Prijava

dok se ovde usluge psihologa i psihijatra mogu dobiti na knjižicu, tako da mi nisu jasni oni koji imaju problem, a neće da idu...

Pogledaj moj post dva-tri mesta iznad. Mrzi me ponovo da pišem.

Она крене да се дере на мене: какво је то непоштовање, то није било какав папир, то су паре за лек који добијам ЏАБЕ од државе, по њеној милости, и да тога треба постанем свестан у склопу напора да изградим здраву личност у себи. Ја је отерам у пичку материну, бацим рецепт и престанем да пијем та срања и да идем код психијатра.

Pametno si uradio. To je neka budala od žene koja ne poštuje pacijente, ali ima i dobrih doktora.
Hteo sam da kažem da mi nisu jasni oni koji uopšte neće da idu, a imaju problem, iz razloga što misle da je to sramota i da će ih okolina ismevati, smatrati ludacima i sl.
Dok sam išao u srednju školu, tamo je postojao školski psiholog, jedna drugarica iz razreda ju je posetila, pa je nakon toga cela škola brujala o tome kako je ona luda, opasna po okolinu i sl...

Pa ti koji neće da idu, su zavisni od mišljenja društva i obično ga poznaje celo selo, pola ulice i td, pa ih je ujedno i sramota jer će biti ogovarani i njime će da ispiraju usta a zatim neće niko da priča s njim misleći da je poremećen. Naš narod je stoka pa ne razumeju tuđe probleme i gledaju na njih kao nešto nadrealno i nenormalno.

Potpis.

Inače, moja sestra je išla na terapiju, pa ju je psihološkinja posavetovala da ne priča o svojim posetama njoj okolo , jer ovo je Balkan, ljudi imaju je li predrasude...

Ja imam mnogo iskustva na ovu temu, imala sam zestoke probleme ali sam uspela da ih resim. Drzavni psihijatri su pretrpani poslom, ni ne pogledaju te, samo kljukaju lekovima. Psihoanaliticari i psiholozi su obuceni za neke banalne probleme tipa, ne mogu da spavam, sta je smisao zivota, itd, sa mojim problemima nisu mogli da se nose. Silne sam pare dala na njih i nisu mi nista pomogli. Onda su tu privatni psihijatri i oni su ok, ali su mnoooogo skupi. Mislim da je jedan termin minimum 50 evra. Mene je izlecio jedan specijalizant, kada sam na kraju zaglavila u bolnici. Covek jos uvek formalno nije bio psihijatar, ali valjda posto je mlad i jos uvek ga to sve nije smorilo, on se bas zainteresovao za moj slucaj. Prakticno je samo malo obratio paznju na mene i za dve nedelje sam bila zdrava. A pre toga dve godine mucenja... Eto, mladi lekari su zakon!

Ja sam išao 2,3 puta kod kliničkog psihologa radi razgovora, jer sam zbog nekih stresogenih okolnosti imao problema sa nesanicom,koncentracijom i učenjem. Posle ta 2,3 razgovora bilo mi je dosta bolje i lakše.

Dugo sam bila pod teškim stresom, imala noćne more i nesanicu i posle razgovora sa specijlistima i dve vrste lekova, oporavila sam se. Sada mi dođe da letim. :D
Osećam se kao ponovo rođena. :)

"...dok se ovde usluge psihologa i psihijatra mogu dobiti na knjižicu"

Могу курац, дизвинеш. Можеш само лекове да добијеш. Кад их платиш.

Можеш само лекове да добијеш. Кад их платиш.

Nekoliko puta sam išao kod kliničkog psihologa (u državnu kliniku) na razgovor, kao što već napisah i sve je bilo potpuno besplatno. Moja sestra inače uzima antidepresive, lekove dobija besplatno na recept uz participaciju od 20 din. Znači faktički je džabe...

Inače, evo jedne zanimljive emisije, u kojoj su gosti prof. dr Vladeta Jerotić psihijatar i dr Žarko Trebješanin psiholog. Pričaju o raznim temama, mislim da bi bilo zanimljivo čuti.

http://www.youtube.com/watch?v=e_Qvnrrx8FM

Buraz moj završio psihologiju, pa sam mu, dok je studirao, povremeno uzimao neke knjige i čitao. Bilo mi zanimljivo sve do onog momenta kad sam pročitao da je stereotip da su crnci glupi. Pu mater im jebem laživu.

EDIT : Inače, psihologija je jako zanimljiv fakultet, kad skupim 50.000 KM, idem u BL upisati i završiti. Ozbiljno.

Причао си о терапији, не о разговорима.
Зависи које лекове.

Причао си о терапији, не о разговорима.
Зависи које лекове.

Pa, postoji terapija razgovorom, testovi ličnosti, bihevioralna terapija, hipnoterapija, terapija medikamentima koju prepisuje psihijatar...
Sve to spada u psihoterapiju.
Inače bihevioralna terapija spada u kliničku psihologiju, ali retko gde u državnim klinikama tu terapiju rade, tako da tu terapiju češće praktikuju u privatnim klinikama, pa se ona plaća. Hipnoterapija može da se uradi i u državnoj klinici, ako psihijatar proceni da je stanje pacijenta kritično.
Inače moja sestra koristi lek koji je vrlo skup (bez recepta košta 6000 din.), ali uz recept ga dobija besplatno uz minimalnu participaciju, kao i dva druga leka.

Ajde malo da oživimo temu.

Video sam da na internetu postoje razni tematski sajtovi kada je reč o psihologiji i psihijatriji, postoje i sajtovi koji pružaju tu vrstu usluge, da možete postaviti besplatno pitanje psihologu u vezi nekog vašeg problema, nedoumice (sad me ovo podsetilo na Svetosavlje.org LOL). Zanima me da li imate da preporučite neki zanimljiv sajt naš ili strani gde postoje recimo neki zamimljivi članci, kolumne vezane za psihologiju, psihoterapiju?

Bila je skoro na drugom kanalu neka lepa emisija o Frojdu, Jungu i psihologiji uopšteno. Baš je onaj Trebješanin bio narator. On mi deluje kao skroz zanimljiv lik. Zanimljivi su mi bili opisi političara koje je davao u nekoj emisije, na pinku beše čini mi se, neka voditeljka sa čudnim imenom ju je vodila. Sećam se kako je pričao zašto Predrag Marković stalno izvija obrve, to je bilo zanimljivo slušati.

Bila je skoro na drugom kanalu neka lepa emisija o Frojdu, Jungu i psihologiji uopšteno. Baš je onaj Trebješanin bio narator. On mi deluje kao skroz zanimljiv lik. Zanimljivi su mi bili opisi političara koje je davao u nekoj emisije, na pinku beše čini mi se, neka voditeljka sa čudnim imenom ju je vodila. Sećam se kako je pričao zašto Predrag Marković stalno izvija obrve, to je bilo zanimljivo slušati.

Emisija "Raspakivanje" na RTS-u, voditeljka se zove Antonela Riha, valjda. Inače zanimljiva je bila ta emisija, pogotovo ona sa Šešeljem. Trebješanin ponekad drži tribine na razne teme, napisao je mnoge dobre knjige, recimo knjige "Psihosocijalne posledice rata na roditelje i decu", "Šta Jung zaista nije rekao", "Psihoanaliza - mali leksikon"...
Preporučujem.

Na zapadu to gledaju kao nešto najuobičajnije moguće, kao posetu zubaru i sl. To je tamo luksuz, plaća se, dok se ovde usluge psihologa i psihijatra mogu

Jebeš Zapad gde se sve kupuje, gde vrediš onoliko koliko potrošiš, gde je sve zasnovano na tržišnom kapitalizmu i popularnoj psihologiji...

Ја знам само да познајем тројицу не баш нормалних људи чија је кева психолог/психијатар шта год.. Мислите о томе.

Evo jedan link, jednog tematskog psihološkog sajta, tu ima svašta, možda će se nekom činiti banalno, ali poslužiće onima koji se do sad nisu puno zanimali za ovo, pa su se skoro zainteresovali. :-)

http://www.psihologijaonline.com/

Inače, ako neko ima problem sa socijalnom ancioznošću, ili sa ankcioznošću bilo kog tipa, može da pogleda ovaj blog. Blog je iz nekoliko nastavaka, ima mnogo korisnih saveta za ljude sa ovim problemom.

http://socijalna-anksioznost.blogspot.com/2009/08/uvod.html

Postoji i ovaj sajt, koji se bavi baš tom tematikom i prevazilaženjem tih problema.

http://www.pstec.org/