Prijava

Има л' неког ко је добар са jQueryMobile-ом, имам једно мааааало питање?

Има ли ико живи да зна нешто у акцесу. Треба ми нека једноставна база.

Pisao sam algoritamčić za one ajkule i delfine što su sad popularne po fejzbucima i odlučio da dodam jedan preljep element.
https://www.dropbox.com/s/s5etomwcii0y0zr/vjerica.rar

Da li je moguce nauciti PHP kod kuce, pomocu interneta i neke stampane literature, ali bez prethodnog programerskog iskustva? Na nekom sajtu sam procitao da je potrebno prethodno znanje html-a i css-a, ima li istine u tome?

Moje mišljenje je da je moguće. Takođe, mislim da ti je potrebno poznavanje html-a i css-a jer su oni svi kao jedna familija.
Sad, ja se baš i ne razumem toliko u php. Radio sam pre nešto, vezano za neke forume, ali sam samo editovao kod. Ali se solidno razumem u html i css, doduše nisam ništa radio 5, 6 meseci.
Moj ti je predlog da naučiš bar osnove html-a i css-a, a za to ti treba, ako mi veruješ, 5 dana, pošto ne moraš baš sve kodove da znaš napamet, jer sve što ti treba imaš ovde u roku od dva klika http://www.w3schools.com/. Samo search kod koji ti treba i sve dobiješ.
html i css su ti baš prosti, jer to ne spada u programiranje, dok je php programiranje, samim tim i teže.

Evo ti tutorijali za html i css. Znači osnove, i sve ostalo da se uhodaš. Ja sam pomoću toga odradio par sajtova, doduše, za svoju dušu, da vežbam.
http://www.youtube.com/watch?v=cqszz_OfAFQ&list=SPC1322B5A0180C946

Inače, ovaj lik je batalio faks i počeo sam da uči. Kao što možeš da vidiš, zna gomilu programskih jezika, matematiku, biologiju, fiziku, ima tutorijale kako da napraviš pivo lolo...

Eto, ja ispisah dosta toga...

Hvala puno Ronine!

Ako iko ima jos neki savet neka pise.

I drugi put. E, da, poželjno je i fotošop ili gimp da poznaješ ako 'oćeš da praviš sajtove. :)

Nemoj sad da mi rusis sneska. :D

Nzm, videcu da li cu uopste da se upustam u to. Hvala u svakom slucaju.

Jebeš mu mater. Ja sam počinjao 10 različitih prog. jezika i ostalih čuda i programa da učim, i sve batalim posle dve nedelje.
Treba mi nekakva stalna motivacija za programiranjem. :)
Sa' ću na faks, možda to nešto promeni.

Da li je moguce nauciti PHP kod kuce, pomocu interneta i neke stampane literature, ali bez prethodnog programerskog iskustva?

PHP kao programski jezik ti je relativno lagan, ono što će ti biti veći problem je učenje nekih opštih programerskih stvari, ako nemaš programerskog iskustva, kao što kažeš.

Ronnin ti je preporučio thenewboston, tutorijali su odlični, baš za nubove pravljeni. Takodje, moraćeš onove html-a i css-a da savladaš najpre, za šta ti stvarno ne treba puno vremena. Imaš te tutorijale na tnb, takodje. Moja ti je preporuka da kreneš sa html-om i css-om, nakon toga osnove php-a, pa oop php, pa onda na kraju neki frejmvork.

ovde su ti svi video tutorijali na tnb => http://thenewboston.org/tutorials.php

za sve što radiš obavezno konsultuj PHP manual - objašnjenja funkcija, primeri upotrebe, komentari korisnika često jako korisni...sve u svemu, home page za php programera => http://php.net/manual/en/index.php

zanimljiva diskusija, možda ti koristi => http://www.elitesecurity.org/t462079-Kako-izgleda-radno-mesto-PHP-programera

ortak mi predložio da se dovatim pythona, ima li svrhe?
a druga stvar jel ima neko ovde da se jebavao sa unity engine-om, tražim neki dobar tutorijal, po mogućstvu da se radi u C# ili bar nekom od C jezika

Python je prelep jezik, mnogo mi žao što se kod mene na faksu ne radi. Ja sam prošao neke tutorijale još prošle godine i raduckao nešto za svoju dušu, ali sam 70% toga zaboravio do sad... posebno preporučujem ovaj tutorijal => https://developers.google.com/edu/python/ ima i video lekcija google-ovih predavača, odlični primeri sa rešenjim itd.

u medjuvremenu, igrajte se ovde =>
http://helloworldquiz.com/

pogađajte koji jezik je u pitanju na osnovu hello world programa

edit:
ladno postoji jezik koji se zove SuperCollider

ahahahah

edit2:
OC :3
http://i.imgur.com/DYqxry1.jpg

Može li ko da mi da potrebnu literaturu u PDF-u vezanu za programsko inženjerstvo, jezike, mislim uopšteno sve za programiranje?

makaronac, nisam siguran da te razumem, sta ti znaci programsko inzinjerstvo? oces literaturu neku za programiranje? da naucis neki programski jezik? oces neki odredjeni da naucis ili sve?

Da, može potrebna literatura i za jezike i programiranje.
Je li C dovoljan da bih skontao neke osnove?
EDIT: Ili je on najzajebaniji?

Makaronce, uzmi džandrljaj Pythona, nije težak, ima tutorijala na netu koliko voliš, i možeš svašta korisno uraditi s njim. Druga uvodna, a sasvim O.K., alternativa je Visual Basic. Imaš sve na netu, ako ti šta specifično treba od literature, imaš PVT.

Ono, možeš i C++ krenuti, ali to je već mazohističkija varijanta za početak. C++ možeš za kasnije ako si vispren. Suv C vredi učiti samo ako ćeš embeđed sisteme programirati.

c je odlican, jel imas neki kompajler za nejga?
ja bi ti preporucio da krenes sa necim od ovoga: c, c++, c# ili java

mozda je bolje da krenes sa javom ili c#pom ako si bas pocetnik da se ne smoris sa nekim definisanjima koja moras da radis u Cu, a naizgled nepotrebna

literature ti je pun internet http://lmgtfy.com/?q=c%23+tutorial

ja ti preporucujem da skines visual studio recimo 2008 u njemu imas c/c++ c# visual basic, ma svasta nesto, i lak je za koriscenje kad se naviknes, odlican debager ima sto ces videti da je bitno
http://thepiratebay.sx/torrent/4888487/Visual_Studio_2008_Professional

Ček, pošto sam početnik, znači najbolje je da krenem sa javom ili c#pom? Python i Visual posle da radim?

I Web dizajniranje je u sklopu svega ovoga?

aj kazi koji ti je cilj ucenja. student si cega, ili radis gde, i zelis da naucis programiranje zato sto...

onda ces da dobijes korisnije savete. ovako, ocu da naucim da programiram zajebane algoritme, mozes sa kojim god hoces, ako znas matematiku dobro.