добри са децом и укуђанима, а немилосрдни са странцима, и она је таква била.
а и види им се у фаци да су добри.

Evo da se ja umijesam ipak je ovo moja struka......Mijesanci zahtijevaju mnogo manje vremena, izdrzljiviji su na bolesti jer su naslijedili antitjela 2 rase (svaka rasa ima neke mane, a vrlo je moguce da je od druge jedinke nasledio antitjela od bolesti prve jedinke itd.), cesto znaju biti i inteligentniji od nekih rasnih pasa,
Rasni psi uz dobro odrzavanje mozes da se kurcis s njima po gradu i sl. i zaista je lepo vidjeti finog rasnog dresiranog psa, ali ako neko hoce to da ima mora da shvati: da bukvalno SVAKI dan mora da izdvoji 2-3 h prosjecno za njega, zatim da jako pazi na ishranu jer ukoliko mu pocnete da dajete domacu hranu (kao mjesancu) on ce da izgubi na kvaliteti dlake , nece se u podosta slucajeva najpravilnije razviti...tako da ja sam ipak za mjesanca..ja sam vlasnik jednog (znam mu poreklo) i stvarno je iako velik najdobrocudniji ker kojeg sam video :)

како јебо те шарпланиинци злобни?

Zapamtice i najmanje lupkanje po dupetu i pokidace te posle 10 godina... Zlopamtila su, sunce im jebem. Samo, moji psi su lepo vaspitani, tako da, kad se odvežu, uhvatim kera za uvo i dovedem ga kući, dok je komšiju njegov izujedao dva puta za nedelju dana...

шарпланинку

ŠARPLANINKU! Mužjaci su mnogo drugačiji. :)

види им се у фаци да су добри.

Čak se i štene od 3 mes izgleda dobroćudno :D http://oi53.tinypic.com/21jd938.jpg

Imam kerušu staru 16 godina sada već. Mešanac dobermana i rot-vajlera. Rekli bi da ne može gora i zlobnija kombinacija, zar ne?
ALi to je najpametniji pas kojeg sam ikada imao i kojeg ću ikada imati. Pošto živim na kraju grada i imamo kući i živinu i ogromna dvorišta, dovoljno da moja baka samo vikne ime odredjene vrste živine i pas sad ode po njih da ih pokupi i vrati u dvorište. Nikada nikoga nije ujela, ali se svako ukenja kada je vidi pošto zna da bude čisto zlo kada hoće da zaplaši. Ubila je sve napasne životinje, od lisice, tvora, zmija i ostalih čudesa, savšen ubica što se toga tiče. Jeb'o rasne, kad imam ovakvu životnju.

Imao sam mešanca kad sam kao mali živeo na selu i imao veliko dvorište, bio je neki hibrid valjda šnaucera i još ko zna čega, dao mi ga neki komša što je držao rasne pa mu keruša jednom utekla u provod, ispao je krupan, čupav i skroz crn osim belog belega na prsima.
Izgleda i da je bio natprosečno inteligentan, nisam se nešto majao mnogo oko neke dresure ali je mnogo brzo kupio fore kao "daj šapu", "sedi tu i ne mrdaj dok se ne vratim" i slično, moje mačke isto nije dirao, kako se koje okoti donesem mu da onjuši i posle ih ne dira, mogu da se igraju po njemu, tuđe je jurio po dužnosti. S jednim mojim neobično krupnim tigrastim mačorom se osobito dobro slagao, igrali su se zajedno otkad se mačak okotio i posle znali da idu po poljima i valjda love glodare, ko će ga znati.
Ma duša od psa, nije dirao ni decu ni kokoške niti je bio agresivan, osim ako neko dira moje stvari, ostavim ga ispred dragstora malo dalje da mi čuva bicikl i on sedi tako i reži čim neko priđe, jednom je skoro napao komšiju koji hteo da izvuče i pogleda čuvarku sa ribom što sam upecao. Kad bi odlazio negde na malo duže dolazio je svaki dan na stanicu da čeka.
Obično nije bio vezan jer je bio miroljubiv a kuća mi bila izdvojena pa je šetao slobodno po bližoj okolini, počeo sam da ga vezujem uveče otkad je lokalni pop blago blagoslovljen šljivovom grančicom pucao u njega. Pogodio ga pajser u nogu ali se na kraju lepo oporavio. Morao sam da se odselim pa sam ga ostavio kod nekog prijatelja, dolazio sam par puta kod njega da ga obiđem i pričao mi je da je godinama kad god ga pusti odlazio na stanicu i čekao autobus.

Što se tiče Šarplaninaca, nemaš zlobne rase. Imaš možda neke rase koje je lakše napraviti da budu zlobni, ali sve je stvar odgoja. Ja imam Šarplaninca već 2 i po godine, nemam nikakvih problema sa njim, nikad nikog nije ujeo, samo je nesvestan svoje veličine i snage pa kad se igra zna da pretera sa skakanjem, ali navikao sam. Moja mala sestra od 9 godina može da ga šeta bez problema.

moram da priznam da ne postoje tvrdoglaviji i zlobniji psi, jer je to neophodno da bi ispunili svoju svrhu,

Kakvu svrhu si im ti namenio?

Kako su Šarplaninci zlobni ? Oni su ovčari, dužnost im je da budu mirni i staloženi, ne da budu borbeni prema ljudima osim ak' ne krqadu ovce... i vukove.

Mešanci su stvarno pametniji, lepše da usvojiš neko sa ulice daš mu pristojan život...
Možda krenem da i ja to da radim ko komšinica, pa da imam po četiri kera u dvorištu...

Најпаметнији керови су они коришћени у бестијалити сврхе, њих је вањано набавити !

Imao sam zenku terijera 16godina staru. Stvarno pametan dzukac bila, cak i kada je osetila da ce uginuti, jedan dan je nestala samo i nikada vise se nije pojavila. Valjda se negde sklonila da okonca. Znala je da oseti karakter coveka (stob se reklo) pa je ujedala one koji su dolazili iz losih namera onako cutke iza ledja bez lajanja, kojekakve je zivotinjice potamanila za zivota. Od nje mi je ostala mesanka neka. Nakaza odvratna, previse je volela da se mazi pa me je redovno prljala sapama kad skoci na mene a i ko god da je usao u dvoriste, svima je prilazila da se mazi. Dao sam je na kraju u azil za pse. Sad imam Akija, cistog terijera, muzjaka. Stvarno ekstremno zivahan ker. U stanju je da celi dan trci. Letos je vijao zolje po dvoristu i muve i vrebao golubove da uhvati kada slete. Primetio sam da ima veoma izrazen lovacki nagon Jedina mana mu je sto nece da laje na nepoznate, mazi se sa svima i obozava da kida sve mekane materijale tipa - odecu, kese, papirne dzakove i slicno. Da napomene, svi moji psi nikada nisu bili vezivani. Imam veliko dvoriste pa ni ne pomisljaju da odu bez povratka.

A to oko ovih filmskih tupavih kerova, retrivera
Onaj kome dete zeli tog dzukca (kao sto je slucaj sa mojom sestrom i njenim sinom) i uporan jer, tome nece biti vazno jel ima papire i kakvo mu je stablo i poreklo. Oni su bas kupili nekog retrivera "bez papira" i izasao ih je oko 80e. Onaj ko ih je na vreme nabavio, lepu lovu dobija ali samo jos godinu dve. Polako prestaju da budu "u modi"

Не разумем потребу неких људи да пљују по расним керовима. Мешанац има срце и душу десет маркираних, ма јесте, хиљаду. Начи, кинологија постоји за џабе? И они људи који држе ергеле и голубарнике и по правилима гаје одређене пасмине коња и голубова исто раде све то за џабе? ДЕЧКО ЗАШТО СИ ПОСВЕТИО ЖИВОТ ОДАБИРУ И УЗГАЈАЊУ КАД СУ РЕНДОМ КОЊИ ДЕСЕТ ПУТА БРЖИ А МЕШАНЦИ ГОЛУБА ДЕСЕТ ПУТА БОЉЕ ИСПОРУЧУЈУ ПИСМА? ПОЉОПРИВРЕДНИЧЕ ДЕЧКО БАТАЛИ ТО КАЛЕМЉЕЊЕ И ТА СРАЊА, НЕЋЕМО РАСНЕ ЈАБУКЕ КАД СУ ОВЕ ШТО РАСТУ ПОРЕД ПУТА ДЕСЕТ ПУТА СРЧАНИЈЕ!

Пас је пас и сваки ми је симпатичан, али лично бих увек радије издвојио паре за нормално штене са педигреом од расе која је генерацијама пажљиво узгајана да брани дворишта поштених људи од продаваца дигиталних мерача крвног притиска, Јеховиних сведока, цигана и остале гамади него што бих покупио са улице неког бангавог мешанца којечега, фазон краткодлаки кер без исеченог репа и са по пет прстију на задњим ногама, начи који фуј. Имао сам као клинац енглеског сетера и вучјака, сад имам добермана, и морам рећи да ми буде топло око срца сваки пут када видим како му се лепо очеткана длака пресијава на сунцу, како му нардкано стоје купиране уши, како заротира патрљак од репа кад ме види, како крволочно кидише на шугаве џукеле са друге стране ограде и како је све у свему ТОТАЛНО РАСАН. Никад боље потрошених 500 дојче марака. Ипак треба да ми потраје барем десет година, ОЋУ РАСНО!

NORMALNO? Malo si ti nenormalan. Ti kupuj rasnu stenad, a u azilima ce ubijati pse koje niko ne zeli, a nemaju mesta za njih. Mislim, mozes ili da strpas nekom gmazu koji tretira zivotinje kao izvor novca sumanutu sumu novca u dzep ili da spasis zivot psu. Bravo, bas si urban i fensi sto biras "brend".

Ја имам морско прасе.

Ze Pe, mislim da ljudi koji se bave prodajom rasnih pasa i imaju štenare, paze na te kerove i da ti psi imaju bolje uslove za život od nekih ljudi.

Dub, to se zove ulaganje u investiciju, ne ljubav prema zivotinjama.