Prijava

braća karamazovi. batalila na pola.

A ja baš planirala to da uzmem sledeće.

E, vidiš Lemajić, ja baš suprotno, progutala sam ih!

Dostojevski bogotac, uvijek ga mogu čitati...

jbg, ja nesam neki rusofil, baš naprotiv...

Joj ubjedljivo mi je najmrža "Ana Karenjina", jeb'o je Tolstoj da je jeb'o, je l' može neko smarati o glupostima u dvije knjige od po 500 strana?! Bila je za lektiru, i jedva sam se natjerala pročitati prvi dio, a drugi nisam htjela; čula sam da se bacila pod voz, može biti da se i sam Tolstoj iznervirao od tolikog preseravanja pa je odlučio da je dokrajči.
Selimović je ok naspram ovog gore, mada mi i on piči po živcima, vazda čovjek depresivan, e sad da li su bile takve okolnosti- ne znam; imala sam njegovog derviša za lektiru, a pošto sam išla i na izbornu iz bosanskog, morala sam da čitam još njegovih djela, pa sam se iz nekog razloga nakon svake knjige osjećala odvratno. I pošto spomenuh svoju izbornu nastavu, evo uopćeno me u to vrijeme nervirala ta bošnjačka književnost koju je moja profesorica itekako forsirala, pa mi se ogadilo i "Zeleno busenje" i "Minka".

izbornu iz bosanskog

Шта је изборна? Бираш предмет од понуђених? Не зајебавам, стварно не знам. Он топик, Господар и делови са хобитима, исто као у филму, јебем им матер малену.

добар је достојевски, скоро сам прочито злочин и казну, мораћу и карамазове и ово опет кад се искобељам из пакла факултета.

едит: а чито сам кад сам имо 17, 18, сад је сигурно то још боље.

E, sad mene zanima "Uliks" Džejmsa Džojsa. Kritičari je nazivaju možda i najboljom knjigom XX veka i na mnoge je pisce uticala, ali nikako da je uzmem čitati. Iko da podeli utiske ako je čitao?

Izborna nastava u gimnaziji; u biti to što si i sam napisao- na kraju drugog razreda izabereš predmete iz kojih ćeš imati, pored redovnih, i dodatne časove gdje učiš detaljnije o onome što si izabrao, pa tako imaš ponuđeno u paru: bosanski i engleski, matematika i fizika, hemija i biologija, geografija i historija, + treći izborni: psihologija ili informatika.

а тај језик, тај ,,босански", јел то само у федерацији се тако води или у целој бих?

Давид
а тај језик, тај ,,босански", јел то само у федерацији се тако води или у целој бих?

Bosanski jezik (kao standardizacija da l' sprskog ili srpsko-hrvatskog) nije problem, problem je novokompovani BOŠNJAČKI jezik koji je star tek koju deceniju a možda ni toliko.

P.S. Ima li ko šta o Džojsu reći? Slavoj Žižek ga npr. smatra pretencioznim i ne ceni ga mnogo.

ја сам мислио да је то исто, бошњачки и босански, него ме занима где се он инкорпорира у наставу као матерњи језик? јер и тај босански је нека превара провироне мисим исти курац ко бошњачки, нема шта треће да буде.

Verovatno ga nema ni u celoj Federaciji, pošto par šerijatskih opština želi uvesti i arapski jezik kao maternji. :)

Davide, nešto sam i ja čitao u vezi tog bosanskog jezika. Npr. ovaj novokompovati bosanski jezik (tako ćemo ga de iure nazvati) sa deficitom samoglasnika treba zabraniti. Čak takav odvratan izgovor više guraju ovih iz RS no ovi iz FBiH. E, sad, slušao sam npr. na nekim snimcima bosanske intelektualce iz perioda stare države, taj je govor i jezik bio milina. Ovo sad... glava boli od iritantnosti.

ја сам капиро да ,,бошњаци" гурају ,,бошњачки" а ово не знам тај босански је неки дијалекат српског или шта. а ови би и центре за обуку муџахедина отварали само кад би могли, не сумњам.

P.S. Ima li ko šta o Džojsu reći?

Mene je od Uliksa zabolela glava, čitao sam ga pre X godina, i sad da me pitaš nešto o toj knjizi, ne bih znao ništa da ti kažem osim da me je očajno smorila. Samo toga se sećam. Dablinci recimo nisu loši.

мали принц ме је сморио до зла бога. не знам за друге, пошто сам само то и прочит'о.

а хтедох да питам, је л' читао неко одавде "коцкара" и "идиота"? волео бих да чујем критике из прве руке овако, од људи чију критику поштујем, имам сад времена мало, а нисам се позабавио неком књигом од кад сам се зајебао са уписивањем факултета.

U BiH se koristi bosanski, hrvatski, i srpski jezik kako je navedeno u Ustavima, pa sad zavisi valjda gdje se nalaziš: recimo, kšc će uglavnom stavljati akcenat na hrvatski, medrese na bosanski jezik, a u RS-u sam čula da je do neki dan bio srpsko- hrvatski, pa je sad kao samo srpski jezik; ja sam učila o sva tri, iako je i kod mene akcenat bio na bosanskom jeziku.